Beleggen in cryptocurrency: 3 harde lessen

Beleggen in cryptocurrency: bezint eer ge begint

Het leven van een crypto belegger gaat niet over rozen, tenminste… als je niet weet wat je doet. In deze blog post deel ik 3 harde lessen over beleggen in cryptocurrency met je die m’n vrienden en ik in de loop der tijd geleerd hebben.

Wil je beginnersfouten bij het investeren voorkomen?

Dan is deze blog post iets voor jou!

Beleggen in cryptocurrency les 1: het beste instapmoment

Nadat ik begon met beleggen in cryptocurrency leerde ik al snel dat er niet één ideaal instapmoment is en daar ben ik heel, heel blij mee.

Het bewijs hiervoor heb ik inmiddels meerdere keren kunnen zien. Slechts één voorbeeld: niet lang nadat “Bitcoin evangelists” en “Bitcoin guru’s” als paddestoelen uit de grond schoten en de koers van Bitcoin door het dak ging (zo rond december 2017) besloten een paar vrienden van me in te stappen.

Dit is wat er gebeurde:

Op het verkeerde moment instappen bij het beleggen in cryptocurrency is een dure grap!

Wed je alles op één paard, zeker bij cryptocurrency waarbij grote prijsschommelingen eerder regel dan uitzondering zijn, dan kun je hard op je bek gaan. Sorry guys!

De moraal van dit verhaal: vragen wat het beste instapmoment is bij het beleggen in cryptocurrency is de verkeerde vraag stellen. De juiste vraag is: wat zijn de beste instapmomenten (meervoud)?

Door op meerdere momenten in te stappen als je gaat investeren in cryptocurrency spreid je namelijk je risico en vergroot je de kans op het pakken van een dikke, vette winst.

Dit is hoe ik investeren in Bitcoin aanpakte dit jaar (2018):

Investeren in cryptocurrency doe je zo!

Wie heeft het beter gedaan denk je?

Vergis je niet trouwens: instappen vlak voor of tijdens de stijging van de koers en dit doen vóór er een daling plaatsvindt is verdomde moeilijk! Check voor meer informatie hierover mijn blog post met tips voor het investeren in cryptocurrency en dan met name tips #4 en #5.

Les 2: pas op bij de rebranding van een cryptomunt

Mocht je na bovenstaand verhaal denken dat ik “untouchable” ben als het om beleggingen gaat, dan heb je het mis want ook ik maak fouten.

Één van mijn grotere f*ck ups bij het beleggen in cryptocurrency heeft te maken met de rebranding van cryptomunten. Beter gezegd: met de rebranding van Lisk (LSK).

Mocht je geen idee hebben van wat een rebranding is: een rebranding vindt plaats als een bepaalde cryptomunt de naam en/of het logo verandert, een nieuwe weg inslaat, een grote update doorvoert die het platform behoorlijk anders maakt of een combinatie van deze wijzigingen implementeert. Voorbeelden van een rebranding binnen de cryptowereld zijn VeChain (veranderd naar VeChain Thor), Antshares (veranderd naar NEO) en Lisk.

Anyways, terug naar de fout die ik maakte met Lisk:

Pas op bij het beleggen in cryptocurrency waarvoor een rebranding op komst is!

Bijna $12 dollar in de min PER STUK… en laat ik nou net een heel aantal gekocht hebben!

Keiharde burn natuurlijk.

Wat deed ik fout?

  • Ik stapte te laat in. Veel te laat. De rebranding was in november 2017 al aangekondigd en ik stapte midden in de hype in. Ouch! Maar waar kwam dat door?
  • DYOR (Do Your Own Research): ik had zelf niet genoeg research gedaan en baseerde m’n aankoop op de conclusies van andere mensen, ongetwijfeld Lisk hodlers die een slaatje wilden slaan uit de hype.

Les geleerd: bij het beleggen in cryptocurrency is het dubbelchecken, nee, driedubbelchecken van dingen die mensen online roepen superbelangrijk. Neem geen haastige beslissingen, bekijk de concurrentie van een coin vóór je erin gaat investeren en check altijd of je niet midden in een bepaalde hype gaat instappen.

Beleggen in cryptocurrency les 3: technologie versus winst

Voordat je gaat investeren in cryptocurrency is het goed om voor jezelf helder te krijgen welke cryptomunten écht van toegevoegde waarde zijn. Welke coins kunnen iets unieks voor elkaar krijgen in de grotemensenwereld?

De technologie achter een bepaalde cryptocurrency en hoe deze van toepassing gaat zijn in de echte wereld is met andere woorden iets om goed op te letten.

Maar weet je wat ook belangrijk is?

Niet vergeten waarom je dit allemaal aan het doen bent, waarom je zoveel tijd in het beleggen in cryptocurrency aan het steken bent.

Ik ga vast geen vrienden maken met deze uitspraak, maar dat boeit me niks als “crypto realist”: blockchain is een coole technologie, misschien zelfs de toekomst van het internet, maar aan het einde van de dag ben ik ermee bezig om geld te verdienen. Pegels. Cold, hard cash.

Ik ben niet bezig met crypto als fanboy die bijvoorbeeld van de daken wil schreeuwen dat Monero de beste privacy coin is en daarom XMR liefkozend hodlt. Ook al vind ik namelijk Monero op het moment van schrijven de beste cryptocurrency voor privacy, die sh*t is te duur voor me man.

M’n budget is niet dusdanig groot dat ik veel winst ga pakken met een cryptomunt die al een paar honderd dollar waard is op het moment dat ik wil instappen. Ik kijk daarom bij het beleggen in cryptocurrency naar de toegevoegde waarde van een coin én de waarde van een coin (de prijs per stuk)…

En ik denk vele crypto realisten met mij.

Dit is voor alle crypto realisten: cheers!

Wat zijn de harde lessen die jij hebt geleerd met het investeren in cryptocurrency? Deel je lessen met ons in de comments!

En natuurlijk: Like & deel deze blog post en volg ons op Facebook en Twitter.

DISCLAIMER: Ik ben geen professioneel belegger of beleggingsadviseur en aan investeren in cryptocurrency zijn grote risico’s verbonden. In deze blog post deel ik enkel m’n mening over een bepaald onderwerp op basis van mijn persoonlijke ervaringen. Beleggen doe je geheel op eigen risico.

Michael is sinds 2014 bezig met fitness, voeding en fashion. Zijn tips & tricks voor afvallen en spiergroei vind je terug bij o.a. My Protein, Krachttraining.net, Gymjunkies, The Hike en Goed Eten Gezond Leven. Michael’s reviews en advies qua mode zijn ook bij meerdere websites en bladen terug te vinden.

Reageer nu

Vul hier je reactie in!
Vul hier je naam in

vier − 2 =