Boardshorts voor heren: dé stijlgids voor het strand

Hier lees je welke boardshorts voor heren het beste bij je passen.

De zomer komt er ein-de-lijk aan! We zijn die koude winter beu en het wordt tijd om op zoek te gaan naar vliegtickets, cocktails, zwembaden en coole boardshorts voor heren. Maar wat zijn nou leuke boardshorts? Wat is tof en wat is not done qua zwemkleding voor heren? Je leest het hier!

Weet je wat echt not done is? De speedo-style. Blijf daar alsjeblieft ver van uit de buurt! Wil je weten waarom? Dit is waarom:

I Wear Speedos Despacito Parody by Mikey Bustos

Maar goed, terug naar de heren boardshort. Laten we er eens aan beginnen.

Wat is een boardshort?

Boardshorts voor heren zijn losse, lange shorts die oorspronkelijk gebruikt werden tijdens het surfen.

Aangezien de surfplank een antisliplaag bevat om de surfer te beschermen, moest men een oplossing vinden voor al die heren die hun beenhaar kwijtraakten. Waarom? Wel, zo’n antisliplaag is best handig maar had ook het nadeel dat wanneer de surfer weer op zijn board klom, zijn lang gespaarde beenharen soms bleven plakken aan de antisliplaag van het surfboard. Lekker pijnlijk wax-moment!

Vandaar dat de boardshorts werden ontworpen: deze komen tot aan de knie of iets daarboven, alhoewel je tegenwoordig ook wel kortere boardshorts ziet.

Even een leuk weetje: de korte variant wordt in Korea soms “hotpants” genoemd. Hotpants… voor heren. Wtf!

Boardshorts hebben een aantal typische kenmerken:

  • Ze zijn speciaal gemaakt om snel te drogen.
  • Ze zijn sterk en smooth dankzij het materiaal waar ze meestal van gemaakt zijn, nl. polyester & nylon.
  • Boardshorts voor heren zijn ook heel duurzaam en bestand tegen snelle slijtage, wat ze dus perfect maakt voor alle watersporten. Bij volleybal zie je ze ook vaak trouwens.

Nog een laatste weetje over deze zwemkleding voor heren voor ik aan de verschillende soorten boardshorts begin:

Boardshorts worden ook wel surf trunks, jams of boardies (Australië) genoemd en in Afrika noemt men ze baggies. Dat laatste woord doet me eerder denken aan bagels dan aan shorts, maar misschien komt dat omdat ik honger heb!

Laten we verder gaan met de verschillende soorten boardshorts.

Basic boardshorts voor heren

Ik wil de boardshorts opsplitsen in twee groepen. De eerste groep zijn de basics. Deze boardshorts voor heren zijn, zoals de naam al laat blijken, heel basic. Ze bestaan vaak uit rustige kleuren die je gespierde lichaam goed benadrukken. Geloof me: ik als vrouw ben een kenner, en nee, ik ga niet uitleggen waarom. Hehe.

Qua basics heb je meestal de donkere kleuren en de lichte kleuren. De donkere heren boardshort raad ik aan voor mannen die iets lichter van huidskleur zijn terwijl de lichtere shorts beter passen bij een gebruinde huid. Kwestie van met contrasten werken.

Twee merken die enorm populair zijn qua boardshorts zijn Hurley en Quiksilver. Nee, het spijt me, niet Quicksilver van de Marvel comics. Hoewel deze shorts me wel een beetje aan hem doen denken. Of niet dan? Ja, ja, ik weet het… ik ben weer aan het afdwalen. Terug naar ons onderwerp: zwemkleding.

Hurley is een merk dat bestaat sinds eind jaren ’70. Het werd ontworpen door een jonge man die een aantal jaren had gewerkt als surfplank shaper. Hij wist met andere woorden waar hij mee bezig was. Hurley is sinds 2002 eigendom van Nike en haar hoofdkwartier bevindt zich in Californië. In de collectie van zwemshorts van Hurley vind je vaak innovatie, expressie en vernieuwing terug.

Bij Quiksilver zie je eerder een sportieve, avontuurlijke en vrije geest terug. Meestal bestaan hun shorts uit 2 of 3 kleuren en de ontwerpers werken vaak met strepen. Hun originele ontwerp komt uit Torquay (Australië), maar inmiddels zit ook dit merk in Californië. Wat ik wel leuk vind is dat dit merk ondanks de verhuizing naar Amerika toch haar relaxte, Australische beach cultuur heeft behouden.

Boardshorts voor heren die willen shinen op het strand

Deze boardshorts voor heren herken je aan hun opvallende kleuren en/of patronen. Om de één of andere reden denk ik dan meteen aan Hawaï en Brazilië, wat ons bij het eerste merk brengt: Mormaii.

Mormaii is een kwaliteitsvol, kleurrijk merk uit Brazilië. Welke kleuren je ook wilt, je gaat ze sowieso terugvinden in Mormaii’s zwemkleding voor heren.

Vaak werkt Mormaii met grote vierkanten waarbij sterke contrasten te zien zijn. Mormaii is ondertussen heel populair en hoort bij de leidende strand kleding merken, maar net als Quiksilver hebben ze nooit hun roots verloren en blijven ze bij hun originele Braziliaanse stijl.

Dit is een goed voorbeeld van een Mormaii heren boardshort.
Een typisch voorbeeld van een Mormaii heren boardshort met grote, opvallende vierkanten.

Vissla is het laatste merk waar ik het met jullie over wil hebben voor ik deze stijlgids afsluit. Vissla is een vrij jong merk met veel motiefjes en de shorts worden gemaakt van kokosvezels (niet eetbaar!) en gerecycled polyester. Hun originaliteit komt voort uit een vooruitdenkende filosofie en creatieve vrijheid en dat zie je wel als je de shorts bekijkt.

Voilà, we zijn er. Twee soorten boardshorts voor heren, vier verschillende merken en een hoop nuttige weetjes later. Nu kunnen we allemaal de perfecte boardshorts bestellen en vertrekken naar onze cocktails, biertjes en meer.

Enjoy your next holiday!

Hulp nodig bij het kiezen van je favoriete merk zwembroeken? Lees dan onze blog over de coolste zwembroek merken van dit moment.

Alicia Bajart is 22 jaar oud en woont in Seoul, Zuid-Korea. Ze is naar eigen zeggen de enige vrouwelijke overlevende "tussen al die mannen hier". Naast een overlever is Alicia ook een reisjunk, dus pas op... want je weet nooit waar je haar tegen kunt komen!

Reageer nu

Vul hier je reactie in!
Vul hier je naam in

een × 5 =