3 eiwitshakes nadelen: welke zijn waar, welke niet?

In deze blog post leer je alles over eiwitshakes nadelen en of eiwitshakes slecht zijn of niet

Als je maar graag genoeg wilt hulken en bulken met fitness ontdek je op een gegeven moment eiwitshakes én ontdek je dat er heel veel geluld wordt over eiwitshakes nadelen en voordelen.

Wie heeft er gelijk en wie niet? En welke eiwitshakes nadelen zijn waar en welke niet?

In deze blog post lees je het, zodat je erna weer kunt hulken alsof je leven ervan afhangt!

Stop vooral niet met hulken door een paar eiwitshakes nadelen!

Eiwitshakes nadelen: ze zijn ongezond

In m’n vriendenkring roept de één “eiwitshakes zijn kut” en de ander “eiwitshakes zijn goed” en is er niet echt een middenweg. Ondertussen is dit één van die eiwitshakes nadelen waarbij de waarheid genuanceerder is dan “eiwitshakes zijn slecht” of “eiwitshakes zijn gezond”. Welke van de twee het is ligt namelijk aan de gebruiker… en die gebruiker ben JIJ ouwe!

Dit is waarom hoe gezond shakes zijn helemaal aan jezelf ligt:

  • Een eiwitshake is niet hét antwoord op hoe je je trainingsdoelen met fitness het beste kunt behalen. Proteïne shakes in combinatie met regelmatige, uitdagende workouts, genoeg rust en goed letten op wat je eet en drinkt zorgen ervoor dat je je doelen behaalt. Alleen shakes nemen is dus niet genoeg.
  • Een andere nuance die ik wil aanbrengen in dit meest genoemde nadeel van alle eiwitshakes nadelen is deze: eiwitshakes zijn een aanvulling op je dagelijkse voeding en niet een vervanging ervan. Hoeveel gastjes ik wel niet tegenkom in de gym die een shake nemen voor het sporten zodat ze “gegeten hebben”… het is bijna debiel. Gast, de voedingswaarde van een shake is niks vergeleken met een maaltijd bestaande uit vis, groene groente en pasta. Neem shakes om de dagelijkse dosis eiwitten die je binnenkrijgt te verhogen en niet omdat je lui bent.
  • Last but not least: niet elke eiwitshake is even goed. Er zijn een aantal merken die “extra calorieën” in hun potten stoppen. Extra koolhydraten (suikers!), extra vetten en ga zo maar door. Kijk dus goed naar de ingrediënten tabellen en vergelijk ze met elkaar.

Oordeel over dit nadeel van eiwitshakes: gedeeltelijk waar.

Als je veel shakes neemt, maar niet goed let op je workouts, rust of eten dan zijn eiwitshakes slecht voor je. Hetzelfde geldt voor als je normale maaltijden gaat vervangen door proteïne shakes of wanneer je potten van het verkeerde merk koopt.

Maar als je bovenstaande tips volgt dan is er niks aan het handje.

Eiwitshakes nadelen: ze smaken smerig

Ik zeg eerlijk: dit is één van de meest nietszeggende eiwitshakes nadelen, want wat is smerig? Ik vind bijvoorbeeld de smaak banaan van echt elk merk f*cking nasty, maar dat betekent niet dat jij dat ook gaat vinden.

Bijna alle eiwitshakes nadelen zijn gebaseerd op subjectieve of incomplete informatie

Naar mijn idee vinden mensen eiwitshakes vies vanwege twee redenen:

  1. De smaak die ze gekocht hebben is niet lekker. Voor mij smaakt banaan naar een bekertje kots, maar smaken als aardbei, vanille en chocola zijn heel goed te doen. Probeer daarom een aantal smaken uit voor je je conclusies trekt. Smaken verschillen ook per merk dus test er een paar.
  2. De shakes zijn klonterig. Sommige eiwitshakes kun je beter met melk nemen, want met water zijn ze te klonterig. Overigens vind ik bijna alle shakes lekkerder smaken met melk.

Oordeel over dit nadeel van eiwitshakes: niet waar.

Smaak is subjectief en dat maakt eiwitshakes nadelen zoals deze meteen al minder geloofwaardig. Het kan misschien even duren voordat je de smaak (letterlijk en figuurlijk) te pakken hebt, maar dan heb je ook wat!

Eiwitshakes nadelen: ze zijn duur

Goedkoop is duurkoop, ook bij eiwitshakes.

Er zijn goedkopere eiwitshakes merken op de markt, maar de smaak is stukken minder en vaak zitten er in potten van dit soort merken extra calorieën.

Het gevolg?

Als je wilt afvallen met shakes (o.a.) maar te gierig bent om voor een goed merk te gaan dan kan het dus zijn dat je met elke shake meer vet, meer suiker en gewoon meer troep binnenkrijgt dan anders en dat is natuurlijk killing voor het bereiken van je fitness doel… én je motivatie.

Moet je dan meteen 100 euries per pot met eiwitpoeder gaan neerleggen? Nee, zeker niet. Probeer gewoon een aantal verschillende prijsklassen uit tot je iets vindt wat bij je past.

Oordeel over dit nadeel van eiwitshakes: niet waar.

Proteïne shakes zijn er in allerlei soorten en maten en de prijs varieert van spotgoedkoop tot peperduur. Prijs is alleen niet de belangrijkste factor waar je op moet letten bij het kopen van eiwitshakes, want dat is de kwaliteit.

Conclusie: zijn eiwitshakes slecht voor je?

De betere vraag is: zijn eiwitshakes slecht an sich? En het antwoord op die vraag is als volgt:

Eiwitshakes zijn net zo slecht als de gebruiker die ze gekocht heeft. Ga je goed met shakes om, dan zijn de meeste eiwitshakes nadelen niet op jou van toepassing.

Zolang je eiwitshakes toevoegt aan de 3 G’s van fitness (Goed trainen, Goed rusten, Goed eten) kunnen ze geen kwaad. Sterker nog: dan helpen ze je sneller te bereiken wat je wilt bereiken.

Meer weten over eiwitshakes? Lees dan nu onze uitgebreide blog post met meer informatie over o.a. merken eiwitshakes, soorten shakes en meer!

En mocht je het nog niet hebben gedaan: Like & deel deze blog post over eiwitshakes nadelen en volg ons op Facebook en Twitter.

DISCLAIMER: Ik ben geen medische professional, personal trainer of diëtist. In deze blog post deel ik m’n mening over een bepaald onderwerp op basis van mijn persoonlijke ervaringen. Raadpleeg altijd eerst een arts voor je tips omtrent je gezondheid volgt.

Lees Meer

Michael is sinds 2014 bezig met fitness, voeding en fashion. Zijn tips & tricks voor afvallen en spiergroei vind je terug bij o.a. My Protein, Krachttraining.net, Gymjunkies, The Hike en Goed Eten Gezond Leven. Michael’s reviews en advies qua mode zijn ook bij meerdere websites en bladen terug te vinden.

Reageer nu

Vul hier je reactie in!
Vul hier je naam in

zestien + vier =