Ik ga naar de sportschool en neem mee…

Wat moet je allemaal meenemen als je naar de sportschool gaat? Je leest het hier.

Als je net als ik al een aantal jaar naar de sportschool gaat, dan ga je bijnamen geven aan de spullen die je altijd meeneemt: pretpakket, gym stack, beast mode berg, etc. Ik besef me ook dat m’n voorkeuren langzaam maar zeker veranderd zijn en daarom leek het me leuk om je een kijkje achter de schermen te geven. Nou ja, een kijkje in m’n gymbag dan.

Daarnaast merk ik dat door corona best veel van m’n “gym life gewoontes” veranderd zijn of gewoon niet meer kunnen. Ik zal vast niet de enige zijn geweest die met vraagtekens zat over wat wel/niet meegenomen kon worden toen de sportscholen weer opengingen. Hoppa, nog een reden om deze blog te schrijven!

De basics voor fitness

Of je gym nou in Urk zit of in Jakarta, er zijn een aantal essentiële fitness spullen die je tegenwoordig mee MOET nemen. Hieronder vertel ik je meer over mijn voorkeuren én over hoe ze in de loop der tijd veranderd zijn.

Een praktische sporttas

Ik zeg je eerlijk: toen ik net begon met fitness pleurde ik al m’n spullen doodleuk in een plastic tas van de Jumbo. Zo’n wegwerpding. Al snel merkte ik de nadelen: een naar zweet ruikende shake beker waar je je post-workout eiwitshake uit moet drinken bijvoorbeeld. Hmm, lekker!

Het duurde dan ook niet lang voordat ik een sporttas ging gebruiken. Een Reisenthel Allrounder sporttas (zie hieronder) om precies te zijn. Waarom?

 • Dankzij meerdere binnenzakken hou ik vieze spullen (handdoek, schoenen) gescheiden van kostbaar spul (geld, telefoon) en eten & drinken (bidon).
 • Dankzij metalen beugels in de opening doe je deze tas open en hij blijft open. Dat betekent sneller in en uit de kleedkamer zijn en geen gezeik met een tas die in elkaar zakt van ellende zodra je hem opendoet.
 • Ik ben een beetje een ongelikte beer in de gym: ik gooi met m’n tas, prop hem ruw in een kluisje, etc. Deze sporttas is heel stevig en kan dat gelukkig aan.
Deze coole sporttas van Reisenthel heeft alle features die een fitness fanaat nodig heeft.
Klik op de afbeelding hierboven voor meer informatie over deze sporttas.

Lees meer: Op zoek naar de beste sporttas? Ontdek deze top vijf!

Een goede handdoek

Vroeger nam ik gewoon een willekeurige handdoek mee: klein, groot, maakt niet uit. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan, toch? Door corona is dat nu wel echt anders: ik neem nu altijd een redelijk grote badhanddoek mee die behoorlijk dik is qua stof. Ik doe dat niet zozeer vanwege andermans zweet, maar meer om contact met oppervlaktes die veel mensen aanraken te voorkomen (machines, halterstangen, etc.)

Een coole badhanddoek mag natuurlijk ook niet ontbreken in je gymbag.

Een stevige bidon

Weet je waar ik een schijthekel aan heb? Je borst trainen tijdens chest day, opstaan na het gebruiken van een bankje en vervolgens per ongeluk je fragiele bidon, waterfles of whatever de HELE sportschool door schoppen. En nog eens met biceps curls. En nog een keer bij de kabelmachine. Is dit fitness of is dit voetbal?

Ik koos daarom al vrij snel voor een grote, stevige drinkfles: de Camelbak Chute (zie hieronder). Inhoud: 1,2 liter (stuk groter dan normaal). Deze bidon is gemaakt van roestvrij staal en vliegt daarom een stuk minder makkelijk door de gym. Extra voordeel: je water of shake blijft je hele training koud!

Deze coole bidon van Camelbak is stevig en zo hoort het!
Klik op de afbeelding hierboven voor meer informatie over deze drinkfles.

Fitness schoenen

Nee, een random paar sneakers aandoen is geen goed idee. De demping (air unit) in de zool van de meeste sneakers is namelijk bedoeld om je voeten te ondersteunen tijdens het lopen en rennen. Krachtsport gaat alleen heel ergens anders over: maximale kracht halen uit je benen door je voeten “door de grond heen” te duwen als je naar boven komt met squats, bijvoorbeeld.

Tijdens het uitvoeren van fitness oefeningen heb je grip nodig, contact met de grond, plus een dosis power. Kies daarom voor lage zolen. Platte schoenen. Denk dan aan Converse All Stars en niet aan Air Max! Simpel gezegd: niet alle fitness schoenen zijn sneakers en niet alle sneakers zijn fitness schoenen.

Wat zijn de beste fitness schoenen voor squats en deadlifts? Converse All Stars natuurlijk!

Fitness spullen voor het nieuwe normaal

Er zijn ook een aantal dingen die ik tegenwoordig meeneem naar de sportschool door corona die ik anders nooit zou meenemen. Echt, de 2019 versie van mezelf zou de huidige versie voor gek verklaren. De tijden zijn echter veranderd en safety first, toch?

Fitness handschoenen

Feit: de voorwerpen die het meest aangeraakt worden in de sportschool zijn barbells (lange halterstangen), dumbbells en halterschijven.

Feit: ik weet niet hoe hygiënisch de mensen voor mij zijn geweest. Niezen ze in hun handen en pakken ze erna meteen een barbell vast om deadlifts mee te doen? Geen idee!

Feit: ik geef om de oudere en kwetsbare mensen in mijn omgeving. Als ik niet zoveel mogelijk corona proof probeer te fitnessen voor mezelf dan doe ik het wel voor hun.

En dus draag ik in deze tijden van het nieuwe normaal full finger fitness handschoenen, die van Beeletix (zie hieronder) om precies te zijn. Er zijn genoeg voordelen:

 • Contactloos en redelijk corona proof fitnessen. Deze fitness handschoenen die je gehele hand bedekken raken namelijk van alles en nog wat aan, maar m’n handen niet.
 • Ik maakte me in eerste instantie zorgen over of ik wel genoeg grip zou hebben op de stang, dumbbells, etc. maar dat is met deze bad boys geen probleem.
Deze coole fitness handschoenen bedekken je volledige hand.
Klik op de afbeelding hierboven voor meer informatie over deze handschoenen.

Puur voor de echte idioten: het is onmogelijk om 100% van de tijd voor 100% beschermd te zijn tegen corona, dus klaag me niet aan, please? Het enige wat je kunt doen is voorzorgsmaatregelen nemen en fitness handschoenen dragen in de gym is daar één van.

Desinfecterende handgel

Nog zo’n voorzorgsmaatregel: ik hou alle vieze spullen gescheiden van de rest in m’n sporttas na het trainen, gooi de tas in de achterbak en gebruik desinfecterende handgel met alcohol vóór ik de auto instap. Eentje met een pompje is verrekte handig. Ik ga verder geen merken of namen noemen, want dat vind ik geen stijl.

Prestatieboosters

Ik zoek als perfectionist en competitief persoon altijd naar die “edge”, dat scherpe randje waarmee ik kan voorlopen op de rest én mezelf kan uitdagen. Dit doe ik op een andere manier dan de meeste “gym rats” en hieronder vertel ik je er meer over.

De juiste mindset

Het verschil tussen een “aan” dag in de sportschool en een “uit” dag is groot. Anders gezegd: met de juiste mentaliteit trainen maakt het behalen van je doelen een stuk makkelijker. Je kunt je mindset langzaam maar zeker verbeteren door op een aantal punten te letten.

Ten eerste, FOCUS. Ik kom niet in de gym om te praten, muziek te luisteren, te bellen, te appen of om te stressen. Het is alleen “me & the bar” en de rest van de wereld bestaat niet. Ik ga naar de gym om bewust te trainen: ik hou m’n doel (spiergroei) in gedachten en ik ben actief bezig met proberen om persoonlijke records te verbreken. Daarmee bedoel ik niet records qua hoeveel gewicht ik in één keer kan liften trouwens, maar records qua volume (herhalingen x sets x gewicht per set).

Ten tweede, EMOTIONELE CONTROLE. De gorilla in de sportschool die schreeuwt bij elke oefening heeft iets niet goed begrepen. Ja, pure woede kan je helpen om verder te gaan dan normaal omdat woede zorgt voor meer adrenaline in je lichaam en dit geeft je extra energie. De slimme fitness fanaat weet alleen dat het in bepaalde situaties juist beter is om je emoties omlaag te brengen in plaats van door het dak heen te gaan. Voorbeelden:

 • Nieuwe oefeningen proberen. Hierbij wil je nog meer dan anders gecontroleerd bewegen, je houding in de gaten houden, etc. om blessures te voorkomen en je spieren op de juiste manier in actie te laten komen.
 • Slow tempo training. Hierbij gebruik je lichte gewichten en focus je op de tijd dat je spieren aangespannen zijn (time under tension). Bij de bench press, bijvoorbeeld, laat je het gewicht veel langzamer dan normaal naar je borst zakken. Slow tempo training heeft allerlei voordelen, zoals je o.a. hier kunt lezen.

Een scorebord

Vroeger gebruikte ik pen en papier om m’n resultaten bij te houden. Lekker old school! Ik maakte dan een klein “scorebord” per trainingsdag waarmee ik kon bijhouden hoeveel herhalingen, sets en gewicht ik deed/gebruikte per oefening. Bij elke volgende training kon ik hierdoor goed zien wat voor prestatie ik moest leveren om een stapje verder te gaan: meer herhalingen per set, meer sets of meer gewicht.

Het idee achter het gebruiken van een performance tracker is simpel:

 • Meten is weten. Door bij te houden wat je doet tijdens een training is het makkelijker om te zien of je voortgang maakt: doe je het beter of slechter dan de vorige keer? Waarom?
 • Spiergroei bereik je met progressive overload, oftewel een toenemende belasting op de spieren die je wilt kweken. Die “overload” bereik je o.a. met een toenemend volume: meer herhalingen, meer sets, meer gewicht of een combinatie van deze factoren. Maar hoe weet je nou of je in de overload zone zit? Door te meten, chef!

Tegenwoordig gebruik ik een app als “scorebord”. FitNotes (alleen beschikbaar op Android) om precies te zijn. Ik zeg je eerlijk: ik vind de meeste fitness apps bagger. Ze dwingen je om lbs (ponden) te gebruiken voor gewicht terwijl wij kilo’s gebruiken, je kunt niet goed of zelfs helemaal niet zien wat je voortgang is, etc. Echt, één en al ellende.

FitNotes is hier een uitzondering op:

 • Voeg zelf schema’s, oefeningen, herhalingen, sets en gewicht (in kg) per set toe.
 • Historie per oefening: zie hoeveel sets, reps en gewicht je tijdens trainingen in het verleden kon doen. Superchill: er zijn ook grafieken per maand, kwartaal, etc.
 • Analyse: wat is het totale gewicht (reps x sets x gewicht) wat ik heb gelift met m’n borstspieren vorige maand? Wat is m’n one rep max?
 • Tools: timer voor rust tussen sets, comments toevoegen aan elke set, zelf schema’s maken voor specifieke dagen (leg day, chest day), etc.

Ik ben helemaal niet van de apps, maar deze?

Deze fitness app is gewoon wow.

Tot zover deze rant over wat ik allemaal meeneem naar de sportschool. Heb je vragen over m’n lijstje of wil je wat tips? Dan zie ik je graag terug in de comments hieronder.


DISCLAIMER: Ik ben geen medische professional, personal trainer of diëtist. In deze blog post deel ik m’n mening over een bepaald onderwerp op basis van mijn persoonlijke ervaringen. Raadpleeg altijd eerst een arts voor je tips omtrent je gezondheid volgt.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je producten koopt die we aanraden kunnen we een kleine vergoeding krijgen. Hiermee houden we de blog online. Thanks!

Michael is sinds 2014 bezig met fitness, voeding en fashion. Zijn tips & tricks voor afvallen en spiergroei vind je terug bij o.a. My Protein, Krachttraining.net, Gymjunkies, The Hike en Goed Eten Gezond Leven. Michael’s reviews en advies qua mode zijn ook bij meerdere websites en bladen terug te vinden.

Reageer nu

Vul hier je reactie in!
Vul hier je naam in

zestien + 16 =