Een nieuwe sportschool kiezen: 7 tips

Een nieuwe sportschool kiezen is soms geen makkie en daarom vind je in deze blog post een aantal tips!

Dit is een post over een sportschool kiezen door een bekende van ons, Jelle Berrevoets. Doe je ding Jelle!

Het aanbod van sportscholen in Nederland blijft maar groeien, want fitness neemt nog altijd toe in populariteit, zo blijkt uit recente cijfers van het Mulier Instituut. Fijn natuurlijk, al die keuze, maar soms zie je door de bomen het bos niet meer. Want ga je voor een budget sportschool of kies je voor een luxe premium club? Kies je voor de sportschool die het dichtst bij huis is of fiets je een paar minuten langer om net bij die sportschool te komen die goed bij je wensen past?

Het zijn allemaal keuzes die je moet maken wanneer je besluit om te beginnen met fitness of wanneer je wisselt van sportschool. Het gaat tenslotte vaak om een periode van 12 of soms zelfs 24 maanden waaraan je in totaal al snel een aantal honderden euro’s kwijt bent.

Vergelijken is in mijn ogen dus absoluut de moeite waard bij het sportschool kiezen. Je koopt toch ook niet de eerste de beste televisie in de MediaMarkt zonder iets van het andere aanbod te hebben bekeken?

In deze blog post help ik je een handje door een paar punten te beschrijven waar je rekening mee kunt houden tijdens het zoeken naar een nieuwe sportschool, zodat jij straks gaat fitnessen bij de fitnessclub die voor jou gemaakt is!

Een sportschool kiezen gaat om locatie, locatie, locatie

Waarschijnlijk de belangrijkste factor bij het kiezen van een sportschool is de locatie. Daarmee wil ik niet zeggen dat je per se voor de sportschool om de hoek moet kiezen, maar probeer ik aan te geven dat het weinig motiverend is wanneer je 30 minuten moet fietsen (creperen?) om bij je sportschool te arriveren.

De locatie is bij het sportschool kiezen ook belangrijk!

Je kunt een pokke end fietsen naar de gym natuurlijk zien als cardio vooraf, maar wanneer het regent, sneeuwt of er ijs op de weg ligt kan ik je vast vertellen dat je er dan anders over zult denken!

Je kunt tegenwoordig overigens online gemakkelijk vinden welke sportscholen er allemaal bij jou in de buurt zitten op websites als newgym. En geloof me, dat zijn er vaak meer dan je denkt.

Openingstijden van de sportschool

Vervolgens: vraag jezelf eens af wanneer je voornamelijk zult gaan sporten. Ben je een ochtendmens en ga je graag voor je werk- of studiedag trainen? Dan is het wel zo handig dat je sportschool ’s ochtends vroeg geopend is!

Datzelfde geldt natuurlijk voor de nachtbrakers onder ons, want indien jij bij voorkeur pas na 21:00 gaat sporten, kun je maar beter zeker weten dat je sportschool dan ook nog een poosje open is.

Heb je echt geen idee wanneer je wilt gaan sporten? Dan zijn er gelukkig altijd nog sportscholen waar je 24/7 terecht kunt.

Kortom: kijk bij het sportschool kiezen goed naar de openingstijden.

Een nieuwe sportschool kiezen gaat ook om de faciliteiten

Ben je een luxepaard of een werkpaard? Niets mis met beiden, maar goed om van jezelf te weten alvorens je een sportschool kiest.

Veel fitnesscentra hebben namelijk een groot aanbod aan luxe faciliteiten, zoals zonnebanken, sauna’s, stoomcabines en massages. Maar ga je deze ook gebruiken of betaal je ervoor, maar gebruik je ze nooit? Je hier bewust van zijn kan je al gauw tientallen euro’s in de maand schelen!

Het aanbod aan fitnessapparatuur

Kijk bij het kiezen van een sportschool eens goed naar de apparaten die ze hebben.

Niet geheel onbelangrijk bij het kiezen van een sportschool is het aanbod van de apparatuur en gewichten in de sportschool. Soms tonen sportscholen dit op hun site, soms vind je het terug op foto’s en soms is hierover helemaal niets te vinden.

Tip: ben je nieuw in de fitnesswereld? Dan kan het handig zijn een sportschool te kiezen waar het aanbod aan apparaten groot is, aangezien dit voor beginners vaak een mooie manier is om je lichaam bekend te maken met krachttraining.

Natuurlijk gaat krachttraining voor beginners om meer dan “alleen” gewichten en apparaten, maar ze spelen zeker een grote rol bij het behalen van goede resultaten.

Ben je een rot in het vak? Dan kan ik mij voorstellen dat je geen genoegen neemt met een sportschool waar de dumbbells niet zwaarder gaan dan 20kg.

Kortom: neem het aanbod van apparatuur niet te licht, want het zal uiteindelijk voor een groot deel bepalen of je datgene wat je wilt doen in de sportschool ook daadwerkelijk kan doen!

Een sportschool kiezen tip #5: begeleiding

Sommige sportscholen staan bekend om hun begeleiding en personal training. Bepaal voor jezelf vooraf of je denkt hier gebruik van te gaan maken. Wanneer je een beginner bent, doe je hier naar mijn mening wel verstandig aan. Zo voorkom je blessures en haal je het maximale uit je workout.

Heb je al wat meer ervaring, dan kan begeleiding overbodig zijn en kun je kijken naar een sportschool waarbij begeleiding in mindere mate aanwezig is. Dit kan de prijs ten goede komen.

Wat zeggen anderen?

Op internet zijn steeds vaker reviews te vinden over sportscholen. Google, Facebook, maar ook de eerder genoemde sportschoolvergelijkingssite newgym toont van veel sportscholen reviews van huidige of ex-leden. Dit is een goede manier om dat wat de sportschool zelf zegt eens even flink aan de tand te voelen!

Een sportschool kiezen is gelukt! En nu?

Wanneer je eenmaal je sportschool hebt gevonden resteren er eigenlijk nog twee dingen om te doen in mijn ogen, namelijk:

  • Het nemen van een proefles
  • Het afsluiten van een abonnement

Doe dit ook in deze volgorde, want het nemen van een proefles of proefweek is uiteindelijk de enige manier om een sportschool écht te ervaren.

Tip: neem je proefles indien mogelijk op een moment waarop je ook verwacht te gaan sporten, zodat het beeld dat je van de sportschool krijgt ook overeenkomt met de momenten waarop jij er aanwezig zult zijn.

Kies vervolgens een abonnement dat bij je past op basis van de eerder genoemde factoren. Heb je een passend abonnement afgesloten? Dan wens ik je heel veel sportplezier!

Heb je nog vragen over een sportschool kiezen? Laat dan vooral hieronder een reactie achter.

Tip: Sporten zonder sportschool – de ultieme beginners guide

Jelle is 25 en één van de oprichters van newgym. Zelf is hij vaak in de sportschool te vinden, maar ook minstens zo vaak in één van de vele kroegen die zijn stad Groningen te bieden heeft.

Reageer nu

Vul hier je reactie in!
Vul hier je naam in

zes − zes =