Like & Deel
  • 11
    Shares

Gast, ben jij al begonnen met je benen trainen thuis? Train je überhaupt je benen? Never skip leg day. Dit is inmiddels toch wel een wereldwijd bekend gezegde geworden. En het is ook nog eens ontzettend waar…

Want wie wil er nu een gespierd lichaam met dunne beentjes? Juist, niemand.

Je benen trainen thuis begint met nooit meer leg day overslaan!

En daarom is leg day dus ontzettend belangrijk. Zo is je lichaam netjes in balans.

Maar stel je bent helemaal nieuw in de wereld van fitness en je weet niet zo goed waar je moet beginnen met het trainen van je benen. Dan ben je hier aan het juiste adres!

In deze blog post gaan we je namelijk álles uitleggen hierover. Je hoeft namelijk helemaal niet naar de sportschool. Je kunt prima je benen trainen thuis.

Waarom? Hoe? En wat heb je hiervoor nodig? Lees snel verder, want dit is de ultieme beginners guide voor mannen die graag thuis benen trainen.

Waarom moet je je benen trainen?

Voordat we ons gaan verdiepen in wat we nodig hebben en welke beenspieroefeningen worden aanbevolen, is het eerst van belang om te weten waarom je je benen moet trainen.

Ten eerste zijn de beenspieren de grootste spieren in je lichaam. Uit onderzoek is gebleken dat ze tevens zorgen voor de grootste hormonale groeirespons. Andere spiergroepen in je lichaam profiteren hier ook van. Je benen trainen thuis of in de sportschool is uiteindelijk dus effectief voor je gehele lichaam.

Ten tweede train je met typische beenspieroefeningen zoals deadlifts en squats ook je core. Dit werkt in het voordeel van je algehele lichaamsbalans. Bovendien werkt dit ook preventief tegen blessures.

Tot slot is sterke beenspieren krijgen ook noodzakelijk voor goede prestaties in andere sporten. Denk hierbij aan voetbal of hockey.

Je benen trainen thuis: wat heb je nodig?

Het is helemaal niet nodig om naar de sportschool te gaan en elke maand geld te dokken voor een abonnement. Je kunt veel tijd én geld besparen door simpelweg thuis te trainen. Dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen, want we hebben het al zo druk tegenwoordig!

Bovendien is thuis sporten een zeer laagdrempelige manier om te beginnen. Mocht het toch niet je ding zijn, kun je gewoon stoppen, zonder dat het je veel geld heeft gekost.

Maar je vraagt je natuurlijk af hoe je kunt starten met je beenspieren trainen thuis zonder een vermogen uit te geven aan allerlei apparaten. Het is dan ook belangrijk om te weten wat je precies nodig hebt om thuis je benen in shape te krijgen.

Verschillende soorten gewichten

Simpel gezegd: goed thuis benen trainen betekent een aantal verschillende soorten gewichten in huis halen.

Voor een aantal typische beenoefeningen heb je gewichten nodig. Met gewichten wordt je lichaam gedwongen om het gewicht efficiënt te verdelen over de spieren en om in balans te blijven tijdens de beweging. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat alle betrokken spieren in actie komen. Dit vergroot zowel je functionele kracht als je algehele balans en houding.

Er zijn diverse soorten gewichten die je kunt gebruiken tijdens het benen trainen thuis. Welke je gebruikt hangt af van de oefening die je gaat uitvoeren. Zo heb je dumbbells, kettlebells, halterschijven en halterstangen. Deze gewichten kun je gebruiken bij oefeningen als squats en calf raises.

Enkele beenspieroefeningen voor thuis hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

Oefeningen voor het benen trainen thuis

Er zijn vele verschillende oefeningen voor je benen die je thuis zelfstandig kunt doen. Bij enkele ervan kun je met gewichten werken, bij anderen werk je juist alleen met je lichaamsgewicht. Maar wat zijn nu de meest effectieve oefeningen voor je benen? We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Squatten thuis

De squat is een geweldige oefening die zeker niet mag ontbreken in dit rijtje. Squats brengen namelijk vele voordelen met zich mee. Een goed uitgevoerde squat versterkt je beenspieren, bilspieren én nog vele andere spieren. Bovendien verbetert het de mobiliteit van je onderlichaam. Daarnaast houdt het je botten en gewrichten gezond. Genoeg redenen om deze power oefening aan je schema toe te voegen, toch?

Er zijn talloze variaties die je kunt proberen bij het benen trainen thuis. Zo heb je de klassieke squat, die ook wel de Bodyweight Squat genoemd wordt. Maar je kunt deze oefening ook met gewichten uitvoeren. Zo heb je bijvoorbeeld de Barbell Squat.

De basis van iedere squat is echter hetzelfde: je voeten dienen iets breder dan je heupen te staan. Hierbij wijzen je tenen iets naar buiten en zijn je hielen iets breder dan heupbreedte uit elkaar.

Kortom: probeer ook eens te squatten thuis! Zie de video voor meer squat tips:


Barbell lunge

Voor de Barbell lunge heb je een barbell nodig. Het is belangrijk dat je een geschikt gewicht kiest voor je halter. Begin vooral voorzichtig wanneer je deze oefening nog niet zo vaak gedaan hebt. Plaats de halter op je rug en stap vervolgens met je rechtervoet naar voren. De bedoeling is dat je in een lunge terechtkomt, waarbij beide benen gebogen zijn. Probeer hierbij zo diep mogelijk te gaan. Stap vervolgens terug en wissel van been.

Check deze video voor meer info:


Calf raise

Je benen trainen thuis gaat om meer dan alleen sterke bovenbenen krijgen. Zo moet je bijvoorbeeld ook met je kuitspieren aan de slag.

En de calf raise richt zich, zoals de naam al suggereert, op je kuitspieren. De nadruk ligt hierbij op de grotere, buitenste spier die verantwoordelijk is voor de vorm en grootte van je kuiten.

De calf raise kun je zowel met als zonder gewichten uitvoeren. Hierbij kun je dus zelf kiezen of je gewichten wilt gebruiken. Wanneer je gebruik wilt maken van gewichten worden dumbbells of kettlebells vaak aangeraden voor deze oefening, maar barbells zie je ook.

Hoe voer je deze oefening uit? Zorg ervoor dat je stevig staat en span je buikspieren aan. Til je hielen vervolgens een paar centimeter omhoog, zodat je op je tenen komt te staan. Houd dit even vast en laat je hielen dan weer zakken naar de grond.

Zie de video voor meer:


En nu beschik je over alle informatie die je nodig hebt om thuis effectief je benen te trainen! Waar wacht je nog op? Ga lekker aan de slag!

Heb je eerst nog wat vragen over je beenspieren trainen thuis? No worries! Laat vooral een reactie achter hieronder, want ik help je graag.


Like & Deel
  • 11
    Shares
Max Heuvels is een man met vele passies die hij graag deelt met de wereld. Denk dan aan krachttraining, vage sh*t kijken op Netflix, reizen en raggen op z'n Xbox.

Reageer nu

Vul hier je reactie in!
Vul hier je naam in

1 + 5 =