Gezond eten voor mannen: veelgestelde vragen + antwoorden

In dit artikel beantwoorden we veelgestelde vragen over gezond eten voor mannen.

Soms lijkt het alsof gezond eten voor mannen moeilijker is dan voor vrouwen. Tenminste, zo heb ik het altijd ervaren. Als man loop je namelijk tegen andere dingen aan als het om eten en drinken gaat dan als vrouw:

 • Je bent trots op hoeveel je kunt eten, zeker met verjaardagen en bij elke BBQ
 • Meer groepsdruk: je maten en collega’s verwachten wel dat je meedrinkt
 • Wat wil je eten? Burgers! Spareribs! Pizza! Kapsalon!

Kortom: je hebt meerdere obstakels om te overwinnen als je gezonder wilt eten als man.

En daarom beantwoord ik vandaag een aantal vragen die gasten in m’n omgeving me vaak stellen. In het kader van “sharing is caring” hoop ik dat je wat hebt aan m’n tips voor gezond eten voor mannen.

5 veelgestelde vragen over gezond eten voor mannen

Ik kan als antwoord op elke vraag denk ik wel een heel boekverslag schrijven, maar daar zit niemand op te wachten (toch?) dus ik zal de boel redelijk kort maar krachtig houden.

Hoe belangrijk is gezond eten?

Gezond eten is heel belangrijk omdat je er een gezond gewicht mee behoudt, het je energie geeft, je zelfvertrouwen ermee verbetert, het goed is voor je mentale gezondheid en meer.

Wat je eet en drinkt maakt een groot verschil in je leven, maar toch zie je vaak dat een onderwerp als gezond eten voor mannen wordt weggelachen als mannen onder elkaar praten. Speciaal voor mannen die dit lezen en denken “lekker boeiend!” zet ik daarom graag de gevolgen van ongezond eten even op een rijtje:

 • Door ongezond te eten kun je je minder goed concentreren en daardoor ook minder goed presteren
 • Je humeur is slechter als je niet goed eet: je bent sneller negatief en sneller geïrriteerd
 • Je hebt stukken minder energie en je geheugen gaat ook erop achteruit
 • Je loopt meer risico op problemen met je gebit, hart, bloeddruk, depressie en zelfs dementie en bepaalde vormen van kanker

Oftewel: niet gezonder eten betekent niet “alleen maar” dat je dikker wordt, maar kan ook impact hebben op je werk, op je relaties, etc. Gezond eten is dus belangrijk!

Hoe begin je met gezond eten?

Beginnen met gezond eten voelt bij vlagen alsof je net een opleiding achter de rug hebt en met je eerste baan bent begonnen: veel dingen moet je opnieuw leren, een aantal dingen kun je beter vergeten en je leert dingen waarvan je nooit wist dat ze belangrijk waren. Het is daarom slim om langzaam steeds gezonder te eten in plaats van jezelf te dwingen om in één keer het roer om te gooien.

Bij deze een aantal tips die je helpen beginnen met gezond eten:

 • Je zal waarschijnlijk een aantal gewoontes moeten aanpassen of vervangen, maar zo makkelijk is dat niet. Verbeter daarom één ding tegelijk totdat iets natuurlijk aanvoelt en ga dan verder met je volgende verbeterpunt. Dit maakt jezelf verbeteren makkelijker.
 • Eet meer groen en minder koolhydraten. Anders gezegd: pas de verhoudingen van je avondeten aan. Vul de helft van je bord met groente, een kwart met proteïne (vlees, vis, kip of ei) en een kwart met koolhydraten (rijst, pasta, noodles of aardappels).
 • Bestel je boodschappen online en bestel elke keer voor een hele week. Zorg ervoor dat je hierbij ook makkelijke dingen bestelt zoals ovenschotels (oven in en klaar) en salades. Vaak eet je namelijk junkfood omdat je niet wilt koken of geen boodschappen wilt doen. Op deze manier voorkom je beide.
 • Weet wanneer je wilt snacken: als je het na de lunch nooit volhoudt tot het avondeten, speel hier dan op in. Neem bijvoorbeeld een appel of banaan mee naar werk voor rond 4 uur en lunch wat later dan normaal.
 • Eet elke week gerechten uit elk werelddeel. Op die manier eet je namelijk een keertje vlees, een keertje vis, een keertje rijst, etc. Daarnaast eet je dan allerlei verschillende soorten groente: van paksoi tot paprika en van bloemkool tot sperziebonen.

Wil je nog meer tips voor gezond eten voor mannen? Lees dan zeker eens onze eerlijke tips voor gezond eten waarin we uitleggen hoe je gezonder leven makkelijker maakt voor jezelf.

Wat maakt gezond eten voor mannen anders?

Bovenaan deze blog noemde ik al een paar sociale en psychologische redenen waarom gezond eten voor mannen anders is dan voor vrouwen, maar er is meer:

Mannen zijn anatomisch gezien namelijk anders zodra we het hebben over waar overtollig vet voornamelijk wordt opgeslagen in het lichaam. Bij mannen hoopt vet zich vooral op in de buik en zolang je vetpercentage hoog genoeg is heb je hierdoor een buikje: de beroemde en beruchte bierbuik!

Wil je als man je bierbuik wegwerken dan zul je niet alleen gezonder moeten eten, maar ook je buikspieren moeten trainen en je vetpercentage moeten verlagen. Uiteindelijk is de beste manier voor het verlagen van de hoeveelheid vet in je lichaam minder calorieën eten dan je nodig hebt, zodat je lichaam het overtollige vet gaat gebruiken als bron van energie. Je lichaam gaat dan vet verbranden.

Kortom: als je buik de reden is dat je wilt beginnen met gezonde voeding, weet dan dat buikvet verliezen niet alleen gaat om wat je eet maar ook om hoeveel voedsel (calorieën) je binnenkrijgt.

Hoe kun je gezond eten en afvallen?

Als je gezond wilt eten en wilt afvallen dan kun je het beste de volgende stappen volgen:

 1. Hou bij hoeveel calorieën je in een normale week ongeveer binnenkrijgt met behulp van een app als MyFitnessPal (of iets vergelijkbaars).
 2. Check vervolgens hoeveel calorieën je dagelijks nodig hebt. Dit kun je bijvoorbeeld doen op de website van het Voedingscentrum.
 3. Vergelijk de twee met elkaar: als je dagelijks 500-1000 calorieën minder binnenkrijgt dan je nodig hebt zul je afvallen. Als je echter meer binnenkrijgt dan nodig dan kom je aan.
 4. Met behulp van de cijfers hierboven kun je een goed beeld krijgen van hoeveel (en wat voor) voedsel je het beste kunt overslaan om af te vallen.

Zoals je misschien gemerkt hebt betekent gezonder eten niet automatisch dat je gaat afvallen. Gewicht verliezen heeft met andere woorden meer te maken met hoeveel je eet dan met hoe gezond je eet. Toch blijft gezond eten voor mannen een supergoed idee vanwege de vele voordelen die ik aan het begin van deze blog noemde.

Hoe blijf je gezond eten?

Je blijft gezond eten volhouden door realistisch te zijn. Dit kun je bijvoorbeeld doen door jezelf één “cheat day” per week te gunnen en op die dag mag je alles eten wat je wilt. Op die manier werk je namelijk met jezelf in plaats van tegen jezelf: je blijft gemotiveerd, maar ondertussen eet je ook veel vaker gezond dan ongezond.

Daarnaast is gezond eten volhouden makkelijker als je het samen met iemand anders doet. Je moet dan namelijk niet alleen aan jezelf uitleggen wat je gegeten hebt, maar ook aan de ander.

Ten derde, je bent niet de eerste die gezond wil blijven eten. Online kun je allerlei gezonde recepten en maaltijden terugvinden, dus waarom zou je het wiel opnieuw proberen uit te vinden?

Conclusie: gezond eten voor mannen is…

 • De moeite waard vanwege de voordelen voor je gezondheid (meer energie, betere concentratie, meer zelfvertrouwen, etc.)
 • Het jezelf zo makkelijk mogelijk maken in het begin.
 • Anders vanwege sociale, mentale én biologische redenen.
 • Niet hetzelfde als afvallen. Gezonder eten en afvallen hebben met elkaar te maken, maar op een andere manier dan je denkt.
 • Vol te houden door realistisch te zijn.

Tot slot: ik heb m’n best gedaan om zoveel mogelijk vragen over gezond eten voor mannen te beantwoorden in deze blog, maar ik weet dat antwoorden soms tot nog meer vragen leiden. Mocht dat het geval zijn: laat dan gerust een reactie/comment achter onderaan deze blog en je hoort zo snel mogelijk van me!

DISCLAIMER: Ik ben geen medische professional, personal trainer of diëtist. In deze blog post deel ik m’n mening over een bepaald onderwerp op basis van mijn persoonlijke ervaringen. Raadpleeg altijd eerst een arts voor je tips omtrent je gezondheid volgt.

Michael is sinds 2014 bezig met fitness, voeding en fashion. Zijn tips & tricks voor afvallen en spiergroei vind je terug bij o.a. My Protein, Krachttraining.net, Gymjunkies, The Hike en Goed Eten Gezond Leven. Michael’s reviews en advies qua mode zijn ook bij meerdere websites en bladen terug te vinden.

Reageer nu

Vul hier je reactie in!
Vul hier je naam in

11 + negen =