Holy crap wat was 2018 een geflipt jaar in cryptoland! Ik voel me 5 jaar ouder en ik denk veel crypto beleggers met mij. Juist daarom leek het me goed om terug te blikken op het gekkenhuis wat 2018 heette en met je te delen wat ik geleerd en gezien heb.
Hopelijk leer je van alles van de reis van deze brokkenpiloot door cryptoland dit jaar. Let’s go!
Cryptoland is soms meer van hetzelfde
Hoe hard iedereen van nerds en cryptogirls tot developers en crypto experts ook roept dat de wereld van de blockchain uniek is en een revolutie is… cryptoland is op meerdere manieren meer van hetzelfde.
Voorbeeld: market caps. Op de beurzen worden bedrijven in groepen ingedeeld o.b.v. de hoogte van hun marktkapitalisatie (“market cap”). Zo zijn large caps bedrijven met een market cap van $10 miljard of meer en small caps bedrijven met een market cap van $300 miljoen tot $2 miljard.
Er is een vuistregel bij het investeren o.b.v. market caps: large caps brengen weinig risico met zich mee, maar de winst die je ermee kunt maken zijn geen “to the moon” bedragen. Small caps brengen ondertussen veel risico met zich mee, maar je kunt er ook f*cking veel winst mee maken.
Drie keer raden wat er gebeurd als het slecht gaat op de beurs?
Juist: mensen zoeken een veilige haven voor hun cash en verplaatsen hun geld naar large caps omdat ze geen risico willen lopen.
Drie keer raden wat er gebeurde toen de crypto koersen dit jaar meerdere keren op hun bek gingen?
Juist: mensen in cryptoland lieten altcoins vallen als bakstenen en staken hun geld massaal in Bitcoin, dé large cap in cryptoland, om hun verliezen te beperken.
En ondertussen…
Zeiken crypto beleggers links en rechts over hoe afhankelijk de prijs van hun altcoin wel niet is van de prijs van Bitcoin. Snap jij het?
Helaas ken ik te veel mensen die alleen geïnvesteerd hebben in altcoins (= small caps) en totaal NIET in large caps zoals Bitcoin, XRP en Ethereum.
Na veel lezen en grafieken checken weet ik dat small caps 2-3 keer zo heftig (of meer) reageren op bewegingen op de beurs dan large caps, zowel op een positieve manier als een negatieve manier.
Staan de large caps dik in de min, dan kun je er dus vanuit gaan dat de hel gaat losbarsten bij de small caps.
De twee lessen die ik leerde van dit stuk van de reis door cryptoland:
- Na de grote crash van crypto koersen begin dit jaar stak ik ±25% van m’n geld in large cap crypto’s en ongeveer 75% in altcoins. Dit had ik beter om kunnen draaien, zeker nadat ik uren had zitten lezen over de verschillen tussen investeren in large caps, mid caps en small caps. Maar ik dacht dat investeren in cryptocurrency anders was… niet dus.
- Lees en leer, leer en leer nog meer. Beperk jezelf daarbij zeker niet tot boeken en blogs over cryptovaluta. Leer de basics van investeren in het algemeen, lees eens wat op Investopedia.com, etc.
Cryptoland is soms een spookstad
Toen ik in 2017 voor het eerst aan de slag ging met cryptocurrency waren er overal levendige discussies gaande over blockchain, Proof-of-Work, smart contracts en meer.
Iedereen had een eigen verlanglijstje met cryptomunten om te kopen en er leken meer “bitcoin guru’s” dan files op de A4 te zijn.
En nu?
…
Stilte. Cryptoland lijkt wel één grote spookstad te zijn!
Ik vind uitgebreid, goed en uniek crypto advies maar verdomde moeilijk te vinden dit jaar. Soms lijkt het wel alsof ik de laatste crypto blogger van Nederland ben.
Watskeburt guys? 🙁
Ook erg teleurstellend: bekende mensen in de cryptowereld die zeggen dat ze met pensioen gaan qua traden. Wtf?
Ik snap dat echt niet.
Juist als het slecht gaat op de crypto beurzen moet je beleggers dingen leren over blockchain technologie en investeren in cryptocurrency.
En juist als iedereen aan het verkopen is moet je kopen, omdat je op zulke momenten minder betaalt voor een coin dan deze waard is. Tel uit je winst!
Om een lang verhaal kort te maken: volg de bloggers en vloggers die blijven praten over crypto, zelfs als het minder gaat. Van doorzetters leer je meer dan van mensen die haten zodra het slecht gaat.
Instappen en wegwezen?
Ik roep het al maanden overal waar ik kom in cryptoland:
Beleg niet al je geld in één keer. Instappen en wegwezen werkt niet. Beetje bij beetje crypto’s kopen werkt veel beter omdat je veel minder last zult hebben van grote koersschommelingen.
Maar ik moet eerlijk zeggen:
Ik ben ook te haastig geweest.
Heb ik in stapjes cryptomunten gekocht? Jazeker. In 4 maanden tijd heb ik het geld wat ik wilde beleggen in crypto gestoken.
Heb ik minder verlies geleden dan crypto beleggers die begin januari 2018 all-in zijn gegaan? Tuurlijk!
Maar ik heb te grote stappen genomen. Als ik namelijk één keer per maand een vast bedrag had belegd, dan stond ik nu misschien op -30% i.p.v. -80%.
Wat cryptoland me hiermee heeft geleerd:
- Ik zei het eerder al maar het is ‘t herhalen waard: beleggen in crypto is vergelijkbaar aan beleggen in aandelen. Natuurlijk bewegen de koersen op de crypto beurzen veel meer dan die op de traditionele beurzen, maar dat is juist een reden om MEER te kijken naar wat je kunt leren van tips voor het beleggen in aandelen. Een vast bedrag per maand investeren werkt namelijk nog beter als de koersen gedurende het jaar behoorlijk aan het schommelen zijn. Laten we daarom alsjeblieft ophouden met die bullsh*t praatjes dat investeren in crypto uniek is. Crypto is uniek, zeker, maar investeren in crypto is dat niet.
- Is het verleidelijk om naar de nooduitgang te sprinten als je 80% in de min staat? Zeker. Als belegger is het f*cking moeilijk om emotieloos te kijken naar de waarde van je portfolio, maar voordat ik ga panic sellen herinner ik mezelf aan m’n doel: investeren in crypto en er over 5-10 jaar de vruchten van plukken. Ik heb geld geïnvesteerd wat ik niet nodig heb dus ik heb alle tijd.
Tot zover de samenvatting van m’n avonturen in cryptoland dit jaar.
Wat heb jij in 2018 meegemaakt en geleerd qua crypto? Laat je verhaal achter in de comments. Ik hoor graag van je!
En als je deze terugblik vet vond, Like & deel hem dan en volg ons op Facebook, Instagram en Twitter.
DISCLAIMER: Ik ben geen professioneel belegger of beleggingsadviseur en aan investeren in cryptocurrency zijn grote risico’s verbonden. In deze blog post deel ik enkel m’n mening over een bepaald onderwerp op basis van mijn persoonlijke ervaringen. Beleggen doe je geheel op eigen risico.