Wat is de beste eiwitshake? Een top 3 + tips voor kiezen

Lees hier alles over de beste eiwitshake en hoe je een shake kunt kiezen die bij je past.

Ten eerste, na veel testen hebben we de beste eiwitshake gekozen in 3 categorieën: prijs (Beste Deal), kwaliteit (Beste Product) en waarde voor je geld (Beste Keuze). Zie hieronder:

Preview

Product

Waarom?

Bekijk

XXL Nutrition Whey Isolate

Beste Deal

(prijs)

BSN Syntha-6 Edge

Beste Product

(kwaliteit)

Scitec Nutrition - 100% Whey Protein Professional

Beste Keuze
(waarde voor geld)

Ten tweede, hieronder kun je meer lezen over elke gekozen eiwitshake en waarom we nou juist die shake uitroepen tot beste eiwitshake in een bepaalde categorie.

Vervolgens sluiten we af met meer informatie over hoe we precies tot een onpartijdige keuze zijn gekomen, geven we je tips & tricks voor het kiezen van het beste eiwitpoeder voor jou (mocht je onze top 3 willen negeren) en we delen een lijst met producten die we wel getest hebben maar die de top 3 niet hebben gehaald.

Enjoy!

De beste eiwitshake per categorie: tekst & uitleg bij de top 3

We hebben alle geteste eiwitshakes ingedeeld in drie verschillende categorieën: Beste Deal, Beste Product en Beste Keuze.

 • Beste Deal: bij het kiezen van de beste eiwitshake in deze categorie was de prijs doorslaggevend maar niet allesbepalend. Hiermee hopen we beginners te helpen met het maken van de eerste keuze en zo voorkomen we dat je absolute bagger koopt.
 • Beste Product: bij dit product moest alles kloppen. Kwaliteit van de bovenste plank, veel eiwitten per scoop (schepje), etc. Je betaalt hier natuurlijk wel voor.
 • Beste Keuze: dit is simpelweg het beste eiwitpoeder in het middensegment. Oftewel: goede prijs, maar niet de beste prijs. Goede kwaliteit, maar niet de beste kwaliteit.

En laten we nu eens kijken naar de shakes in de top 3.

De Beste Deal: XXL Nutrition Whey Isolate Eiwitshake

Dit is wat ons betreft de beste eiwitshake van XXL Nutrition.
 • Inhoud: 1000 gram
 • Omschrijving: dit is wat ons betreft de beste whey isolaat shake en hij is ook nog eens heel goed te doen qua prijs, dus we kunnen niets anders doen dan dit de Beste Deal noemen.
 • Verkrijgbaar bij bol.com

Voordelen:

 • De prijs (rond de €29 per kilo)
 • Bevat geen fructose, vulmiddelen, aspartaam of andere troep
 • In Nederland gemaakt

Nadelen:

 • 18 gram eiwitten per scoopie (schepje) is oké. Niet goed, niet slecht.
 • Lost niet altijd even goed op in water waardoor je soms klontjes eet

Het Beste Product: BSN Syntha-6 Edge – Eiwitpoeder

Dit is de beste eiwitshake van BSN: Syntha 6 Edge!
 • Inhoud: 1834 gram
 • Omschrijving: perfectie in f*cking poedervorm. De voorloper (Syntha 6) was al goed, maar Edge is met recht de overtreffende trap te noemen. En daarom: Beste Product.
 • Verkrijgbaar bij bol.com

Voordelen:

 • 23,31 gram eiwitten per scoop (schep) is damn nice
 • Bevat een combinatie van snel werkende eiwitten (whey) en langzaam werkende eiwitten (caseïne) voor betere resultaten
 • Lost goed op in water en melk
 • Met maar 1 gram suiker per shake hoef je je niet druk te maken over extra koolhydraten binnenkrijgen

Nadelen:

 • Voor de beste eiwitshake qua kwaliteit betaal je wel (rond de €40)

De Beste Keuze: Scitec Nutrition – 100% Whey Protein Professional

Dit is het beste eiwitpoeder van Scitec Nutrition.
 • Inhoud: 920 gram
 • Omschrijving: deze eiwitshake van Scitec Nutrition bewandelt de gulden middenweg tussen prijs en kwaliteit en pakt daarmee de titel Beste Keuze.
 • Verkrijgbaar bij bol.com

Voordelen:

 • 22,5 gram eiwitten per scoop (schepje) is nice!
 • Bevat meerdere soorten snel werkende whey eiwitten

Nadelen:

 • Lost niet helemaal lekker op in water

Hoe we de beste eiwitshake hebben gekozen

Er zijn een aantal dingen waar we rekening mee hebben gehouden tijdens het testen en beoordelen van eiwitshakes:

 1. Smaak
 2. Hoeveelheid eiwitten per scoop/portie
 3. Soorten eiwitten in de shake
 4. Overige ingrediënten in de shake
 5. Prijs

Hieronder kun je meer lezen over de verschillende afwegingen die we hebben gemaakt tijdens de beoordeling.

1. Smaak

De beste eiwitshake kiezen op basis van de smaak van de shake klinkt logisch, maar is dat niet. Niet elk product is namelijk te krijgen in dezelfde smaken, waardoor er een oneerlijke vergelijking ontstaat.

Smaak is ook persoonlijk. Ikzelf, bijvoorbeeld, vind de chemisch nagemaakte smaak van banaan echt nasty. Smeriger dan smerig. De smaak van chocolade vind ik ondertussen weer top, terwijl er mensen zijn die “choco” niet kunnen verdragen en banaan prima vinden.

Snap je het probleem nu?

En daarom hebben we besloten om, in plaats van te letten op de letterlijke smaak, te kijken naar hoe goed oplosbaar (in water of melk) eiwitshakes zijn. Niemand houdt namelijk van klontjes drinken.

2. Hoeveelheid eiwitten per scoop/portie

De onderlinge verschillen worden pas echt duidelijk bij het vergelijken van proteïne shakes als je gaat kijken naar hoeveel gram eiwitten er in één portie (scoop/schepje) zit. De ene shake kan namelijk “maar” 16 gram eiwitten per scoop bevatten, terwijl de ander er 23 bevat.

De hoeveelheid eiwitten per scoop is belangrijk omdat je met fitness en/of krachttraining op een bepaald moment op het punt komt dat je verder wilt groeien qua spieren, maar hiervoor je intake aan eiwitten per dag fors moet verhogen. Nou is het niet zo dat je daar eiwitshakes voor MOET nemen, maar ze zijn wel de makkelijkste manier om het te doen. En als je dan shakes gaat nemen, dan kun je maar beter meer eiwitten per scoop wegwerken dan minder. Toch?

3. Soorten eiwitten in de shake

De beste eiwitshake voor jezelf kiezen draait niet alleen om hoeveel eiwitten er in een shake zitten, maar ook om wat voor soort eiwitten er in die shake zitten. Vuistregel: hoe meer soorten, hoe beter.

Snel werkende eiwitten (whey) zijn het beste voor spieropbouw, terwijl langzaam werkende eiwitten (caseïne) de werking van het hart, de spieren én de aanmaak van energie in je lichaam bevorderen.

4. Overige ingrediënten in de shake

Plat gezegd: zit er troep in? Oftewel: hoeveel koolhydraten/suikers, vetten, vulmiddelen en kunstmatige/ongezonde stoffen er in een proteïne shake zitten. Hoe minder, hoe beter uiteraard.

5. Prijs

Natuurlijk moet je bij het kiezen van de beste eiwitshake voor jou rekening houden met het feit dat een lage(re) prijs bijna altijd ten koste gaat van de kwaliteit.

Daarnaast valt ook nog iets anders op bij het vergelijken van eiwitshakes: de inhoud van veel potten eiwitpoeder is niet een standaard iets. De ene pot bevat bijvoorbeeld 1000 gram, een andere 1250 gram en wéér een andere 2 kilo. Dit maakt vergelijken op basis van prijs knap lastig! Natuurlijk gaat het iets te ver om je rekenmachine erbij te pakken en de prijs per 100 gram van elk product uit te rekenen (probeer het maar!), maar het is wel iets om rekening mee te houden bij het maken van je keuze.

Niet de beste eiwitshake, maar wel getest

Vat het volgende lijstje vooral niet op als een soort “Rest In Peace” lijstje, maar meer als een lijst met producten die wij om verschillende redenen niet hebben verkozen tot beste eiwitshake. Oftewel: deze producten zijn niet per definitie slecht, maar gewoon niet de beste volgens ons.

Body & Fit Whey Perfection
Body & Fit Whey Perfection Special Series
Optimum Nutrition Gold Standard
IQ Nutrition Iso Whey
Nutritex Nutrition Insanity
Dymatize ISO-100
MusclePharm Combat Isolate Sport
Mutant Whey Eiwitpoeder
Hype Nutrition #1 Whey
BPI Sports Best Protein
BPI Sports ISO-HD
Dedicated Nutrition Fusion Pro

Tot zover onze “bijbel” over wat de beste eiwitshake is en hoe je er één kunt kiezen. Wat is jouw persoonlijke favoriet? Laat je horen in de reacties!


Dit artikel bevat affiliate links. Als je producten koopt die we aanraden kunnen we een kleine vergoeding krijgen. Hiermee houden we de blog online. Thanks!

Michael is sinds 2014 bezig met fitness, voeding en fashion. Zijn tips & tricks voor afvallen en spiergroei vind je terug bij o.a. My Protein, Krachttraining.net, Gymjunkies, The Hike en Goed Eten Gezond Leven. Michael’s reviews en advies qua mode zijn ook bij meerdere websites en bladen terug te vinden.

Reageer nu

Vul hier je reactie in!
Vul hier je naam in

dertien − twaalf =