Gewaagde uitspraak: 9 van de 10 mensen die altcoins kopen op dit moment hebben geen flauw idee waar ze mee bezig zijn en kunnen fluiten naar hun centen straks.
Komt dat doordat wij hier bij Hijhem de geheimen van cryptocurrency kennen en bereid zijn ze te verkopen aan je voor de bescheiden prijs van 1 miljoen euro?
Hell no!
Het is precies dat soort bullsh*t waardoor de gemiddelde crypto belegger op z’n muil gaat bij het kopen van altcoins. Geen enkel koopsignaal en geen enkele Telegram groep of Slack channel gaat je helpen op de lange termijn. Echt niet.
Wat wél helpt is een aantal basisdingen weten op het gebied van altcoins kopen. En daar gaat deze hele blog post over.
Let’s go!
#1: Wat zijn altcoins?
De meerderheid beantwoord deze vraag met “alles behalve Bitcoin” en deelt vervolgens een lijstje met voorbeelden. Denk dan aan cryptovaluta als Ethereum, Ripple, Litecoin, Bitcoin Cash, EOS, etc.
Dit is denkfout #1, want hiermee gooi je alle altcoins op één hoop terwijl er grote onderlinge verschillen zijn. Ik bedoel daarmee niet verschillen qua technologie trouwens, dat weet zo’n beetje iedereen inmiddels. Ik doel daarmee op verschillen qua “risk versus reward”, oftewel risico versus beloning.
De term “altcoins” is een containerbegrip en daardoor erg gevaarlijk voor beleggers. Laat me je uitleggen waarom.
Het heeft vooral te maken met market caps, oftewel de totale beurswaarde van een bepaalde crypto. Simpel gezegd: het aantal Bitcoins in de markt x de prijs per Bitcoin = de market cap van Bitcoin.
Bij het beleggen in reguliere aandelen worden market caps ingedeeld in een aantal groepen op basis van de hoogte van de market cap. Je hebt large caps, met een waarde van $10 miljard of meer. Erna komen de mid caps van $2-10 miljard. Vervolgens heb je small caps van $300 miljoen tot $2 miljard en soms spreekt men van micro caps bij een totale beurswaarde van minder dan $300 miljoen.
Ik hoor je denken “wat kan mij dat schelen?” en als het goed is kan het je heel veel schelen, want elke groep market caps heeft een vergelijkbare verhouding van risico versus beloning.
Bij large caps zie je vaak een langzame stijging (procentueel gezien) tijdens een goede markt en zijn de schommelingen in prijs niet heel hevig. Kortom: klein risico, kleine beloning (relatief gezien).
Bij mid caps zie je snellere stijgingen in een goede markt en schommelt de prijs meer (ook weer procentueel gezien). Het risico hierbij is gemiddeld en de beloning ook.
Bij small caps kun je te maken krijgen met stijgingen en dalingen van meer dan 10% in een korte tijd. Het risico is fors, maar de beloning kan dat ook zijn.
Micro caps zijn nog extremer: bewegingen in prijs van tientallen procenten zijn niet ongewoon. Deze groep van market caps kan je investering maken of genadeloos breken.
Pak nu je dit weet Coinmarketcap.com erbij en check eens welke altcoins in welke groep vallen. Er gaat een wereld voor je open of niet?
#2: Hoe moet je altcoins kopen?
Voor ik het ga hebben over praktische zaken zoals waar je altcoins moet kopen, hoe je altcoins kunt kopen met euro’s, etc. ga ik eerst verder bij waar ik gebleven was, namelijk een strategie voor altcoins kopen op basis van market caps.
Denk even terug aan de verschillende groepen market caps en de bijbehorende risico’s en potentiële pay-offs. Welke altcoins je moet kopen in 2019, 2020, 2021 of whatever is volledig afhankelijk van hoeveel risico je wilt lopen. Vragen wat de beste altcoins zijn heeft met andere woorden geen enkele zin omdat dit van jou afhangt!
Daar komt ook nog eens bij dat crypto een nieuwe markt is en elke groep market caps steviger beweegt dan dezelfde groep op de reguliere aandelenbeurs. De kers op de taart is dat veel koersen van cryptovaluta reageren op de koers van Bitcoin.
Holy sh*t! Heb je al hoofdpijn?
Ik weet natuurlijk niet hoeveel jij op je bankrekening hebt staan en hoeveel risico je accepteert, maar hopelijk begrijp je hieruit dat altcoins kopen en met winst verkopen niet makkelijk is.
Sterker nog: zeg maar gerust dat conservatief en zeer kritisch handelen op de lange termijn beter gaat werken dan een random altcoin kopen omdat één of andere noob, een nobody, het zegt.
Goed, hoe maken we het kopen van altcoins op basis van groepen market caps concreet?
Laat ik het zo zeggen: als ik vandaag €10.000 zou investeren dan zou ik 70% steken in large caps, 20% in mid caps en 10% in small caps voor een zo laag mogelijk risico met een gezonde potentiële beloning. Deze spreiding is voor mij ook logisch omdat niet alleen veranderingen in prijs een risico vormen, maar ook dingen als scams, pump & dumps, 51% attacks en teams die stoppen met een project en de kans op al deze zaken is groter bij kleine altcoins.
Misschien past een ander risicoprofiel veel beter bij je en mik je liever op 40% small caps en 60% large caps. Dat is geheel aan jou om te bepalen, maar bepaal het wel en steek niet alles in één groep!
Nogmaals: het antwoord op de vraag “wat zijn de beste altcoins?” is afhankelijk van hoeveel risico je kunt en wil nemen, zowel financieel als emotioneel.
Ondertussen vraag ik me af waarom ik dit antwoord nergens anders kan vinden als het over altcoins kopen gaat.
Oh, wacht… ik weet het al:
Mensen zijn te druk met het door je strot duwen van de altcoins die ze zelf gekocht hebben. En maar hopen dat die prijs gaat stijgen zitten ze half kwijlend elke 5 minuten te kijken naar de koers.
“Mensen zijn te druk met het door je strot duwen van de altcoins die ze zelf gekocht hebben.”
#3: Hoe kan ik nieuwe altcoins kopen? Hoe kan ik kleine altcoins kopen?
Met veel plezier geef ik je een antwoord wat je niet had verwacht of gewoon niet wil horen: als nieuwe altcoins of kleine altcoins de enige cryptovaluta zijn die je ooit gaat kopen, koop dan niks. En ga naar huis.
Want dan heb je duidelijk niks begrepen van “risk versus reward” en is de kans dat je al je geld verliest veel te groot omdat je investeert in waarschijnlijk micro caps en op z’n best small caps.
Wist je dat je tegenwoordig ook kunt gokken in een casino? Want dat is wat je dan aan het doen bent. Echt, scroll NU omhoog, leer alles over groepen market caps, stel deze twee vragen dan nog eens en bedank me.
Mocht je een kleine altcoin of nieuwe altcoin kopen als onderdeel van je portfolio waar ook large caps in zitten dan heb ik niks gezegd natuurlijk, hè.
#4: Waar kun je altcoins kopen?
De crypto beurs waar je bijna alle altcoins kunt kopen is Binance. Vroeger moest je daar alle altcoins kopen met Bitcoins, Ethereum of hun eigen coin (Binance Coin), maar je kunt er nu ook een paar altcoins kopen met euro’s.
Als je geen ervaring hebt met altcoins kopen op Binance check dan zeker even onze Binance ervaringen.
Qua altcoins kopen met euro’s vind ik Coinbase zelf het prettigst werken, omdat je bij Coinbase kunt betalen met een creditcard, bankoverschrijving en meer. Ook onze Coinbase ervaringen kun je op de website vinden.
#5: Wanneer moet je altcoins kopen?
Ik kan nu een heel verhaal gaan ophangen over “buy the dip”, daytraden en whatever, maar niets van dat alles is belangrijk als je investeren in crypto vanuit een strategisch oogpunt bekijkt.
Beter gezegd: het boeit niet als je een tijdshorizon hebt van 5-10 jaar of langer, omdat je dan meerdere markt cyclussen meemaakt en het moment van investeren minder belangrijk wordt dan het feit dát je geïnvesteerd hebt. Dit alles dankzij “compound interest”. Lees er vooral meer over zou ik zeggen!
Sowieso: lees alles wat je kunt lezen over beleggen in het algemeen, want de meeste mensen die beleggen in crypto leven veel te veel in hun eigen wereldje en doen aannames zoals denken dat alles anders is voor crypto’s en dat is gewoon niet zo.
Crypto beleggers kunnen nog veel leren van reguliere beleggers en BTW: elke aanname die je doet bij het beleggen is gevaarlijk…
#6: Denk hier eens over na
Tot slot deel ik graag nog wat “food for thought” met je:
- Koop een altcoin waar je verstand van hebt, niet waar je verliefd op bent;
- Wil je al je altcoins verkopen als je 30% in de min staat of meer? Dan is beleggen niet voor jou;
- Bewaar gekochte coins op een veilige plek, dus niet op een beurs maar op één of meer hardware wallets;
- Data liegt niet, maar meningen over welke altcoins je moet kopen en verkopen wel;
- Tijd is de beste vriend van elke langetermijnbelegger, ook bij het altcoins kopen;
- Wat het team achter een altcoin heeft bereikt is altijd belangrijker dan wat het wil bereiken. Realiteit versus dromenland guys!
En daarmee zijn we aan het einde gekomen van deze blog post over altcoins kopen in 2019. Hopelijk kun je met onze tips en tricks nu betere beslissingen maken als het gaat om investeren in altcoins.
DISCLAIMER: Ik ben geen professioneel belegger of beleggingsadviseur en aan investeren in cryptocurrency zijn grote risico’s verbonden. In deze blog post deel ik enkel m’n mening over een bepaald onderwerp op basis van mijn persoonlijke ervaringen. Beleggen doe je geheel op eigen risico.