Gezonder eten in 3 simpele stappen

Begin met gezonder eten met behulp van de 3 simpele stappen in deze blog!

Als je denkt zoals de meeste mensen die beginnen met gezonder eten, dan:

  • Denk je dat gezond eten niet lekker is.
  • Denk je dat je de hele dag alleen maar op groente mag kauwen als een konijn.
  • Denk je dat gezonder eten helemaal niet “gezellig” is.

Maar klopt dat wel? Nee, natuurlijk niet!

Het is bullsh*t! Het zijn allemaal misverstanden.

Er bestaan namelijk ontzettend veel heerlijke gerechten die goede keuzes zijn en die bij een gezondere levensstijl passen. Want dat is waar gezond eten uiteindelijk om draait: jezelf toewijden aan een gezonde levensstijl.

Gezonder eten gaat niet alleen om af en toe die zak chips laten staan. Het gaat om vaker gezonde eetkeuzes maken dan slechte eetkeuzes.

In deze blog help ik je met behulp van 3 stappen om dit te bereiken. Lees je mee?

Gezonder eten stap 1: wees gewaarschuwd

Een gezonde levensstijl is niet te bereiken met constant een dieet starten, stoppen, starten… en weer stoppen. Het is erg belangrijk dat je gezonder eet, maar dat je wel blij bent met alles wat je eet. Anders is gezonder leven namelijk niet vol te houden.

Als je voor een gezondere levensstijl wilt gaan zijn er een aantal gezond eten tips en trucs die je op een makkelijke manier direct helpen betere keuzes te maken. Een gewaarschuwd mens telt namelijk voor twee!

Hieronder volgen wat tips om op een vrij eenvoudige manier gezonder te eten.

Check de labels en kies voor “puur”

Één van de simpelste methoden om gezondere keuzes te maken (in de supermarkt) is door labels te checken. Het klinkt misschien vervelend en tijdrovend, maar meestal hoef je het product maar één keer te checken en weet je het ook voor de volgende keren.

Het is bijvoorbeeld helemaal niet zo moeilijk om tomatensaus te kopen en er een pastasaus van te maken door zelf allerlei groenten en kruiden toe te voegen. Dit is veel gezonder dan al die kant-en-klare sauzen die vol zitten met toegevoegde suikers, E-nummers, etc.

Hetzelfde geldt voor fruitsappen: op het label staat een lange lijst aan toegevoegde suikers en extra calorieën die je niet nodig hebt, zelfs bij de zogenaamde “verse” fruitsappen! Zelf thuis een smoothie of juice maken met een mixer is een veel gezondere keuze.

Kies voor puur natuur!

Sla geen maaltijden over

Het beste eetpatroon is om elke dag drie of meer maaltijden op gezette tijden te eten. Als je dus je ontbijt overslaat omdat je denkt dat het gezonder is, zul je van een koude markt thuis komen. Je lichaam heeft na een overgeslagen maaltijd namelijk de tendens om meer suikers en vetten op te slaan bij de eerstvolgende maaltijd.

En dat is ook eigenlijk wel logisch als je je bedenkt dat als eten schaars is we het liefst gaan inslaan en hamsteren.

Wees gelukkig met je nieuwe levensstijl

Zoals ik eerder ook al zei: het is essentieel dat je gelukkig bent met je gezondere levensstijl. In het begin zal het moeilijk zijn om elke keer gezonde keuzes te maken en dat is normaal.

Gezonder eten is niet iets wat je bereikt in één dag. En dat is oké!

Het is even wennen in het begin, maar na een tijdje zul je merken dat je niet eens meer na hoeft te denken bij gezond eten en dat je gelukkig bent met je gezonde levensstijl.

Ik hoor je denken: “ja, maar hoe dan?!”

Antwoord: een gezonde levensstijl houdt ook in dat je niet te streng voor jezelf moet zijn. Soms is een pizza of een toetje gewoon erg lekker en dat moet je dan ook vooral doen! Af en toe “cheaten” draagt bij aan het volhouden van je gezonde levensstijl. Sterker nog: realistisch en praktisch omgaan met je doel om gezond te eten maakt het veel makkelijker om het doel te bereiken!

Gezonder eten stap 2: doe deze dingen minder

  • Ga minder vaak ergens een hapje eten. De meeste mensen eten namelijk te veel in een restaurant. Dus: all you can eat? Nope, thanks!
  • Haal zo min mogelijk snacks in huis. Wat er niet is kan je namelijk ook niet eten! Zo haal je de verleiding effectief weg en zal gezond eten makkelijker worden.
  • Eet minder vaak bewerkt vlees. Denk dan bijvoorbeeld aan salami, hotdogs, knakworst en ham. Waarom? Omdat het eten van te veel bewerkt vlees de kans verhoogt dat je darmkanker kunt krijgen (bron).

Gezonder eten stap 3: doe DIT vaker

Wat moet je dan juist meer doen om gezonder te eten?

  • Water drinken staat hoog op het lijstje van meer doen. Water zorgt niet alleen voor de verwerking van afvalstoffen in je lichaam, maar daarnaast zitten er 0 calorieën of andere toegevoegde stoffen in water en is het dan ook een gezonde dorstlesser.
  • Naast het drinken van water is het ook goed om vaker per dag kleinere porties te eten. Hiermee voorkom je dat je jezelf helemaal volstopt tijdens het avondeten en daarnaast kan het helpen tegen een middagdip.
  • Eet als een toerist in Griekenland, want dingen als hummus, olijfolie, feta en (vette) vis zijn supergoed voor je hart!
Gezonder eten doe je door als een Griek te eten!

En dat waren ze: mijn tips voor gezonder eten. Welke tips van vandaag wil je meteen uitproberen? En hoe ben jij zelf bezig met gezonder eten? Laat je horen in de reacties hieronder!

DISCLAIMER: Ik ben geen medische professional, personal trainer of diëtist. In deze blog post deel ik m’n mening over een bepaald onderwerp op basis van mijn persoonlijke ervaringen. Raadpleeg altijd eerst een arts voor je tips omtrent je gezondheid volgt.

Michael is sinds 2014 bezig met fitness, voeding en fashion. Zijn tips & tricks voor afvallen en spiergroei vind je terug bij o.a. My Protein, Krachttraining.net, Gymjunkies, The Hike en Goed Eten Gezond Leven. Michael’s reviews en advies qua mode zijn ook bij meerdere websites en bladen terug te vinden.

Reageer nu

Vul hier je reactie in!
Vul hier je naam in

3 + 14 =