Slim altcoins kopen – deel 1 (PODCAST)

Check nu de derde aflevering van onze crypto podcast over altcoins kopen.

In 2017 kon in principe elke dumb ass altcoins kopen en met winst verkopen, maar tegenwoordig moet je slimmer te werk gaan. Ondertussen is er geen hol veranderd aan de tips over altcoins die je online kunt vinden, met alle gevolgen vandien…

En daarom deelt Bob in deze aflevering van onze crypto podcast met je hoe je altcoins moet kopen in 2019 en verder.

In deze aflevering leer je:

  • Waarom de term “altcoin” misleidend is;
  • Hoe denken in groepen van cryptovaluta je kan helpen bij het altcoins kopen;
  • Wat wij zouden doen als we vandaag €10.000 kregen om te investeren in altcoins;
  • En meer!

Hulpbronnen voor bij het altcoins kopen

Transcript van crypto podcast – aflevering 3

Bob: Gewaagde uitspraak: 9 van de 10 mensen die altcoins kopen op dit moment hebben geen flauw idee waar ze mee bezig zijn en kunnen straks fluiten naar hun centen.

Komt dat doordat wij hier bij Hijhem de geheimen van cryptocurrency kennen en bereid zijn ze aan je te verkopen voor de bescheiden prijs van 1 miljoen euro? Hell no!

Het is precies dat soort bullsh*t waardoor de gemiddelde crypto belegger op z’n muil gaat bij het kopen van altcoins. Geen enkel koopsignaal en geen enkele Telegram groep of Slack channel gaat je helpen op de lange termijn. Echt niet.

Wat wél helpt is een aantal basisdingen weten op het gebied van altcoins kopen. En daar gaat deze hele aflevering over.

Let’s go!

#1: wat zijn altcoins?

De meerderheid beantwoord deze vraag met “alles behalve Bitcoin” en deelt vervolgens een lijstje met voorbeelden. Denk dan aan cryptovaluta als Ethereum, Ripple, Litecoin, Bitcoin Cash, EOS, etc.

Dit is denkfout #1, want hiermee gooi je alle altcoins op één hoop terwijl er grote onderlinge verschillen zijn. Ik bedoel daarmee niet verschillen qua technologie trouwens. Ik doel daarmee op verschillen qua “risk versus reward”, oftewel risico versus beloning.

De term “altcoins” is een containerbegrip en daardoor erg gevaarlijk voor beleggers. Laat me je uitleggen waarom.

Het heeft vooral te maken met market caps, oftewel de totale beurswaarde van een bepaalde crypto. Simpel gezegd: het aantal Bitcoins in de markt x de prijs per Bitcoin = de market cap van Bitcoin.

Bij het beleggen in reguliere aandelen worden market caps ingedeeld in een aantal groepen op basis van de hoogte van de market cap. Je hebt large caps, met een waarde van $10 miljard of meer. Daarna komen de mid caps van $2-10 miljard. Vervolgens heb je small caps van $300 miljoen tot $2 miljard en soms spreekt men van micro caps bij een totale beurswaarde van minder dan $300 miljoen.

Ik hoor je denken “en wat kan mij dat schelen?” nou, als het goed is best wel veel, want elke groep market caps heeft een vergelijkbare verhouding van risico versus beloning.

Bij large caps zie je vaak (procentueel gezien) een langzame stijging tijdens een goede markt en zijn de schommelingen in prijs niet heel hevig. Kortom: klein risico, kleine beloning (relatief gezien).

Bij mid caps zie je snellere stijgingen in een goede markt en schommelt de prijs meer (ook weer procentueel gezien). Het risico hierbij is gemiddeld en de beloning ook.

Bij small caps kun je te maken krijgen met stijgingen en dalingen van meer dan 10% in een korte tijd. Het risico is fors, maar de beloning kan dat ook zijn.

Micro caps zijn nog extremer: bewegingen in prijs van tientallen procenten zijn niet ongewoon. Deze groep van market caps kan je investering maken of genadeloos breken.

Pak nu je dit weet Coinmarketcap.com erbij en check eens welke altcoins in welke groep vallen. Er gaat een wereld voor je open of niet?

#2: hoe moet je altcoins kopen?

Voor ik het ga hebben over praktische zaken zoals waar je altcoins moet kopen, hoe je altcoins kunt kopen met euro’s, etc. ga ik eerst verder bij waar ik gebleven was, namelijk een strategie voor het kopen van altcoins op basis van market caps.

Denk even terug aan de verschillende groepen market caps en de bijbehorende risico’s en potentiële pay-offs. Welke altcoins je moet kopen in 2019, 2020, 2063 etc, is volledig afhankelijk van hoeveel risico je wilt lopen. Daar komt ook nog eens bij dat crypto een nieuwe markt is en elke groep market caps steviger beweegt dan dezelfde groep op de reguliere aandelenbeurs. De kers op de taart is dat veel koersen van cryptovaluta reageren op de koers van Bitcoin.

Ik weet natuurlijk niet hoeveel jij op je bankrekening hebt staan en hoeveel risico je accepteert, maar hopelijk begrijp je hieruit dat altcoins kopen en met winst verkopen niet makkelijk is. Sterker nog: zeg maar gerust dat conservatief en zeer kritisch handelen op de lange termijn beter gaat werken dan een random altcoin kopen omdat één of andere noob of nobody het zegt.

Goed, hoe maken we het kopen van altcoins op basis van groepen market caps concreet? Laat ik het zo zeggen: als ik vandaag €10.000 zou investeren dan zou ik 70% steken in large caps, 20% in mid caps en 10% in small caps voor een zo laag mogelijk risico met een gezonde potentiële beloning. Deze spreiding is voor mij ook logisch omdat niet alleen veranderingen in prijs een risico vormen, maar ook dingen als scams, pump & dumps, 51% attacks en teams die stoppen met een project en de kans op al deze zaken is groter bij kleine altcoins.

Misschien past een ander risicoprofiel veel beter bij je en mik je liever op 40% small caps en 60% large caps. Dat is geheel aan jou om te bepalen, maar bepaal het wel en steek niet alles in één groep!

En dat was ‘em – deel 1 van deze aflevering over altcoins kopen. Deel 2 komt er snel aan en kun je als eerste vinden op onze website: Hijhem.nl.

Kleine disclaimer: Ik ben geen professioneel belegger of beleggingsadviseur en aan investeren in cryptocurrency zijn grote risico’s verbonden. Vandaag deel ik enkel m’n mening over een bepaald onderwerp op basis van mijn persoonlijke ervaringen. Dus sorry guys maar beleggen doe je geheel op eigen risico.

Wil je meer van onze podcasts luisteren? Vergeet dan niet om ons te volgen!

Wat vond je van deze aflevering?

Vond je deze aflevering van onze crypto podcast vet? Volg dan Hijhem op Soundcloud of check ons profiel op Anchor.fm om op de hoogte te blijven van nieuwe afleveringen.

Michael is sinds 2014 bezig met fitness, voeding en fashion. Zijn tips & tricks voor afvallen en spiergroei vind je terug bij o.a. My Protein, Krachttraining.net, Gymjunkies, The Hike en Goed Eten Gezond Leven. Michael’s reviews en advies qua mode zijn ook bij meerdere websites en bladen terug te vinden.

Reageer nu

Vul hier je reactie in!
Vul hier je naam in

vier + dertien =