Fitness expert interviews: Cynthia Houben van Gymjunkies

Hier lees je het interview met fitness expert Cynthia Houben van Gymjunkies.

Soms kom je mensen tegen op social media die je inspireren. Hun bijzondere verhaal. Unieke inzichten. Hun energie. Cynthia Houben van Gymjunkies is één van die mensen op Instagram.

Vandaag interview ik deze fitness expert over haar leven, workouts, voeding en meer.

Enjoy!

Voor de mensen die je nog niet kennen: wie ben je en waar hou je je mee bezig binnen de fitnesswereld?

Mijn naam is Cynthia Houben en ik woon in Breda. In 2017 ben ik weggegaan bij mijn baas en besloot ik 100% te gaan voor mijn droom! Inmiddels ben ik de eigenaresse van het lifestyle platform Gymjunkies.nl en inspireer ik samen met mijn team elke dag weer duizenden mensen op het gebied van voeding, training en mindset. Daarnaast ben ik lifestyle coach, blogger, vlogger en content creator.

Het is mijn missie om andere mensen hun eigen kracht te laten zien en ze te inspireren om de beste versie van zichzelf te worden.

Cynthia Houben over haar struggles & wins

Wanneer begon je met fitness? En waar begon je destijds mee? Wie of wat informeerde je erover en wat vond je er toen van?

Cynthia Houben: in 2014 ben ik begonnen met fitness. Ik was voor de zoveelste keer veel aangekomen in korte tijd (17 kilo in 6 maanden) en was dat eeuwige jojo effect zo beu! Ook met mijn gezondheid, ik heb diabetes type 1 en de ziekte van Lyme, ging het toen heel slecht. In het verleden had ik eetstoornissen en kon ik nooit een balans vinden. De knop ging om, ik wilde me goed voelen en gezond oud worden.

Toen ik begon met fitness besloot ik ook iedere dag aan mijn mindset te werken, te stoppen met diëten en mezelf een nieuwe levensstijl aan te leren. Ik heb al mijn kennis gehaald uit boeken, informatieve websites, coaches en vooral veel geprobeerd tot ik mijn eigen weg vond.

Je bent superfit op ‘t moment, ondanks je diabetes én ziekte van Lyme. Respect! Hoe heb je dat geflikt? Waren er dingen die je moest laten of misschien juist beter kon doen? En nog belangrijker: wat zou je zeggen tegen mensen die zelf ook extra fysieke uitdagingen hebben bij het fit worden?

Cynthia Houben: dankjewel voor het compliment! Vroeger zat ik in de slachtofferrol en zag ik alleen wat ik niet kon. Nu kijk ik alleen naar wat ik WEL kan. Soms kan ik wekenlang niet trainen en ik kan ook nooit voluit sporten zoals andere mensen, maar ik push mezelf zoveel mogelijk. We zijn tot veel meer in staat dan we vaak zelf denken.

Ook ben ik minder dierlijke producten gaan eten en dat hielp heel erg! Ik ben chronisch moe, dus ik kijk gewoon per dag wat ik kan doen. Mensen die ook fysieke uitdagingen hebben zou ik willen meegeven dat aan je mindset werken het belangrijkste is. Als die goed is kun je alsnog alles bereiken wat je wilt.

Michael: echt, dat focussen op wat je wel kan en waar je wel controle over hebt is zo damn belangrijk! Niet alleen met fitness overigens, maar met alles waar je over piekert, je werk, je gezondheid, bij het ondernemen, etc. Zodra je ergens een doel aan vastknoopt is het belangrijk om positief te blijven en niet in een negatieve spiraal te belanden.

Hoe ziet je trainingsschema eruit op het moment? En wat is je favoriete oefening? Waarom?

Cynthia Houben: op dit moment train ik niet met schema, omdat mijn lever en nieren momenteel aangetast zijn door de Lyme. Ik kan dus niet veel trainen en moet gewoon per dag kijken wat lukt qua oefeningen. Mijn favoriete oefening is de Romanian deadlift! Ik ben sowieso gek op booty workouts.

Cynthia Houben houdt van booty workouts.

Cynthia Houben over veelgemaakte fitness fouten

Wat zijn de 2-3 grootste fouten die beginnende fitness fanaten maken volgens jou?

Cynthia Houben: veel te veel trainen. Te lange workout sessies of meerdere keren per dag en geen dag rust nemen. Rust is super belangrijk voor je resultaten, want dan kunnen je spieren herstellen.

Ook merk ik dat veel mensen denken in het begin dat ze alleen op kip, rijst en broccoli moeten leven. Dit is nergens voor nodig! Zelf heb ik mijn doelen altijd behaald met mijn Lifestyle Plan. Ik eet gewoon normaal maar in de juiste verhoudingen en ik geniet in de weekenden lekker van cheatmaaltijden.

Daarnaast zie ik dat veel mensen maar wat doen qua voeding en training en dus geen resultaten behalen. Zo zonde! Ze beseffen zich niet hoe belangrijk het is je goed in te lezen of een coach/plan te nemen. Investeren in jezelf is zo belangrijk. Je hebt er zelf (nog) geen verstand van dus dan is het zonde van je tijd en moeite om het niet meteen goed te doen.

Michael: ik herken dat, ja! De meeste mensen hebben zoiets van “ik moet gewoon beginnen” als het om fit worden gaat, hebben vervolgens geen plan en geen doel en zijn verbaasd als het niet wil lukken. Ik zie dat ook bij het afvallen voor mannen: afvallen draait om het aanpassen van je levensstijl en dat is niet iets wat je “even” doet zonder na te denken over waar je mee bezig bent.

Hier bij Hijhem richten we ons vooral op mannen en ik ben heel benieuwd: zijn er naar jouw idee dingen die specifiek meer door mannen fout worden gedaan? Waar moeten we beter op letten?

Cynthia Houben: uit mijn ervaring merkte ik dat de meeste mannen juist heel snel alles oppakken. Ze krijgen het plan en de workouts en ze gaan er gewoon voor. Vrouwen hebben er meer moeite mee om voeding en training te veranderen. Wat ik wel merkte bij de mannen was dat ze qua training vaak snel veel gewicht wilden pakken en hierdoor eerder blessures hadden. Houding is veel belangrijker dan hoe zwaar je de gewichten pakt!

Cynthia Houben over je houding tijdens het trainen: het is belangrijk!

Zijn er bepaalde onderwerpen die in de fitnesswereld niet of te weinig worden besproken volgens jou? Zo ja, welke? En hoe komt dat denk je?

Cynthia Houben: mindset! Ik vind dat er heel weinig op mindset nog wordt gefocust. Maar je mindset gaat ervoor zorgen dat je wel of niet slaagt. In mijn ogen is mindset op alle gebieden het belangrijkste om succes te behalen. Ik denk dat veel mensen in de fitnesswereld nog teveel focussen op de buitenkant. Persoonlijk focus ik meer op de binnenkant. Gezondheid & mindset en dan volgt het lichaam vanzelf.

Tips qua voeding

Voeding. Hoe ga jij ermee om? Hoe vaak en wat eet je zo ongeveer op een gemiddelde dag?

Cynthia Houben: ik volg zelf het Gymjunkie Lifestyle Plan momenteel om nog wat strakker te worden voor mijn vakantie. Hierbij eet ik 3 hoofdmaaltijden en 3 snacks. Ik eet niet op vaste tijden, want ik geloof daar niet in. Ik eet wanneer ik voel dat ik het nodig heb. Ik eet elke dag anders, het zijn voedingsschema’s, maar ik kan kiezen uit 48 schema’s en wissellijsten met producten zodat ik sommige dierlijke producten dus kan wisselen voor plantaardige.

Voorbeeldje van vandaag:

  • 06.00 uur opstaan;
  • 10.00 uur ontbijt: crackers met 30+ kaas & een gekookt ei;
  • 12.00 uur snack: plantaardige eiwitshake met kokosmelk en omega 3 & blokjes pure chocolade;
  • 15.00 uur lunch: boterhammen met pindakaas & lactosevrije kwark met aardbeien en honing;
  • 17.00 uur snack: meloen & cashewnoten;
  • 19.00 uur avondeten: woknoodles met tofu, omelet, wokgroentes en soja saus;
  • 21.00 uur snack: eiwitreep & 2 mais rijstwafels met avocado.

Heb je wat tips qua voeding specifiek voor mensen met een drukke baan of kids (of beide)?

Cynthia Houben: maak het makkelijk voor jezelf. Ik ben ook altijd druk en geen keukenprinses dus ik maak geen ingewikkelde maaltijden. Ook is voorbereiden heel belangrijk vooral in het begin als je je levensstijl wilt veranderen. Als je je eten voorbereid voorkom je dat je naar een slechte hap grijpt.

En als je een doel hebt moet je ook een plan maken. Zonder plan kom je er niet. Als ik het lifestyle plan niet zou gebruiken dan grijp ook ik sneller naar slechte dingen als ik druk ben. Zoek dus iets wat bij je past.

Michael: je hebt helemaal gelijk met wat je zegt over voorbereiden. Één van de beste gezond eten tips die ik heb geleerd gaat ook over voorbereiden: door in één keer voor twee dagen avondeten te maken hou ik een hoop ongezonde crap uit m’n buurt. Met een drukke baan, files, etc. zijn dit soort simpele trucjes de dingen die ervoor zorgen dat ik gezonder eet, ook tijdens een mindere week.

Zijn er nog andere dingen over fitness die je wilt delen met de wereld?

Cynthia Houben: zie fitness als een levensstijl en vind voor jezelf uit wat het belangrijkste voor je is. Persoonlijk zie ik fitness als meer dan alleen aan je lichaam werken. Ik doe het om een rustmomentje te hebben, mijn hoofd leeg te maken en mezelf uit te dagen.

Het is echt bizar trouwens hoeveel wij mensen tegenwoordig zitten. Zitten is het nieuwe roken! Dus ga lekker bewegen en daag jezelf uit. Je zult versteld staan wat je lichaam allemaal kan en als je lichaam ook nog eens compleet transformeert ben je helemaal gemotiveerd om hier een levensstijl van te maken.

Hoe kunnen lezers meer informatie en tips van je krijgen?

Cynthia Houben: dat kan via mijn website www.gymjunkies.nl, mijn YouTube kanaal www.youtube.com/cynthiahouben en op Instagram plaats ik ook bijna dagelijks wat op mijn kanalen @cynthiahouben_ & @gymjunkies.nl.

Michael: thanks Cynthia! Ik weet zeker dat de lezers van Hijhem veel zullen hebben aan je verhaal, tips en inzichten!

DISCLAIMER: Ik ben geen medische professional, personal trainer of diëtist. In deze blog post deel ik m’n mening over een bepaald onderwerp op basis van mijn persoonlijke ervaringen. Raadpleeg altijd eerst een arts voor je tips omtrent je gezondheid volgt.

Michael is sinds 2014 bezig met fitness, voeding en fashion. Zijn tips & tricks voor afvallen en spiergroei vind je terug bij o.a. My Protein, Krachttraining.net, Gymjunkies, The Hike en Goed Eten Gezond Leven. Michael’s reviews en advies qua mode zijn ook bij meerdere websites en bladen terug te vinden.

Reageer nu

Vul hier je reactie in!
Vul hier je naam in

3 × een =