Sporten zonder sportschool: de ultieme beginners guide

In deze blog lees je alles wat je moet weten over sporten zonder sportschool.

Steeds meer mensen kiezen ervoor om te sporten zonder sportschool vanwege het coronavirus of vanwege hun drukke leventje. Ik ben één van die mensen. Begrijp me niet verkeerd: sporten in de sportschool heeft ook zo z’n voordelen (begeleiding bijvoorbeeld), maar deze wegen voor mij niet op tegen de nadelen.

En daarom schrijf ik deze blog: om je een beeld te geven van de voordelen en mogelijkheden van sporten zonder sportschool. Ik kijk daarbij niet alleen naar het sporten thuis, maar ook naar het buiten sporten. Let’s go!

Waarom zou je sporten zonder sportschool?

Het coronavirus is zeker niet de enige reden waarom je zou willen sporten zonder sportschool. Er zijn namelijk flink wat andere redenen om niet naar de sportschool te gaan:

 • De buitenlucht is goed voor je, dus sporten buiten is zo gek nog niet!
 • Ondertussen is sporten thuis juist chill bij slecht weer, files, etc.
 • Als je jonge kinderen hebt dan wil je in de buurt blijven om op ze te letten
 • Je geeft minder snel geld uit aan iets wat je niet gebruikt (een sportschool abonnement)
 • Je hebt meer vrijheid: je kunt sporten op je eigen tempo, je hebt niets te maken met gekke openingstijden (zeker in het weekend) en niemand zit je in de weg

Hoe kun je effectief sporten zonder sportschool?

Zodra je hebt gekozen om geen sportschool te gebruiken begint het feest pas eigenlijk, want ik neem aan dat fit worden hoog op de agenda staat en dat je niet zomaar wat wilt doen? Zo ja, dan moet je jezelf deze vragen stellen:

 • Wat is je doel? Waarom wil je sporten?
 • Wanneer ben je nou echt aan het sporten?
 • Waar wil je sporten zonder sportschool?

Wat is je doel?

Je doel bepaalt wat de beste sport voor jou is. Als je je conditie wilt verbeteren is het bijvoorbeeld beter om een sport te kiezen waarbij cardio centraal staat, zoals hardlopen, fietsen of zwemmen. Voor spiergroei kun je het beste krachttraining doen en als je graag samen met andere mensen sport moet je gaan voor een teamsport zoals voetbal, basketbal of hockey.

Dit betekent trouwens niet dat je geen spieren kunt kweken met zwemmen of dat je je conditie niet traint met voetbal. Het is meer een kwestie van wat de snelste manier is om je doel te bereiken tijdens het sporten. Je kunt natuurlijk ook meer dan één sport doen!

Wanneer ben je nou echt aan het sporten?

Sorry, maar een paar minuten wat oefeningen doen thuis op zolder is niet sporten. Je bent pas aan het sporten als je 15-30 minuten actief bezig bent met een verhoogde hartslag. Dit is de ondergrens en de nadruk ligt hier op VERHOOGDE hartslag, oftewel een kwartier rustig wandelen tijdens je lunchpauze is nog steeds niet sporten.

Begrijp me niet verkeerd: bewegen is gezonder dan zitten, maar effectief sporten zonder sportschool doe je door 2-3 keer per week minimaal 15 minuten actief en intensief bezig te zijn.

Jij bepaalt natuurlijk zelf wat voor sport je dan buiten de sportschool gaat doen, maar geloof alsjeblieft niet dat je je doel gaat halen met iets doms als een work-out van 5 minuten of een ab challenge.

Waar wil je sporten zonder sportschool?

Ook waar je het beste kunt sporten ligt aan je doel. Voor spiergroei is sporten thuis de beste optie, omdat je voor oefeningen als squats, curls en de bench press aan de slag moet met dumbbells, een halterbank en meer. Cardio training kun je ondertussen binnen en buiten doen, terwijl je voor een teamsport bijna altijd buiten gaat sporten als je geen sportzaal kunt gebruiken.

Sporten zonder sportschool kan overal, dus binnen en buiten!

De leukste manieren om te sporten waar je geen sportschool voor nodig hebt

Er zijn stiekem meer manieren om te sporten zonder sportschool dan mét sportschool. Hieronder geef ik je een heel aantal voorbeelden ter inspiratie.

De coolste sporten waar je geen sportschool voor nodig hebt

 1. Krachttraining / fitness
 2. Zwemmen
 3. Bootcamp
 4. Hardlopen (buiten of binnen met een crosstrainer)
 5. Fietsen (buiten of binnen met een hometrainer)
 6. Roeien (buiten of binnen met een roeitrainer)
 7. Teamsport (voetbal, hockey, basketbal, etc.)
 8. Watersport (kajakken, surfen, paddleboarden, etc.)
 9. Boksen
 10. Volleybal
 11. Squashen (super voor cardio)

Mijn favoriete manier om te sporten zonder sportschool

Voor mensen die Hijhem vaker bezoeken zal het vast geen verrassing zijn dat mijn favoriete sport krachttraining / fitness is. Sporten thuis is voor mij ideaal, maar alleen omdat ik de discipline heb om een sportschema te maken én te blijven volgen. Ik let er hierbij heel goed op dat ik alle delen van het lichaam train en dat ik voldoende sport (2-3 keer per week).

Mijn sportschema is op dit moment als volgt:

 • Hardlopen (10 minuten)
 • Bench press (borst)
 • Close grip bench press (triceps)
 • Military press (schouders)
 • Bent over row (rug)
 • Barbell biceps curl (biceps)
 • Planken (buik)
 • Side bend (zijkant buik)
 • Deadlift (benen)
 • Lunges (benen)
 • Calf raise (kuiten)
 • Hardlopen (10 minuten)

Dit is puur als voorbeeld en niemand verplicht je om precies dezelfde oefeningen te doen.

Wat je ook doet, zolang je niet op de bank blijft zitten en gaat sporten ben ik al blij. Smaken verschillen natuurlijk en ik laat het verder aan jou over om een keuze te maken qua sport. En mocht je vragen hebben over sporten zonder sportschool dan hoor ik het graag van je.

DISCLAIMER: Ik ben geen medische professional, personal trainer of diëtist. In deze blog post deel ik m’n mening over een bepaald onderwerp op basis van mijn persoonlijke ervaringen. Raadpleeg altijd eerst een arts voor je tips omtrent je gezondheid volgt.

Michael is sinds 2014 bezig met fitness, voeding en fashion. Zijn tips & tricks voor afvallen en spiergroei vind je terug bij o.a. My Protein, Krachttraining.net, Gymjunkies, The Hike en Goed Eten Gezond Leven. Michael’s reviews en advies qua mode zijn ook bij meerdere websites en bladen terug te vinden.

Reageer nu

Vul hier je reactie in!
Vul hier je naam in

twee × 5 =