Als onderdeel van onze serie crypto interviews praat ik vandaag met één van de helden van de Nederlandse blockchain-revolutie, Rudolf van Ee.
We hebben het o.a. over “fake news” over blockchain, de coolste toepassingen van dit moment, Stichting Blockchain Netherlands en hoe techreuzen geld verdienen met data.
Enjoy!
Voor de mensen die je nog niet kennen: wie ben je en waar hou je je mee bezig binnen de crypto-wereld?
Rudolf van Ee – Co-founder van Blockchain Talent Lab (BTL) en bestuurslid van de Stichting Blockchain Netherlands (BCNL Foundation).
Vanuit Blockchain Talent Lab (BTL) helpen we bedrijven met het uitvoeren van blockchain projecten. Ook recruiten we blockchain teams voor klanten of huren ze blockchain engineers via ons in. We geven daarnaast workshops en trainingen.
Blockchain Netherlands (BCNL) is de community voor blockchain startups en scale-ups in Nederland.
Ik heb een achtergrond in ondernemerschap, hospitality en economie. Afkomstig uit Maastricht en woonachtig in Amsterdam. De reden dat ik actief ben in de blockchain wereld is dat ik sterk geloof in decentrale modellen voor samenwerking en waardecreatie als oplossingen voor veel problemen van nu rondom data.
Het internet gaf ons vrije toegang tot informatie. Ook beloofde het een plek te worden waar alles eerlijker zou zijn. De realiteit is dat er techreuzen zijn ontstaan (Google, Facebook, etc.) die ondoorzichtige verdienmodellen hebben gehangen aan het nieuwe goud: data. Het maatschappelijke besef begint steeds groter te worden dat data waardevol is en wij momenteel met onze data betalen voor “gratis” diensten.
“Het maatschappelijke besef begint steeds groter te worden dat data waardevol is en wij momenteel met onze data betalen voor “gratis” diensten.”
Ook het volume aan data blijft exponentieel groeien. De driehoek IOT (Internet Of Things), AI (Artificial Intelligence) en Blockchain zal daarom steeds belangrijker worden. IOT genereert data, AI interpreteert data en Blockchain/DLT biedt een betrouwbare, veilige en eerlijke infrastructuur.
Data moet eigendom zijn van degene die de data genereert. Met onze initiatieven wil ik een bijdrage leveren aan de bewustwording van de mogelijkheden die blockchain/DLT biedt, en hiermee adoptie stimuleren waardoor eerlijkere, veiligere en transparantere samenwerkingen tot stand komen.
Kun je wat vertellen over Blockchain Netherlands? Wie zijn jullie? Wat doen jullie?
Blockchain Netherlands (BCNL) is dé community voor blockchain startups en scale-ups in Nederland.
Wij zijn een toegangsplek voor (internationale) organisaties en instituties tot in Nederland gevestigde blockchain startups en scale-ups. BCNL verschaft inzicht in de community door het identificeren van trends, drempels en behoeften middels onderzoek en publicatie. Ook maken we als organisatie gebruik van relevante producten en diensten van BCNL blockchain startups en promoten deze actief.
Verder zijn we bekend van o.a. maandelijkse blockchain events en de Dutch Blockchain Week.
De Stichting Blockchain Netherlands bestaat uit bestuursleden, adviseurs, domeinexperts, vrijwilligers en een grote groep aan partners. Denk hierbij aan netwerken, corporate enterprises, co-werkplekken, overheden, media, regelgevers, universiteiten, investeerders en andere stakeholders.
BCNL in het kort:
- Wij behartigen de belangen van in Nederland gevestigde blockchain startups en scale-ups. Onze missie is het vergroten van de kans op succes door de condities voor hen te optimaliseren.
- Voorzien in educatie en bewustwording.
- Nederland tot een wereldwijd toonaangevende blockchain-hub maken.
- Het Nederlandse blockchain ecosysteem verbinden, zowel nationaal als internationaal.
- Onderlinge samenwerking verbeteren.
- Laten zien aan de maatschappij en het (internationale) bedrijfsleven wat Nederlandse blockchain startups en scale-ups te bieden hebben.
Naast Stichting Blockchain Netherlands (BCNL) ben je ook bezig met Blockchain Talent Lab (BTL). Kun je daar meer over vertellen?
Blockchain Talent Lab is een blockchain expertise center. We helpen klanten met de (technische) uitvoering van blockchain projecten.
Sommige opdrachtgevers besteden volledige blockchain projecten aan ons uit op het gebied van AI/Machine Learning. Andere klanten halen liever zelf blockchain kennis in huis. In dat geval leveren we hen blockchain experts/talenten of we trainen de werknemers van onze opdrachtgevers.
Wanneer hoorde je voor het eerst van Bitcoin en blockchain? Waar was je? Wie of wat informeerde je erover en wat vond je er destijds van?
Rudolf van Ee: halverwege 2016 waren vrienden van mij crypto’s aan het minen. Ik was erg benieuwd naar wat dit precies was en ze lieten me zien hoe het proces werkt. Het bleek minder ingewikkeld dan verwacht!
Toen ik mij vervolgens verder ging verdiepen in het onderwerp kwam ik achter de mogelijkheden die de onderliggende blockchain technologie biedt. Het onafhankelijke karakter van Bitcoin sprak me aan en ik was benieuwd naar wat dit betekende voor de zakenwereld en maatschappij.
Na verder onderzoek was ik overtuigd van de meerwaarde van decentrale modellen en ben ik er actief mee aan de slag gegaan middels BTL en BCNL.
Michael: mooi is dat, hè? De eerste keer dat je van blockchain hoort klinkt het als een soort zwarte magie… en dan laat iemand je zien hoe het werkt. Vervolgens blijkt het minder ingewikkeld te zijn dan je dacht.
Een veelgehoorde klacht over blockchain is dat het een oplossing is wat op zoek is naar een probleem. Als er iemand is die dit goed kan tegenspreken ben jij het, dus wat vind je daarvan? En heb je een paar voorbeelden van “real life use cases” die dit argument onderuit kunnen halen?
In de hype is men inderdaad problemen gaan zoeken bij oplossingen. Dat is natuurlijk de omgekeerde wereld en daarom zijn ook veel partijen gesneuveld. Blockchain is niet de heilige graal. Het is een datastructuur voor transacties tussen partijen die elkaar niet per definitie hoeven of willen vertrouwen. Zodoende is blockchain ook niet in elke context zinvol of van meerwaarde. Je ziet inmiddels ook dat nagenoeg alleen nog de serieuze projecten/bedrijven actief zijn en daar zijn er veel van!
Lastig kiezen maar hierbij een aantal voorbeelden van goede (Nederlandse!) use cases:
- V-ID i.s.m. LTO Network: zij kunnen de authenticiteit van documenten door validatie en verificatie middels blockchain garanderen.
- GUTS tickets: deze ticketprovider maakt het middels blockchain technologie mogelijk dat er niet met kaartjes gesjoemeld kan worden. Of zoals ze het zelf zeggen: “GUTS maakt een vuist tegen ticketfraude en woekerprijzen. Vanaf nu is het kopen van tickets voor een eerlijke prijs eenvoudig, transparant en superveilig.”
Daarnaast ben ik erg gefascineerd door Self Sovereign Identity (SSI) projecten zoals Indy en Sovrin.
Blockchain is de bekendste DLT (Distributed Ledger Technologie) op het moment, maar zeker niet de enige. Welke alternatieven vind je interessant? En denk je dat blockchain dominant blijft?
Voor zowel DLT (permissioned) als Blockchain (permissionless) zijn er use cases waar meerwaarde te behalen valt. Bij DLT heeft het hoofdzakelijk te maken met efficiency en kostenbesparing. Persoonlijk verwacht ik dat DLT een katalysator zal zijn voor de adoptie van permissionless blockchains. Ik zou niet zo zeer spreken over dominant, maar over parallel. In verschillende situaties maak je gebruik van verschillende blockchain oplossingen.
“De technologie vertrouwen” klinkt voor veel mensen nog eng, maar op het moment dat bedrijven de technologie vertrouwen en er significante meerwaarde is, zal het vertrouwen onder de consument ook toenemen.
Bovendien wil een consument vooral een veilig, snel, gemakkelijk en betrouwbaar product gebruiken en maakt het niet zo zeer uit welke technologie eronder ligt. Zodra blockchain aantoonbaar diensten en producten verbetert t.o.v. huidige aanbieders, zal men automatisch overstappen hierop.
Hoe zie je de ontwikkeling van DLT’s verder gaan de komende jaren? Hoe gaan ze het dagelijks leven veranderen volgens jou?
De ontwikkeling van Blockchain en DLT oplossingen zal de komende jaren alleen maar verder toenemen. Hoe snel de ontwikkeling exact zal zijn is moeilijk te voorspellen vanwege allerlei factoren die een rol spelen.
Ik verwacht dat in nagenoeg alle industrieën DLT in meer of mindere mate impact zal hebben. Iedere sector heeft met supply chains te maken en dat is bij uitstek een sterke DLT use case. Andere sectoren waar momenteel veel tractie is zijn food, transport, banking, authenticatie en accounting.
Ik zie bijvoorbeeld steeds meer aanbieders van “eerlijk” voedsel, ook wel fair food genoemd. De maatschappelijke trend is dat burgers willen weten waar hun eten vandaan komt en hoe het tot stand is gekomen. Door de voedselketen transparant te maken kan de consument exact zien wat het proces was en of het veilig, duurzaam en eerlijk is verlopen. DLT / hybride blockchain speelt hier een cruciale rol in.
Wanneer gaan we adoptie door de massa zien denk je? Wat is hiervoor nodig?
Bewustwording is de enige weg naar adoptie en dat kan door onderwijs en educatie. Veel mensen weten helemaal niet dat ze met hun data betalen voor diensten van bedrijven zoals Facebook en Google. Ze weten überhaupt niet hoe de verdienmodellen van (data) bedrijven eruitzien. Zolang dat het geval is, is adoptie nog ver weg.
Met nieuwsberichten over datalekken, de ingevoerde GDPR en de toenemende discussie, is er inmiddels al stukken meer bewustzijn dan een aantal jaar geleden.
Daarnaast is met name het culturele aspect belangrijk. Technisch gezien kan er al veel en dat gaat alleen maar verder verbeterd worden de komende jaren. Met het culturele aspect bedoel ik de mindset van mensen en organisaties. We zijn niet gewend om samen te werken met concullega’s (lees: concurrenten) of direct transacties te verrichten zonder een derde partij zoals een bank of notaris. Die culturele transitie kan mogelijk nog een generatie duren.
De groei van de deeleconomie is juist weer een maatschappelijke switch die aansluit op blockchain technologie en adoptie kan versnellen. Ook zie ik steeds meer aanbod van blockchain educatie. Het gaat de goede kant op!
Stel je staat vandaag voor een zaal vol met alle mainstream media journalisten ter wereld. Wat zou je dan tegen ze zeggen? Welke misverstanden over crypto’s zou je dan uit de wereld proberen te helpen?
- Blockchain en Bitcoin zijn niet hetzelfde.
- Besteed meer aandacht aan informatievoorziening en inlichting over data. Zowel over de gevaren als de kansen. Kijk niet alleen naar de projecten die fout zijn gegaan. Kijk ook naar wat er goed is gegaan en hoe we van de goede en slechte ervaringen kunnen leren.
- Schrijf Blockchain technologie niet nu al af omdat er nog geen baanbrekende applicaties zijn. Zie het als internet in 1995. Wie had toen kunnen voorzien dat bijvoorbeeld social media zo prominent zou gaan worden? Geef het de tijd!
- Neem niet zomaar info over zonder bronnen te hebben gecheckt of zelf research te hebben gedaan. Veel te vaak komen er items in het nieuws over blockchain die feitelijk onjuist zijn.
“Veel te vaak komen er items in het nieuws over blockchain die feitelijk onjuist zijn.”
Op dit moment zijn er zo’n 3.000 cryptovaluta wereldwijd. Is dat een houdbare situatie?
Rudolf van Ee: op het eerste gezicht zou je zeggen dat het niet houdbaar is, 3.000 cryptocurrencies lijkt enorm veel, maar tegelijkertijd is de industrie nog zo jong dat het lastig te zeggen is. Dat hangt af van hoe we als samenleving in de toekomst om zullen gaan met cryptocurrencies in de dagelijkse gang van zaken.
In de hype van 2017 hebben investeerders massaal crypto/altcoins gekocht zonder research te doen en zonder enige traditionele voorwaarden. Met kans op grote rendementen heb je ook groot risico. Dat is overal zo. In veel gevallen hadden altcoins weinig waarde buiten de speculatieve waarden en dat heeft het imago van blockchain beschadigd.
Michael: de tsunami aan tokens en currencies heeft het imago van blockchain zeker beschadigd. Sterker nog: steeds meer insiders die ik spreek vinden het jammer dat de neerwaartse trend van 2018 niet heeft aangehouden, omdat het nog steeds moeilijk is om serieus genomen te worden als blockchain startup. Het gaat nog wel even duren voordat de crypto-wereld zal herstellen.
Blockchain Netherlands is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse community rond crypto. Wat vind je van de huidige cultuur binnen de (inter)nationale community? En wat vind je van “Crypto Twitter”?
Er is veel welwillendheid om de community naar een hoger plan te tillen. Zowel nationaal als internationaal zijn er initiatieven en samenwerkingen. Nederland is bijzonder actief en vooruitstrevend qua “ecosysteem denken”. Daarom ben ik ervan overtuigd dat Nederland een belangrijke internationale blockchain-hub zal worden.
Met Crypto Twitter hou ik me te weinig bezig om er een gefundeerde mening over te hebben!
Welk “holy sh*t inzicht” op het gebied van de mogelijkheden van blockchain technologie is jou het meest bijgebleven? Sharing is caring!
Self Sovereign Identity (SSI). Het besef dat ik met SSI daadwerkelijk controle heb over mijn eigen data en bepaal met wie ik die data deel, was voor mij een euforisch momentje!
Zijn er nog andere dingen over crypto die je wilt delen met de wereld?
Rudolf van Ee: be aware of DAO’s!
Michael: thanks Rudolf! Dank voor je verhaal, inzichten en tips. Heel interessant!
DISCLAIMER: Ik ben geen professioneel belegger of beleggingsadviseur en aan investeren in cryptocurrency zijn grote risico’s verbonden. In deze blog post deel ik enkel m’n mening over een bepaald onderwerp op basis van mijn persoonlijke ervaringen. Beleggen doe je geheel op eigen risico.