Zeldzaam crypto advies (PODCAST)

Check nu onze podcast aflevering met zeldzaam crypto advies!

In deze tweede aflevering van de Hijhem crypto podcast deelt Bob cryptocurrency advies met je wat je helaas niet vaak hoort. Dit komt omdat de meeste tips die je online kunt vinden heel erg op de korte termijn gericht zijn en daar heb je jammer genoeg niets aan als je niet actief kunt of wilt beleggen.

Deze aflevering staat m.a.w. helemaal in het teken van hoe je passief beleggen in crypto het beste kunt aanpakken.

In deze aflevering met zeldzaam crypto advies leer je:

  • Wat tijd in de markt is en de grote invloed die het kan hebben op hoe winstgevend je bent
  • Waarom je als belegger niet moet luisteren naar mensen die doordrammen over hoe uniek Bitcoin en blockchain wel niet zijn
  • Hoe f*cked up Reddit, Twitter en fora zijn als je goed onderbouwd advies wilt krijgen
  • Waarom professionele gamers waarschijnlijk beter dan jou zijn in het investeren in crypto
  • En meer…

Hulpbronnen voor bij ons crypto advies

Transcript van crypto podcast – aflevering 2

Bob: Hey iedereen! Dit is Bob van Hijhem en vandaag wil ik zeldzaam crypto advies met jullie delen. Ik hoor je denken: “en wat maakt jouw adviezen nou zo zeldzaam gast?”

Het korte antwoord hierop is: vergeet kaarsgrafieken. Vergeet Technische Analyse. Vergeet daytrading en swing trading ook. Dat is korte termijn shit. En dat is helaas waar 90% van de crypto adviezen die je online kunt vinden over gaan. En daar hebben we het bij Hijhem eigenlijk nooit over. Qua crypto zijn wij namelijk alleen maar, echt alleen maar, bezig met kijken hoe we geld kunnen verdienen op de lange termijn. Ik heb het dan over 5 jaar, 10 jaar of nog langer zelfs. Dat maakt het crypto advies wat wij geven zeldzaam.

Maar goed, vandaag heb ik 5 vette adviezen voor je. Ik ga het onder andere hebben over hoe de strategie die Amazon één van de grootste bedrijven ter wereld heeft gemaakt je kan helpen het maximale uit je investeringen te halen. Daarover later meer. Eerst gaan we het hebben over Vadertje Tijd.

Advies #1: tijd in de markt is belangrijker dan het timen van de markt

Veel mensen willen de markt verslaan. Geld verdienen terwijl een ander geld verliest. Er is niks mis met gezonde concurrentie natuurlijk, maar als gevolg hiervan gaan veel beleggers proberen om de markt te timen. Proberen om het allerbeste instapmoment te vinden. Een mission impossible.

Klein stukje crypto advies voor je: dat is focussen op kruimels terwijl je ook naar de hele taart had kunnen kijken. Dankzij rendement op rendement kun je namelijk door een lange periode een vast bedrag te investeren veel verder komen. Waarom? Pak maar eens de grafiek van de laatste 10 jaar of langer van een index als de NASDAQ erbij en je zult zien: elke markt schiet 1 of meer keer omhoog en elke markt maakt één of meer crashes mee op de lange termijn. Wat je ook zult zien is dat de periodes van groei bijna altijd langer zijn dan de kutperiodes en dat betekent dat de prijzen op de hele lange termijn bijna altijd zullen stijgen.

En zie daar de magie van het investeren op de lange termijn: je hoeft helemaal niet actief te beleggen door meerdere transacties per dag te doen zoals een daytrader. En je hoeft helemaal geen f*cking guru te zijn om winst te maken. Wat je wél moet zijn is iemand met een lange adem. Iemand met veel tijd in de markt.

Advies #2: gebruik de Amazon strategie voor crypto

Een andere misvatting als het om cryptocurrency advies gaat is dat crypto een uniek sneeuwvlokje is. Ik hoor het vaak: crypto is nieuw! Crypto is anders! Niemand kan voorspellen wat cryptovaluta gaan doen in de toekomst, etc.Natuurlijk zijn er bepaalde dingen die anders zijn aan cryptomunten, maar berg die roze bril eens op en denk meer zoals Amazon denkt. Amazon is namelijk groot geworden door te focussen op dingen die NIET gaan veranderen voor consumenten, op dingen die belangrijk zullen blijven. Dingen als lage prijzen.

Wat ik hiermee bedoel te zeggen is dat coins zelf misschien uniek zijn, maar beleggers niet. Dezelfde psychologische krachten die invloed hebben op de markt voor aandelen hebben ook invloed op een crypto beurs. Oftewel: je kunt veel leren over investeren in cryptocurrency van mensen die geen hol te maken hebben met dit wereldje maar die wel schrijven over beleggen. Lees hun blogs. Lees hun boeken. Één van mijn favoriete boeken over investeren die ik je zeker kan aanraden is The Intelligent Investor van Benjamin Graham, de mentor van één van de meest succesvolle beleggers ter wereld: Warren Buffett.

Advies #3: fanboys zijn de slechtste adviseurs

Ik zie vaak hele discussies voorbij komen op Reddit en Twitter over waarom Bitcoin zuigt, waarom Ripple geen echte cryptocurrency is en ga zo maar door. Ook zie je mensen boe roepen zodra cryptomunt A gaat samenwerken met een bank of zodra cryptomunt B een stukje decentralisatie loslaat om beter schaalbaar te zijn. Ze roepen dan dat dit tegen de principes van crypto ingaat omdat crypto oorspronkelijk bedoeld was als middel om de macht van banken en regeringen te beperken. Maar pas op voor dit soort gepraat (en gehaat) van fanboys als je gaat beleggen. Waarom?

Ten eerste, omdat er weinig echt objectieve mensen op Reddit, Twitter, fora, etc. te vinden zijn. Iemand die bijvoorbeeld roept dat Bitcoin achterhaald is heeft 9 van de 10 keer zijn of haar geld gestoken in andere crypto’s. Veel fanboys en haters hebben met andere woorden een financiële motivatie om te zeggen wat ze zeggen.

Ten tweede, filosofische discussies over wat cryptovaluta wél en niet moeten zijn en welke veranderingen ze hopelijk gaan veroorzaken in de maatschappij hebben niets te maken met winstgevend beleggen. Beleggen doe je zoveel mogelijk op basis van data en zo min mogelijk op basis van meningen.

Het belangrijkste crypto advies dat ik je kan geven is om verder te kijken dan het spelletje dat alle cryptovaluta tegen elkaar aan het spelen zijn en om te kijken naar het meta-spel. Door naar het meta-spel te kijken wordt je kans op winst op de lange termijn veel groter, maar laten we het daar straks over hebben. Eerst wil ik het namelijk met je hebben over hoeveel winst je maakt. Tenminste, over hoeveel winst je op dit moment DENKT te maken.

Advies #4: je winst is anders dan je denkt

Je winst berekenen bij het investeren in crypto is lastiger dan je denkt. Veel mensen kijken namelijk alleen maar naar wat een cryptomunt waard was op het moment dat ze hem kochten en hoeveel ‘ie nu waard is, maar dat is pas het begin. Er komt veel meer bij kijken:

Ten eerste, de transactiekosten die je betaalde om die cryptomunt te kopen en die je nu zou moeten betalen om hem te verkopen.

Ten tweede, de belasting die je zou moeten betalen over dit jaar als je de boel nu zou verkopen. Dit is onder andere afhankelijk van hoeveel vermogen je verder nog hebt. Ten derde, inflatie kan een flinke hap uit je winst nemen. Door stijgende prijzen van eten, drinken, huur, gas, water, licht, etc. neemt de waarde van het geld dat je hebt elk jaar af. Even een simpele rekensom: als de inflatie dit jaar 2% is, dan is je geld 2% minder waard geworden door de stijgende prijzen. Stel nou dat je investering in crypto na aftrek van alle andere kosten 2% meer waard is geworden, dan betekent dit dat je door de inflatie geen winst hebt gemaakt.

Om een lang verhaal kort te maken: je maakt pas winst met beleggen als je investering meer waard is geworden dan de optelsom van al je kosten inclusief inflatie!

Advies #5: speel het meta-spel

Bij het spelen van een spel focussen de meeste mensen op het leren van de spelregels en vervolgens op het beste resultaat behalen met behulp van diezelfde spelregels. Qua beleggen in cryptocurrency komt het spel spelen simpel gezegd neer op het kiezen tussen cryptomunt A of cryptomunt B om je geld in te beleggen.

Wat is dan het meta-spel spelen? Het meta-spel spelen gaat erom de limieten van één individueel potje spelen te overstijgen. Hierbij zoek je bijvoorbeeld een beperking waar elke speler tegenaan loopt en probeer je deze beperking te omzeilen om betere resultaten te behalen. Goed, hoe speel je nou het meta-spel bij het investeren in crypto? Ik heb 1 voorbeeld voor je:

Blockchain technologie is nog jong, erg jong. Hierdoor is het lastig om te voorspellen wie de grote spelers onder de cryptomunten zullen zijn over een jaar of 10 à 20. De kans dat je op het verkeerde paard hebt gewed is bij crypto, relatief gezien, dus groter dan bij aandelen. En daarom is het slim om in een ETF voor crypto te beleggen zodra deze beschikbaar is. Een ETF is een Exchange Traded Fund die de aandelen in een bepaalde index volgt. Door geld te investeren in een ETF koop je als het ware een stukje van alle aandelen in een index. Zodra er een ETF voor crypto beschikbaar is kun je dus in één keer een stukje van alle cryptomunten kopen en hoef je je niet meer druk te maken over welke crypto gaat winnen en welke niet. Zolang de totale markt voor crypto groter aan het worden is zul je namelijk geld verdienen. Snap je nu wat ik bedoel met het meta-spel spelen?

Tot zover mijn crypto advies voor vandaag. Hopelijk zien we de komende tijd elders ook meer tips voor het investeren in crypto op de lange termijn, maar tot die tijd (en waarschijnlijk ook erna) gaan we hier bij Hijhem lekker door met waar we mee bezig zijn.

Kleine disclaimer: Ik ben geen professioneel belegger of beleggingsadviseur en aan investeren in cryptocurrency zijn grote risico’s verbonden. Ik deel alleen mijn mening over een bepaald onderwerp op basis van mijn persoonlijke ervaringen. Dus sorry guys, maar beleggen doe je geheel op eigen risico.

Wil je meer van onze podcasts luisteren? Vergeet dan niet om ons te volgen!

Wat vond je van deze aflevering?

Vond je deze aflevering van onze crypto podcast vet? Volg dan Hijhem op Soundcloud of check ons profiel op Anchor.fm om op de hoogte te blijven van nieuwe afleveringen.


Dit artikel bevat affiliate links. Als je producten koopt die we aanraden kunnen we een kleine vergoeding krijgen. Hiermee houden we de blog online. Thanks!

Michael is sinds 2014 bezig met fitness, voeding en fashion. Zijn tips & tricks voor afvallen en spiergroei vind je terug bij o.a. My Protein, Krachttraining.net, Gymjunkies, The Hike en Goed Eten Gezond Leven. Michael’s reviews en advies qua mode zijn ook bij meerdere websites en bladen terug te vinden.

Reageer nu

Vul hier je reactie in!
Vul hier je naam in

zeven + 8 =