Coinbase was voor mij een gateway drug naar cryptovaluta met meer potentie – de beroemde en beruchte altcoins – en ik deel dan ook graag mijn Coinbase ervaringen met je in deze review.
Voor mij begon m’n reis door de bij vlagen geflipte wereld van de crypto met de aanschaf van m’n eerste Bitcoin na uren lezen over de mogelijkheden van blockchain technologie.
Dat gevoel wat je dan ervaart? Mind. Blown.
Omdat Coinbase één van de populairste crypto beurzen is in Nederland vind ik het belangrijk om mijn Coinbase ervaringen op papier te zetten in deze Coinbase review zodat je ervan kunt leren.
Laten we beginnen!
Mijn Coinbase ervaringen: hoe ik review
Gebruik ik crypto beurs Coinbase vaak? Zeker.
Geloof ik in de potentie van blockchain? Yep.
Maar ben ik een crypto evangelist? Hell no!
Ik ben een crypto realist: ik investeer in cryptocurrency om geld te verdienen, niet om vrienden te maken of “omdat ik geloof in”.
De Coinbase ervaringen die ik in deze review deel staan daarom stil bij goede en minder goede dingen die Coinbase doet of heeft. Hier vind je geen hype!
Daarnaast: om de boel eerlijk te houden scoor ik elke crypto beurs in m’n reviews van beurzen op dezelfde punten. Dit zijn de punten waar ik Coinbase op heb gescoord in deze Coinbase review:
- Aanbod: welke cryptomunten kun je er kopen? Met welke valuta’s kun je betalen? Etc.
- Fees: wat zijn de kosten van Coinbase bij het kopen en verkopen van cryptocurrency?
- Gebruiksgemak: hoe makkelijk is het om iets te kopen? Is er een app voor iOS en/of een app voor Android? Etc.
- Veiligheid: hoe veilig is Coinbase? Zijn er hacks geweest? Hoe gaan ze om met risico’s? Etc.
- Klantenservice: hoe snel en hoe goed is de klantenservice? Hoe is het inschrijfproces? Etc.
En nu je weet hoe ik mijn Coinbase ervaringen ga beoordelen is het alweer bijna tijd voor de dag des oordeels, maar voordat het zover is zet ik graag eerst wat feiten over deze cryptocurrency beurs op een rijtje.
Coinbase in het kort
- Startdatum: juni 2012
- Soort cryptocurrency exchange: gecentraliseerd
- Locatie: Verenigde Staten
- Handelsvolume laatste 24 uur: ongeveer 132 miljoen dollar (bron: Coinmarketcap)
- Korte omschrijving: Coinbase is een veteraan onder de crypto beurzen en voor veel mensen in Nederland het startpunt qua investeren in cryptocurrency, omdat je in euro’s kunt betalen bij het kopen van cryptomunten.
En dan nu, dames en heren, het moment waar u op gewacht heeft. Game time. D-Day. Het moment waarop ik m’n Coinbase ervaringen met je ga delen is aangebroken.
Enjoy!
Mijn Coinbase ervaringen: aanbod
Ik heb gemengde gevoelens voor wat betreft m’n Coinbase ervaringen op het gebied van hun aanbod aan cryptocurrency. Waarom?
Coinbase was de plek waar ik m’n eerste Bitcoin kocht met m’n hard verdiende centjes. Het was destijds in mijn ogen de enige betrouwbare plek waar je kon betalen met euro’s. Het was dé plek.
Sterker nog: het is nog steeds één van de weinige plekken waar je cryptocurrency kunt kopen in ruil voor euro’s.
Als je dat zo hoort denk je misschien dat het lastig is voor me om niet een roze bril op te hebben tijdens het schrijven van deze Coinbase review, maar niets is minder waar. Het sterkste punt van deze crypto beurs is namelijk ook meteen haar achilleshiel:
Je kunt Bitcoin en Ethereum kopen en betalen in euro’s… en that’s it. Of nou ja, gevoelsmatig dan. Want ook al kun je inmiddels ook Bitcoin Cash en Litecoin en dergelijke kopen bij Coinbase, feit blijft dat je voor de meeste cryptomunten naar een exchange zoals Binance moet gaan.
Door dit alles is er een soort doorgeefluik effect ontstaan: als je wilt investeren in altcoins dan koop je eerst Bitcoin (BTC) of Ethereum (ETH) bij Coinbase omdat je in euro’s kunt betalen en vervolgens stuur je je coins door naar een exchange zoals Binance omdat je daar tientallen altcoins kunt kopen met je BTC of ETH (maar niet met euro’s).
En dit doorgeefluik effect van Coinbase is nou precies waarom mijn Coinbase ervaringen niet één en al positief zijn, omdat het grote gevolgen heeft voor de (Nederlandse) crypto markt:
- Veel beginners die geen tot weinig altcoins kennen en willen betalen in euro’s komen bij Coinbase terecht. Omdat de markt voor investeren in cryptocurrency nog in de kinderschoenen staat gok ik dat deze voor 80% of meer uit beginners bestaat en dat geeft Coinbase veel macht. Te veel macht.
- De macht van Coinbase zorgt er ook voor dat geruchten over of ze wel of niet een coin gaan toevoegen voor flinke koersschommelingen kan zorgen en daar zit niemand op te wachten… behalve zij zelf misschien?
Om eerlijk te zijn: andere crypto beurzen spelen hier ook een rol in. Totdat een grote exchange zoals Binance euro’s gaat accepteren zal er bijvoorbeeld niet veel veranderen voor de Nederlandse crypto-belegger.
Positief
+ Betalen voor cryptocurrency in euro’s met je creditcard of bankrekening.
+ Coinbase is de portier van crypto: nadat je hier Bitcoin of Ethereum koopt met euries kun je handelen in altcoins bij een andere exchange.
Coinbase is de portier van crypto: nadat je hier BTC of ETH koopt met euries kun je handelen in altcoins bij een andere exchange.
Negatief
– Zeer beperkt aanbod aan cryptomunten: andere cryptocurrency exchanges hebben er tientallen, terwijl Coinbase maar een handjevol aanbiedt.
– Coinbase heeft te veel macht: bij het minste of geringste gerucht dat Coinbase een bepaalde coin gaat aanbieden schiet de koers van die munt omhoog. Dit werkt koersmanipulatie in de hand.
Coinbase review score qua aanbod: 3 sterren
Coinbase is de ideale crypto beurs voor beginners die willen betalen met euro’s voor een handjevol cryptomunten. Voor gevorderden is het met name een doorgeefluik om te kunnen investeren in altcoins.
Coinbase review: kosten
Ook al gaat dit stukje over Coinbase kosten, toch wil ik iets kwijt over het gebruiksgemak van deze exchange. CB is namelijk erg makkelijk te gebruiken omdat ze alle onnodige elementen uit hun interface hebben gehaald, maar dit heeft één belangrijk gevolg: je weet niet heel goed wat je betaalt!
Mijn Coinbase ervaringen qua fees (kosten) zijn dan ook niet fantastisch te noemen.
Voorbeeld: het is me een paar keer overkomen in het verleden dat ik een coin wilde kopen, de koers er goed uitzag, er in het “koopscherm” een hogere prijs stond en ik de boel al had gekocht voor ik het door had.
Beginnersfout? Zeker, maar laten we niet vergeten dat de meeste mensen die Coinbase gebruiken beginners zijn!
Je moet dus goed opletten bij het “koopscherm” van deze beurs, terwijl andere exchanges het makkelijker maken voor je.
Bovenstaand voorbeeld heeft meer te maken met of de interface voor het handelen in cryptocurrency logisch in elkaar steekt of niet dan met de transactiekosten van Coinbase, maar ook daar ben ik niet echt over te spreken:
Maak je geld over van je bankrekening naar Coinbase en koop je hier vervolgens cryptomunten mee, dan betaal je 1,49% van het bedrag aan transactiekosten. Betalen met creditcard is nog duurder: 3,99%.
Ter vergelijking: bij Binance betaal je 0,1%. Coinbase is dus duur. Behoorlijk duur!
Ondertussen zou je je ook af kunnen vragen of Coinbase niet de goedkoopste exchange is die betalen in euro’s voor crypto aanbiedt, want hier zitten namelijk allerlei kosten aan verbonden voor ze. Ze helemaal afschieten op het gebied van kosten doe ik dus niet.
Negatief
– De simpele account interface van Coinbase kan een beetje misleidend zijn als het om transactiekosten gaat.
– Die sh*t is duur ouwe! Je betaalt voor het betalen met euro’s bij ze, letterlijk en figuurlijk.
Coinbase review score qua fees (kosten): 2,5 sterren
Ook al is Coinbase duur, ik denk dat het een noodzakelijk kwaad is om hun prijzen te betalen… want waar zet je anders je euro’s om in cryptovaluta op een veilige, betrouwbare manier?
Het gebruiksgemak van Coinbase
Coinbase is geen groothandel voor cryptovaluta waar je alles kunt krijgen en ook niet een prijsvechter met de beste prijzen, maar kijk ze eens shinen qua gebruiksgemak!
Je raad het al: m’n Coinbase ervaringen v.w.b. hun gebruiksvriendelijkheid zijn top.
Ten eerste, Coinbase is een koekie om te gebruiken op je computer of tablet of op je telefoon via de Android app of iOS app. Waarom?
- Je kunt makkelijk de prijzen en het koersverloop zien van de door deze crypto beurs aangeboden cryptocurrency.
- Eenvoudig de waardes en inhoud van je accounts (wallets per coin) inzien.
- Al je accountinstellingen zijn simpel terug te vinden.
- Ook niet onbelangrijk: alles is in het Nederlands!
Ten tweede, je kunt zien wat je gehele portfolio bij Coinbase waard is in euro’s én wat de inhoud van je wallet per cryptomunt waard is in euro’s. Dit kan ik helaas niet zeggen van bijvoorbeeld een Binance.
En ik moet eerlijk toegeven: het is behoorlijk verslavend om meerdere keren per dag de waarde van je beleggingsportfolio te checken als er goed nieuws naar buiten is gebracht over je favoriete coin(s).
Klein minpuntje van m’n ervaringen met Coinbase: het kopen van crypto is iets té makkelijk waardoor je de kosten hiervan al snel over het hoofd ziet. Maar goed, hier hebben we het ook al over gehad in het stukje hierboven over de kosten van Coinbase.
Positief
+ Coinbase laad snel en werkt goed op al je devices én alles is in het Nederlands.
+ Direct zien hoeveel je beleggingsportfolio waard is in totaal en per cryptomunt. Bonuspunten: alles is netjes weergegeven in euro’s.
+ Geld sturen naar Coinbase en hier cryptocurrency van kopen is een eitje.
Score voor m’n Coinbase ervaringen op het gebied van gebruiksgemak: 5 sterren
Dit is denk ik ook een goed moment om te zeggen: weet waar je aan begint voor je in cryptocurrency gaat investeren. Ga niet zomaar uit van dingen die je vrienden, familie of mensen online zeggen. Verdiep je eerst heel goed in het onderwerp voordat je je eerste aankoop (of volgende!) doet.
Om meer te leren over crypto en investeren kan ik je deze boeken zeker aanraden:
Coinbase ervaringen: veiligheid
“Is Coinbase veilig of niet?”
Het is een vraag die ik vaak krijg, vooral omdat nieuws over grote hacks, scams en meer tot een bepaalde angst heeft geleid onder beleggers die geïnteresseerd zijn in crypto.
Laat ik daarom kort maar krachtig zijn als we het over m’n Coinbase ervaringen hebben op het gebied van hun veiligheid:
Coinbase is veilig als je weet hoe je goed met gevoelige informatie om moet gaan, maar een ongeluk zit in een klein hoekje.
Een uniek e-mailadres en wachtwoord gebruiken in combinatie met tweestapsverificatie helpt een hoop natuurlijk, maar 100% veilig is je account nooit. Dit geldt trouwens voor al je accounts: Gmail of Hotmail, Facebook, Twitter en Insta, Apple ID, etc.
Maar goed, terug naar Coinbase. Er zijn wat relletjes geweest in het verleden, bijvoorbeeld toen creditcard betalingen dubbel in rekening werden gebracht, maar Coinbase is nog nooit gehackt. Incidenten komen regelmatig voor in de wereld van de crypto, maar vaak gaat het dan om slachtoffers van phishing of virussen waarvoor een crypto beurs alleen maar kan waarschuwen.
Iets wat ik wel wil benoemen in deze Coinbase review is dat Coinbase minder transparant lijkt te zijn als er problemen ontstaan dan een exchange zoals Binance en dat is jammer.
Positief
+ Coinbase is veilig: er zijn geen grote hacks geweest en ze gaan verantwoordelijk om met de informatie van hun gebruikers.
+ Ze geven duidelijke tips voor het beveiligen van je account en cryptogeld en bieden ook dingen zoals tweestapsverificatie aan.
Negatief
– In deze tijden van onzekerheid in de markt kan Coinbase wat professioneler en transparanter te werk gaan dan ze nu doen.
– Onvoorzichtige gebruikers zijn in het verleden slachtoffer geworden van phishing aanvallen, malware, etc. en Coinbase zou meer kunnen doen qua voorlichting om dit te voorkomen.
Coinbase review score voor wat betreft veiligheid: 3,5 sterren
Coinbase review: klantenservice
Mijn Coinbase ervaringen op het gebied van klantenservice zijn als volgt: kut met peren. Zo, dat is ook weer gezegd.
Waarom?
- Meer dan twee weken heb ik gewacht op een reactie toen ik crypto wilde kopen en m’n betaling niet kon worden afgerond.
- Kers op de taart: de Coinbase klantenservice herhaalde m’n probleem alleen in hun reactie en vroeg tot slot of ik nog steeds problemen had. Uh… wtf?
Uiteindelijk loste het probleem zich vanzelf op, maar ik kan het geen goede klantervaring noemen. Probeer dat soort shit namelijk maar eens als je ABN Amro heet en mensen niet meer kunnen betalen: dan loopt het bloed door de straten!
Maar…
Onthou wel: door de enorm toegenomen belangstelling in cryptomunten kunnen veel exchanges het grote aantal vragen van klanten niet aan. Coinbase is dus helaas niet uniek in het bieden van slechte klantenservice. Dit zal in de loop der jaren verbeteren.
Positief
+ Het inschrijfproces is makkelijk te begrijpen en vrij snel.
Negatief
– De Coinbase klantenservice is retetraag en ook niet heel goed. Onthou wel: hier hebben bijna alle crypto beurzen last van.
– Hun zelfservice informatie is onoverzichtelijk en hierdoor niet erg behulpzaam.
Score voor m’n Coinbase ervaringen op het gebied van klantenservice: 2 sterren
Goed om te weten: ik zou op dit moment geen enkele exchange 5 sterren geven voor hun klantenservice, want het zuigt overal nu.
Mijn Coinbase ervaringen: conclusie
Terwijl andere crypto beurzen de goedkoopste proberen te zijn of het grootste aanbod aan cryptomunten proberen te hebben, is Coinbase met hele andere dingen bezig.
Coinbase probeert het meest toegankelijk te zijn voor de massa. Dit doen ze door het meest gebruiksvriendelijk te zijn, zowel qua design van de website en apps als door het mogelijk te maken om voor crypto te betalen in euro’s. Tuurlijk, ze zijn wat duurder dan de rest, maar dit maken ze goed door zo makkelijk in het gebruik te zijn.
Als je erover nadenkt is Coinbase de Apple onder de crypto beurzen: supermooi design, snel en makkelijk te gebruiken en hierdoor iets duurder dan de rest.
Coinbase is de Apple van de beurzen: supermooi design, snel & makkelijk te gebruiken en hierdoor iets duurder.
– THE END –
P.S. Wil je jouw Coinbase ervaringen delen met ons? Laat dan hieronder een comment achter.
En als je het nog niet gedaan hebt: Like & deel deze blog post en volg ons op Facebook en Twitter.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je producten koopt die we aanraden kunnen we een kleine vergoeding krijgen. Hiermee houden we de blog online. Thanks!