Investeren in cryptocurrency (PODCAST)

Alles over investeren in cryptocurrency hoor je in deze aflevering van onze crypto podcast!

Er is (vrijwel) geen fatsoenlijke Nederlandstalige crypto podcast op dit moment, zeker niet voor crypto-beleggers. Om hier verandering in te brengen heb ik de hulp ingeroepen van onze enige echte geluidsmeester Bob om een podcast van hoge kwaliteit te maken.

In de eerste aflevering staat Bob stil bij de basis van het beleggen in cryptocurrency, zodat je zoveel mogelijk beginnersfouten niet hoeft te maken en een goed beeld krijgt van wat er allemaal bij komt kijken.

In deze aflevering over investeren in cryptocurrency leer je:

  • Het verschil tussen de realiteit van het slim rijk worden en de illusie van het “snel rijk worden”
  • Waarom de kudde volgen géén goed idee is bij het investeren
  • Hoe je betere beslissingen kunt maken v.w.b. wat je wel en niet moet kopen
  • Wanneer en hoe je moet instappen
  • Hoe je veilig kunt beleggen in een goede markt én in een slechte markt
  • En nog veel meer!

Hulpbronnen voor het investeren in cryptocurrency

Transcript van crypto podcast #1

Bob: Hi! Dit is Bob van Hijhem en vandaag ga ik de top 7 tips voor het investeren in cryptocurrency met je delen. Let’s go!

Tip #1: investeren in crypto is niet hetzelfde als snel rijk worden

Voordat je je geld stopt in cryptovaluta is het belangrijk om je verwachtingen te managen qua hoeveel je er nou echt mee kunt verdienen. Denken dat de prijs van een bepaalde crypto in één jaar met 10.000% gaat stijgen is 9 van de 10 keer leven in f*cking dromenland. Wat wel realistisch is, is verwachten dat je beter kunt cashen met crypto dan met een spaarrekening.

Geloof niet zomaar alle verhalen die rondgaan op internet en denk logisch na. Het feit dat cryptomunt A met 1.000% gestegen is betekent niet dat cryptomunt B dat ook zal doen. Dat is alsof je zegt: de aandelen van Amazon zijn in 10 jaar met 1.000% gestegen, dus de aandelen van Google gaan hetzelfde doen. Dat slaat natuurlijk helemaal nergens op!

Tip #2: weet wat je koopt

Iets kopen omdat andere mensen het ook doen doe je maar met iPhones, maar doe het alsjeblieft niet met crypto. Want als je iets niet begrijpt, hoe weet je dan welke factoren invloed kunnen hebben op de prijs? Echt, voordat je investeert moet je MINIMAAL de technologie erachter begrijpen. Wat zijn eigenlijk de mogelijkheden van blockchain? Wat zijn de beperkingen? En wat zijn de alternatieven? Dit soort dingen hoor je te weten om te voorkomen dat je grof geld gaat verliezen.

Probeer ook dezelfde vragen te beantwoorden bij het kiezen van een specifieke cryptocurrency om in te investeren. Stel je wilt een coin kopen die iets met het Internet Of Things doet. Wat zijn de mogelijkheden van die coin? Wat zijn de beperkingen? En hoe zit het met alternatieven binnen en buiten de cryptowereld? Als je geld wilt verdienen met crypto moet je weten wat je doet en dat begint met het weten van de antwoorden op dit soort vragen.

Tip #3: don’t believe the hype

Dit is een klassieke beginnersfout: ook al klinkt een whitepaper nog zo vet en pushen honderden mensen een coin op Reddit, Twitter of ergens anders… het zegt helemaal niks over de huidige status van een crypto project. Whitepapers zijn vol geramd met beloftes, maar kijk heel goed naar wat een cryptomunt daadwerkelijk bereikt heeft én naar hoeveel actieve gebruikers er zijn. Let op: handelsvolume van een coin is NIET hetzelfde als het aantal actieve gebruikers.

Investeer ook niet op basis van nieuws, want 99% van het nieuws heeft geen invloed op de koersen van cryptovaluta. Vaak zie je berichten voorbijkomen dat cryptomunt XYZ gaat samenwerken met Microsoft of een ander groot en bekend bedrijf. Maar besef je dan wel: het begin van een samenwerking zegt geen reet over behaalde resultaten. Sterker nog: ze zijn pas net begonnen, hebben nog niets bereikt en misschien flopt het uiteindelijk gigantisch!

Tip #4: DYOR

Oftewel: Do Your Own Research. Doe je eigen onderzoek. Koop nooit zomaar een cryptocurrency omdat ‘ie werd “aangeraden” door een vriend, vriendin, collega of familielid. Je weet namelijk nooit helemaal zeker hoeveel verstand van zaken andere mensen hebben en of ze zelf kochten op basis van feiten of meningen en geruchten.

Verdiep je altijd eerst in een crypto voordat je ‘em koopt. Wat zijn de voordelen en de nadelen? Is er concurrentie? Is de technologie achter de coin wel schaalbaar? Maak altijd een beslissing op basis van informatie die je zelf hebt verzameld in plaats van dat je blind de kudde volgt.

Tip #5: all-in gaan doe je maar met poker

Doordat de koersen van cryptovaluta behoorlijk kunnen schommelen gedurende het jaar is het gekkenwerk om in één keer in te stappen. Het risico dat je op het verkeerde moment instapt en te veel hebt betaald voor bepaalde coins is dan veel te groot. Het is beter om in stapjes je geld te beleggen waarbij je bijvoorbeeld elke maand een vast bedrag belegt.

Deze aanpak wordt ook wel “dollar cost averaging” genoemd. Het grote voordeel van deze aanpak is dat je meer coins koopt in maanden dat het slechter gaat op de markt omdat de prijzen per coin dan lager zijn. Uiteindelijk kun je met deze aanpak meer winst maken dan wanneer je all-in gaat met je geld.

Tip #6: emotie is je vijand

Als de koersen van cryptovaluta weer eens flink naar beneden gaan, dan zijn veel mensen bang om al hun geld te verliezen en gaan ze massaal verkopen. Het omgekeerde is ook waar: schieten de koersen omhoog dan willen veel mensen zoveel mogelijk winst maken en gaan ze massaal kopen. Het gevolg? Er wordt minder betaald voor coins dan ze waard zijn als het slecht gaat en voor diezelfde coins wordt er meer betaald dan ze waard zijn als het goed gaat. Dit is waarom je wilt kopen als de meeste mensen bang zijn en wilt verkopen als de meeste mensen hebberig zijn. Laat je alsjeblieft niet leiden door de emoties die op een bepaald moment heersen in de markt.

Kort gezegd: de kudde volgen is het laatste wat je wilt doen als je gaat investeren in cryptocurrency. Investeren doe je niet met emotie maar met gezond verstand.

Tip #7: veilig investeren is een MUST

Investeren in crypto heeft totaal geen zin als je het niet veilig doet, want door allerlei scams, hacks, etc. kun je zo je geld kwijtraken. Gebruik daarom altijd unieke, moeilijk te raden wachtwoorden voor je accounts, tweestapsverificatie en als het kan nog meer om je investeringen zo goed mogelijk te beveiligen.

En dat waren ze: de top 7 tips voor het investeren in cryptocurrency van Hijhem. Hopelijk heb je er wat van geleerd.

Kleine disclaimer: ik ben geen professioneel belegger of beleggingsadviseur en aan investeren in cryptocurrency zijn grote risico’s verbonden. Ik deel alleen m’n mening over een onderwerp op basis van mijn persoonlijke ervaringen. Dus sorry guys, maar beleggen doe je geheel op eigen risico.

Wil je meer van onze podcasts luisteren? Vergeet dan niet om ons te volgen!

Wat vond je van deze aflevering?

Vond je deze aflevering van onze crypto podcast vet? Volg dan Hijhem op Soundcloud om op de hoogte te blijven van nieuwe afleveringen.

Michael is sinds 2014 bezig met fitness, voeding en fashion. Zijn tips & tricks voor afvallen en spiergroei vind je terug bij o.a. My Protein, Krachttraining.net, Gymjunkies, The Hike en Goed Eten Gezond Leven. Michael’s reviews en advies qua mode zijn ook bij meerdere websites en bladen terug te vinden.

Reageer nu

Vul hier je reactie in!
Vul hier je naam in

vier × 2 =