Lees nu dit interview met Rick Schmitz van LTO Network.

Wat doe je als je te weinig inhoudelijke gesprekken over blockchain voorbij ziet komen en te veel idealisme (hallo Twitter) en negatieve berichtgeving (hallo media)? Juist: je gaat zelf het gesprek aan. Vandaag doe ik dat met Rick Schmitz van LTO Network.

Je leest mijn interview met hem over LTO, hybride blockchains, de toekomst van blockchain en meer hieronder.

Enjoy!

Rick Schmitz over het begin van LTO Network

Dit is het logo van LTO Network.

Voor de mensen die je nog niet kennen: wie ben je en waar hou je je mee bezig binnen de blockchain-wereld?

Mijn naam is Rick Schmitz en ik ben de CEO van LTO Network. Ik heb fiscaal recht gestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Daarna ben ik bij de real estate afdeling van Deloitte gaan werken en 3 jaar later bij de M&A tax afdeling van PWC. Tijdens een discussie met mijn team hadden we het over een nieuwe wet om een BV makkelijker te kunnen opzetten in Nederland. Dat inspireerde me om in 2013 samen met mijn compagnon Martijn Migchelsen ons eerste bedrijf, FIRM24.com, te beginnen.

Met Firm24 gebruiken we technologie om mensen te helpen bij het oprichten van hun bedrijf, waarbij we ze door alle processen heen loodsen die te maken hebben met een nieuw bedrijf. Mettertijd hebben we meer dan 15% van de “start een bedrijf markt” veroverd. Het bedrijf bestaat na 6 jaar nog en groeit hard.

In 2014 kwam Arnold Daniels erbij. In 2015 zagen we veel potentie in het maken van software, wat ervoor zorgde dat we LegalThings begonnen. We verzorgden oplossingen voor Heineken, Euronext, het Ministerie voor Infrastructuur, Dekra en meerdere andere partijen. Dit was een workflow systeem in combinatie met een document systeem om het automatiseren van interne processen mogelijk te maken.

Arnold kwam met het idee van smart contracts (Ethereum). We negeerden hem in het begin een beetje, maar op een gegeven moment kregen we klanten met vragen over of smart contracts gebruikt konden worden voor het samenwerken op processen. Daar bleek Ethereum niet geschikt voor te zijn, dus gingen we zelf aan de slag.

We hebben eerst onze workflow engine geschikt gemaakt om samen te werken op een proces. Partijen kunnen daarbij hun eigen systemen blijven gebruiken en ze controleren en verifiëren elkaars acties in een workflow (de zogenaamde event chain). Deze private event chains bevatten de data, maar je hebt alleen toegang tot een specifieke chain als je betrokken bent bij het bijbehorende proces. Maar als er maar 2 partijen zijn betrokken bij een workflow, dan kan de ene partij de data aanpassen ten nadele van de andere partij.

En daarom hebben we in 2018 “anchoring” geïntroduceerd, wat alle acties die plaatsvinden op de event chain vastlegt. Hiermee hebben alle partijen de zekerheid dat data in de event chains niet is gemanipuleerd.

Wanneer hoorde je voor het eerst van Bitcoin en blockchain? Waar was je? Wie of wat informeerde je erover en wat vond je er destijds van?

Onze Software Architect, Arnold Daniels, vertelde ons over Ethereum en smart contracts in de tijd van hun ICO. We hebben toen een Ethereum node opgezet en een groot aantal ETH gekocht. We vonden de technologie na een aantal maanden niet geschikt, dus zijn we met ons eigen project begonnen. De ETH hadden we verkocht voor een paar dollar per ETH.

“Fun fact: als we die ETH op de top hadden verkocht (1400 dollar) had het hele team nooit meer hoeven werken.”

Wat kan en doet LTO Network nou eigenlijk?

Kun je wat vertellen over LTO Network? Wie zijn jullie? Wat doen jullie?

LTO Network zorgt ervoor dat verschillende partijen die mogelijk met elkaar concurreren samen kunnen werken binnen dezelfde processen, zonder de noodzaak om elkaar of een derde partij te moeten vertrouwen.

Om dit mogelijk te maken, heeft LTO Network Live Contracts ontwikkeld. Net als met een Smart Contract, kan je met een Live Contract op een dynamische manier logica definiëren op de blockchain. Een Live Contract gaat echter verder en instrueert mens en machine actief over de stappen die genomen worden en moeten worden. Een Live Contract is dus eigenlijk een workflow. Een workflow is een reeks stappen of processen die nodig zijn om een bepaalde taak te voltooien.

Simpel gezegd: een workflow + workflow regels = een Live Contract.

Eigenlijk managed LTO Network business-processen tussen verschillende partijen op de blockchain. Door middel van anchoring (zie m’n antwoord op de eerste vraag) kunnen alle soorten data resistent gemaakt worden tegen manipulatie. Met Proofi en SignRequest worden handtekeningen bijvoorbeeld op de blockchain gezet. Met Capptions worden inspectierapporten geanchored om manipulatie te voorkomen.

Wat zijn naar jouw idee jullie coolste werkende producten/use cases? En wat voor impact gaan deze use cases maken op het dagelijks leven van jan en alleman, oftewel de gemiddelde burger, denk je?

  • Proofi is een plugin waarmee je iedere actie die je online doet, bijvoorbeeld een afspraak of betaling, per e-mail of WhatsApp kunt ondertekenen. De ontvanger kan dan erop vertrouwen dat het echt van jou komt zonder dat hij dit moet onderzoeken, dubbelchecken, etc.
  • In een pilot met het Ministerie van Infrastructuur, Leefbaarheid en Milieu digitaliseren we het proces omtrent de verwerking van groot afval. Zo kunnen lidstaten van de EU sneller met elkaar schakelen in grensoverschrijdende transporten. Daarmee wordt het grofvuil wegbrengen goedkoper voor de gewone man/vrouw.
  • Met behulp van LTO Network kunnen alle papieren documenten overbodig gemaakt worden. In het ideale geval heeft de burger dus alleen nog maar te maken met digitale documenten waarbij de business rules in die documenten kunnen worden geautomatiseerd.
Proofi is een supercoole plugin en onderdeel van het LTO Network ecosysteem.

Hoe zie je de rol van hybride blockchains binnen de blockchain-wereld? Zijn ze de missende link tussen de status quo en meer adoptie?

Je slaat hier in de vraag al precies de spijker op zijn kop. De huidige blockchain oplossingen van “de grote namen” zijn vaak geen echte blockchain oplossingen. Ook is het zo dat er vaak geen gelijk speelveld is, wat de prikkel om mee te doen verminderd. Bij een hybride blockchain zoals LTO Network is er een private laag waar verschillende partijen kunnen samenwerken in een gelijk speelveld. De publieke laag zorgt ervoor dat de transacties écht op een veilige manier geverifieerd worden. Wij hebben nu ongeveer 100 nodes.

In januari 2019 hebben jullie een ICO afgerond. ICO’s zijn de laatste jaren in opspraak gekomen en hier bij Hijhem zijn we ook niet echt fans, maar hoe zie jij als “insider” dat? Is de reputatie terecht? Hoe verliep het proces voor jullie? Zijn er valkuilen waar uitgevers echt voor moeten waken? En waar moeten deelnemers (“kopers”) goed op letten?

We wilden naar open source switchen om adoptie te vergroten, met het doel om in de toekomst een self-sustainable platform te hebben. Om decentralisatie te laten werken hadden we een goede token economie nodig. Hiervoor hadden we een grote publieke laag nodig en een ICO was het perfecte hulpmiddel om onze community en het aantal validators (validatiepunten) te vergroten. Nu hebben mensen baat bij het groeien van ons netwerk, wat belangrijk is voor adoptie. Iedereen is betrokken, wat zorgt voor een sneeuwbaleffect.

Het is belangrijk bij een ICO om je te houden aan regulaties en wat ons betreft worden die regulaties nog verder aangescherpt om de kans op scams, fraude, etc. te verkleinen. Er zijn helaas echter ook projecten met slechte intenties.

Wij hoopten eigenlijk dat de markt nog voor een langere tijd in een neerwaartse trend zou zijn, zodat alleen de echte projecten met klanten overblijven. Dit is heel belangrijk voor de gezondheid van het complete ecosysteem. Ik denk dat er uiteindelijk heel weinig projecten overblijven, maar dat die wel samenwerken. Zorg dat je investeert in een project dat waarde toevoegt en een werkend product heeft met klanten.

Rick Schmitz over de toekomst van blockchain

Hoe zie je de ontwikkeling van Distributed Ledger Technologie (DLT) in het algemeen verder gaan de komende jaren? Zijn er use cases buiten LTO Network die je met interesse volgt? Zo ja, welke?

Ik denk dat er nog heel veel meer toepassingen zijn waar we nog niet eens aan gedacht hebben. Wij focussen ons (nog) niet op de financiële toepassingen en het tokenizen van assets. Dit is echter wel een sector met potentie die we zeker volgen.

Wanneer gaan we de adoptie van blockchain door de massa zien denk je? Wat is hiervoor nodig?

Grote bedrijven zijn al heel veel bezig met blockchain toepassingen. Ik denk dat het echt hard gaat als mensen stoppen met vragen hoe het werkt, maar het accepteren en kijken naar de mogelijkheden.

Niemand vraagt hoe AI (Artificial Intelligence) of IoT (Internet of Things) werkt, maar ze willen er wel mee werken om de mogelijkheden die ze bieden. Dit gebeurt met blockchain denk ik pas als alle nep projecten verdwenen zijn, zodat de projecten die overblijven ook echt te vertrouwen zijn voor de grote bedrijven. Hiervoor zijn wel duidelijke wetten en regels nodig.

Stel je staat vandaag voor een zaal vol met alle mainstream media journalisten ter wereld. Wat zou je dan tegen ze zeggen? Welke misverstanden over blockchain zou je dan uit de wereld proberen te helpen?

Ik zou ze willen wijzen op de mogelijkheden die blockchain technologie te bieden heeft. Het zijn niet alleen munten, de technologie zelf is echt heel waardevol. Ook als er geen “trust issue” is kan het toepassen van blockchain technologie kostenverlagend werken. Het is een ingewikkelde technologie die niet begrepen hoeft te worden om de voordelen ervan te kunnen benutten.

“Blockchain is een ingewikkelde technologie die niet begrepen hoeft te worden om de voordelen ervan te kunnen benutten.”

Op dit moment zijn er zo’n 2500 cryptovaluta wereldwijd, waaronder ontzettend veel verschillende, met elkaar concurrerende vormen van DLT. Is dat een houdbare situatie?

Rick Schmitz: dit is zeker geen houdbare situatie. Er zijn veel te veel projecten die geen product hebben en/of geen gebruikers hebben. Uiteindelijk zullen er maar een paar projecten overblijven en hoe eerder dat gebeurd, hoe beter dat is voor de adoptie van de technologie zelf. Nu blijft er een soort speculatieve en onvolwassen vibe hangen.

Michael: Eens! Die onvolwassen vibe is de reden dat ik de afgelopen maanden haast onbewust minder en minder tijd ben gaan steken in het gesprek aangaan op Crypto Twitter. En ondanks dat we hier bij Hijhem blijven hameren op het feit dat mensen realistischer moeten zijn in dit wereldje in alles van onze crypto blogs tot onze crypto podcast, het realisme ontbreekt nog steeds! Er gaat gewoon een “survival of the fittest” moment komen. Het is niet meer een kwestie van “of”, maar van “wanneer”.

LTO Network is een onderdeel van de Nederlandse community rond blockchain. Wat vind je van de huidige cultuur binnen de (inter)nationale community? En wat vind je van “Crypto Twitter”?

De community zit vol mensen met grote ambities en geweldige ideeën. Helaas zijn er ook veel mensen die alleen maar willen profiteren van het feit dat er nog zo weinig regulaties zijn. Je komt vaak dezelfde mensen tegen op events, wat op zich niet slecht is, maar het zou zeker goed zijn om nieuwe mensen te zien binnenstromen.

Ik hou me verder niet echt bezig met Crypto Twitter om daar een goede mening over te uiten. Net als met alle andere technologieën zijn er mensen die op Twitter hun ideeën en meningen uiten, wat niet per definitie verkeerd is.

Welk “holy sh*t inzicht” op het gebied van de mogelijkheden van blockchain technologie is jou het meest bijgebleven? Sharing is caring!

Toestemming voor seks op de blockchain, LegalFling!

Zijn er nog andere dingen over blockchain die je wilt delen met de wereld?

Rick Schmitz: kijk voorbij de hype en beoordeel projecten gebaseerd op de waarde die ze toevoegen in de echte wereld. Als iets geen waarde toevoegt, is het een slechte investering.

Michael: bedankt Rick! Dank voor je verhaal, inzichten en tips. Heel interessant!

DISCLAIMER: Ik ben geen professioneel belegger of beleggingsadviseur en aan investeren in cryptocurrency zijn grote risico’s verbonden. In deze blog post deel ik enkel m’n mening over een bepaald onderwerp op basis van mijn persoonlijke ervaringen. Beleggen doe je geheel op eigen risico.

Michael is sinds 2014 bezig met fitness, voeding en fashion. Zijn tips & tricks voor afvallen en spiergroei vind je terug bij o.a. My Protein, Krachttraining.net, Gymjunkies, The Hike en Goed Eten Gezond Leven. Michael’s reviews en advies qua mode zijn ook bij meerdere websites en bladen terug te vinden.

Reageer nu

Vul hier je reactie in!
Vul hier je naam in

5 + 9 =