De ultieme koopgids voor heren petten

De ultieme koopgids voor heren petten vind je hier

In een ideale wereld draag ik de hele dag, elke dag, heren petten. Op het werk, thuis voor de buis, buiten… en nog net niet als ik fucking slaap!

Ik ben dan ook op z’n zachtst gezegd een caps fanboy en door de jaren heen heb ik heel wat petjes gehad en afgeragd. In die tijd heeft deze oude baas het één en ander geleerd over hoofddeksels en daarom leek het me goed om een koopgids voor heren petten te maken speciaal voor jou, de lezer.

In de wijze woorden van Joel Beukers: “Let’s go! We gaan voor goud!”

Vind hem op YouTube en bedank me later, echt. Anyways, laten we beginnen.

Wat voor soorten heren petten zijn er? En welke past bij jou?

Naar mijn mening zijn er 6 globale soorten heren petten, elk met een andere look & feel: de 5 panel cap, fitted cap, snapback cap, trucker cap, flexfit cap en de flat cap.

Mocht geen van deze benamingen je een ene moer zeggen: maak je geen zorgen, want hieronder leg ik alles rustig uit in jip-en-janneketaal. Elke soort pet voor heren heeft zijn eigen voordelen en nadelen, dus ik zal proberen objectief te blijven (voor zover dat gaat als blogger hehe).

Nu eerst even wat plaatjes ter verduidelijking:

En vervolgens de tekst en uitleg.

1. De 5 panel cap

De 5 panel cap, ook wel bekend als de camper cap, bestaat uit 5 panelen (what’s in a name?): één paneel aan elke zijkant die de gehele lengte beslaat, één paneel aan de voorkant die de gehele breedte van het petje beslaat en twee panelen aan de bovenkant.

5 panel caps zijn wat platter qua vorm dan de gouwe ouwe fitted caps met 6 panelen, waardoor ze wat subtieler ogen en je makkelijker wegkomt met bijzondere prints en patronen naar mijn idee.

  Tips:

 • Draag hem met de klep naar voren zoals het hoort. Naar achteren is gewoon lame dude!
 • Platte klep of gebogen: ik zou de klep nooit buigen, maar ik ben bevooroordeeld (ik knap 9 van de 10 keer af op een gebogen klep).
 • Een 5 panel cap van bijvoorbeeld Buzzy Birds draag je het beste bij casual kleding (shirt en jeans).

2. Fitted caps

De klassieker. De kaskraker. De Ajax-Feyenoord van de heren petten wereld is de fitted cap. Fitted caps hebben een platte klep, zijn niet verstelbaar in maat en zijn niet meer weg te denken uit het moderne straatbeeld.

Goed om te weten: vaak wordt er een gouden sticker op de klep geplakt. Deze verwijderen is heiligschennis! De pet verliest waarde en respect als de sticker verwijderd is, dus gast: niet aanzitten met je tengels.

  Tips:

 • Dragen met de klep naar voren of naar achteren. Doe het op een andere manier en je ziet eruit als een Wu Tang video uit de jaren negentig… of als een crack dealer.
 • Plat of gebogen: de klep hoort plat te zijn. Geen discussie over mogelijk.
 • Een fitted cap met één of twee kleuren en geen prints of patronen kan overal mee naartoe, ook als je een overhemd of blazer draagt. Ga in dat geval voor zwart, wit, rood of blauw qua kleur van de pet.

3. De snapback pet

De snapback pet is makkelijk in maat verstelbaar dankzij de plastic nopjes (“snaps”) aan de achterkant. Zit er in plaats van nopjes een gesp (“strap”) aan de achterkant, dan noemen de smart asses op deze planeet deze variant ook wel een strapback pet.

Hoewel fitted caps tegenwoordig populairder zijn gaat mijn voorkeur qua heren petten steeds meer uit naar een snapback pet de laatste tijd.

Waarom?

Ik zeg eerlijk: ik heb een groot hoofd. Met 7 5/8 als maat komt het te vaak voor dat de prints en patronen die ik chill vind niet in mijn maat verkrijgbaar zijn… en als ik al even niet meer m’n vriendin heb weten over te halen om m’n haar te knippen dan zit een fitted pet gewoon niet lekker.

  Tips:

 • Altijd naar voren dragen. Een plastic noppen patroon op je voorhoofd ziet eruit alsof je ruzie hebt gehad met een kopschopper aan de zijlijn van je lokale voetbalclub. Niet cool!
 • Platte of gebogen klep: allebei kan.
 • Een snapback pet past vooral bij casual kleding, maar ook bij smart casual (overhemd en jeans) als de kleuren goed matchen.

4. De trucker cap

De voorkant van een trucker cap is vaak wat hoger dan die van andere pet soorten en de klep is daarnaast licht gebogen. Opvallend aan de trucker pet is de plastic mesh (maas) aan de zijkant en achterkant van de pet en de verstelbaarheid in maat die we ook van de snapback pet kennen.

Vaak wordt een trucker cap gezien als een petje wat inferieur is aan andere pet soorten, maar ondertussen ademt hij veel beter dankzij de plastic mesh. Dat maakt deze “underdog” van de heren caps uitstekend geschikt voor de zomer, voor vochtige klimaten en om te dragen bij fysieke inspanning.

  Tips:

 • Net als de snapback pet moet je een trucker pet altijd met de klep naar voren dragen.
 • Plat of gebogen: een platte klep staat vaak niet en daarom is hij al licht gebogen. Verder buigen mag, maar hoeft niet.
 • Trucker caps passen alleen bij casual kleding. Niets meer, niets minder. Mijn favoriet: deze Deus trucker pet.

5. De flexfit pet

De flexfit pet is simpel gezegd het resultaat van wat er zou gebeuren als fitted caps en snapback caps kindjes zouden maken: een pet die niet in maat verstelbaar is, maar die wel een elastische band aan de binnenkant bevat waardoor de maat “op te rekken” is.

Flexfitted caps hebben hierdoor slechts een drietal maten en dat maakt het lastiger om de verkeerde maat pet te kopen. De flexfit pet is daarom één van mijn favoriete soorten petten voor mannen.

Qua tips zou ik zeggen: zie het kopje fitted caps hierboven, want ze komen één op één overeen.

6. De flat cap

De flat cap, ook wel simpelweg platte pet genoemd, is misschien wel de meest ondergewaardeerde pet voor heren uit het rijtje van deze koopgids. Misschien komt het door de associatie met hip hop uit de jaren tachtig (ken je Kangol nog?) of omdat senioren in je familie hem dragen, maar voor mij?

Voor mij heeft de flat cap iets nostalgisch, iets romantisch. Voor mij is dit type pet zo uit een game als Mafia 1, 2 of 3 komen wandelen.

* Maakt allerlei handgebaren tijdens het praten *

“Eyyyy, how you doing?”

  Tips:

 • Altijd met de klep naar voren dragen, ook al is de klep niet echt zichtbaar bij de platte pet. Zo hoort het gewoon.
 • Van alle soorten heren petten is deze soort perfect voor smart casual, de jeans plus overhemd look.

Heren caps per seizoen: quattro stagioni

Misschien denk je na alle maffia verwijzingen van net dat we ons nog steeds in Italiaanse sferen begeven als ik “quattro stagioni” zeg, maar maak je geen zorgen: het verhaal hieronder gaat niet over pizza’s maar over de beste pet voor de vier jaargetijden.

Hieronder vind je tips voor heren caps per seizoen

Laten we eens heren caps per seizoen bekijken. Wanneer draag je wat?

Heren petten voor de zomer

Dit is wat je vooral NIET moet doen in de zomer, met warm weer of op vakantie in een warm land:

 • Een witte pet dragen, want het maakt geen hol uit of je één van merk A of van merk B koopt: na een paar keer goed zweten krijg je “hele fijne” verkleuringen aan de binnenkant of (nog erger) aan de onderkant van de klep. Wassen helpt hier niet altijd tegen.
 • Met een 5 panel cap, fitted cap of flat cap op heb je het al snel warm, té warm. Als je een uurtje of twee buiten bent gaat het nog wel, maar meer dan dat? Lopende sauna gek!

De beste heren petten voor de juni’s, juli’s en augustussen van het jaar zijn donkerder van kleur en qua soort een snapback pet of een trucker cap… liefst met gebogen klep voor wat meer bescherming tegen de zon.

Petten voor de winter

Nu kan ik hier heel flauw gaan roepen dat voor de winterpet het tegenovergestelde waar is als wat ik net over zomerpetten zei, maar er is meer.

Ja, natuurlijk wil je in de winter juist géén petje hebben dat goed ademt en daarom voor een camper cap, fitted cap of platte pet kiezen. Maar ik geef je ook graag wat minder voor de hand liggende tips mee:

 • Om écht warm te blijven in de vrieskist van Moeder Natuur, beter bekend als de winter, kun je natuurlijk een winterpet met oorkleppen kopen. Wat je ook kunt doen is er zelf één “maken”: doe een beanie over je pet heen! Als je zoals mij bent en een arsenaal aan heren caps in huis hebt, dan kun je namelijk met één beanie al heel veel combinaties maken.
 • Vergeet ook niet: een pet dragen in de winter betekent dat je hoofd minder snel koud zal worden omdat je deze bedekt (duh!), maar het houdt ook de sneeuw weg bij je gezicht.

Petjes voor de lente en herfst, oftewel het Nederlandse regenseizoen

Ik vind heren petten ideaal voor als het regent. Als er namelijk iets irritanter is dan een weggeregende broek, dan is het wel een natte kop inclusief verpest kapsel en oren waar nog net geen stromend water uit komt.

Mijn enige advies is dan ook: hebben we weer een lente of herfst in Holland gevuld met regen? Petje op, petje af (zodra je weer binnen bent).

Wanneer draag je welke heren petten? Een pet voor elke activiteit

Niet elke pet is voor elke situatie, al kom ik overal mensen tegen die hier anders over denken. Dit zijn dan wel vaak simpele zielen, maar goed… daar hebben we het nu niet over.

Waar we het wél over gaan hebben: heren petten die goed passen bij een bepaalde situatie of activiteit. Let’s go!

Sporten

Wij mannen van Nederland houden van gel en wax en andere haarproducten. Waar wij alleen niet van houden is onze fucking tijd verspillen! Je haar doen, gaan sporten en vervolgens douchen is precies dat: tijd verspillen.

Een sport pet kopen vind ik dan ook geen overbodige luxe maar broodnodig, want als je sport in het weekend komt het regelmatig voor dat je je haar aan het doen bent alleen maar omdat je naar het veld, de sporthal of de sportschool gaat.

Eeuwig zonde.

Wat zijn nou goede heren petten voor het sporten? Ik zeg: snapback of strapback petten of trucker caps. Ze ademen beter dan andere soorten petjes en in het geval van trucker petten zijn ze vaak nog goedkoper ook.

Wat ik alleen wel jammer vind: sportscholen die komen zeiken bij je of je misschien je fitness pet / sport pet af wilt doen, omdat het niet toegestaan is volgens hun manonvriendelijke regels. Blegh.

Heren petten niet toegestaan? Boeee!

Heren petten voor op het werk

Petjes zijn op veel werkvloeren niet toegestaan, dus als jouw bedrijf één van de uitzonderingen op de regel is: gast, denk na en hou het simpel en clean!

Goed idee

 • Simpele kleuren (zwart, wit, blauw)
 • Letters van NBA, MLB of NFL teams
 • Geen prints
 • Geen toeters en bellen

Geen goed idee

 • Roze, geel, gifgroen, goud
 • Teksten als Pimp, LSD, etc.
 • Camo, panter print, rasta print
 • Gouden spikes op je pet

Uitgaan

In tegenstelling tot op het werk wil je met uitgaan juist wél opvallen, maar vergeet niet dat er genoeg clubs en feesten zijn waar geen pet voor heren of voor dames wordt toegestaan.

Hoe val je op zonder dat je geweigerd wordt?

Vrij simpel: hou het qua heren petten bij fellere kleuren met letters van sport teams of rustige teksten als “Chill” en dergelijke en blijf ver weg van uitdagende teksten of prints, tenzij het gaat om een fout feestje of themafeest waar het de dresscode is natuurlijk!

Petten voor mannen op het strand

Op het strand kan een aardig windje waaien en als deze toevallig net even op de verkeerde manier onder je klep terechtkomt, dan zie je zo je favoriete cap de zee in vliegen of in het zand belanden.

Mijn oplossing? Draag een snapback pet of trucker pet. Beide zijn namelijk in maat verstelbaar en kun je wat strakker doen als je de winden op het strand gaat trotseren.

Hetzelfde advies telt natuurlijk ook voor wanneer je door een storm moet of op een boot of in een cabrio gaat zitten: draag een petje met verstelbare maat vanwege die kutwind!

Wind versus heren petten: altijd drama

En mocht dit nog niet duidelijk zijn: zorg ervoor dat er genoeg bloed bij je hoofd kan komen he 😉

Mood board: petten voor mannen van alle moods

Welke pet past bij je hangt natuurlijk ook af van in wat voor bui je bent. Verschillende moods vragen om verschillende heren caps, al zeg ik het zelf.

Daarom hieronder wat suggesties qua petjes voor hele specifieke moods en momenten.

Heren petten voor een bad hair day

Soms ben je te lang niet naar de kapper geweest en kun je gewoon geen mooi kapsel meer voor elkaar krijgen voor de spiegel.

Soms heb je haast omdat je te vaak je wekker hebt zitten snoozen.

En soms… heb je gewoon echt geen zin.

Voor zulke momenten heb je wat ik een “bad hair day pet” noem hard nodig: iets simpels, iets snels, iets wat goed samengaat met bijna elke outfit. Naar mijn idee is dat een zwarte pet zonder fratsen: geen prints, geen patronen, geen andere vage shit maar alleen een merknaam of sportclub letters.

Denk dan aan een zwarte Nike pet, New Era pet of LA pet.

Petten om mee op te vallen

Als je in een “all eyes on me” bui bent heb je een opvallende pet nodig: kleurrijk, groots, aandachttrekkend. Wat je zoekt is waarschijnlijk een Hype cap, Dedicated cap of DC cap.

Je snapt meteen wat ik bedoel als je de volgende designs ziet:

#swek #jeweetzelluf #movingon

Hipster petten

Trek je graag de aandacht maar dan in stijl? Zwem je graag stroomopwaarts? Ben je een trendsetter?

Dan past een hipster pet het beste bij jouw yuccie (young urban creative) lifestyle. Daarmee bedoel ik bijvoorbeeld een Huf pet, Brixton pet of Vans pet.

Ghetto petten (westsiiiiide)

Heb je zoiets van “fuck the world”? Moeten mensen gewoon even bij je uit de buurt blijven? Of toon je graag je voorliefde voor de straat, nee, de goot?

Laat de wereld dan meegenieten van je innerlijke ghetto vibes door een Oakland Raiders cap, Cayler & Sons cap of Crooks & Castles cap te dragen.

#thuglife

Waar koop je coole, goede heren petten?

Er zijn genoeg shops waar ze heren petten verkopen en ook genoeg petten winkels in de Nederlandse winkelstraten, maar toch blijf ik hun aanbod beperkt vinden vergeleken met wat ik online krijg voorgeschoteld.

Misschien komt het wel door m’n grote kop (maat: 7 5/8) waardoor de teleurstelling toeslaat als ik een coole pet zie in de winkel en vervolgens ontdek dat ze hem niet in m’n maat hebben.

Maar stiekem komt het toch echt doordat je offline niet uit 80+ petten van hetzelfde merk kunt kiezen omdat ze er niet genoeg etalageruimte voor hebben, terwijl dit online een ander verhaal is.

Je raadt het al: heren petten kopen doe ik het liefst online. Dit doe ik dan bij bedrijven als Def Shop en bol.com, omdat ze superveel verschillende soorten heren petten hebben.

Tot zover de ultieme koopgids voor heren petten. Mocht je het nog niet hebben gedaan: Like & deel deze blog post, laat hieronder een comment achter en volg ons op Facebook en Twitter.


Dit artikel bevat affiliate links. Als je producten koopt die we aanraden kunnen we een kleine vergoeding krijgen. Hiermee houden we de blog online. Thanks!

Michael is sinds 2014 bezig met fitness, voeding en fashion. Zijn tips & tricks voor afvallen en spiergroei vind je terug bij o.a. My Protein, Krachttraining.net, Gymjunkies, The Hike en Goed Eten Gezond Leven. Michael’s reviews en advies qua mode zijn ook bij meerdere websites en bladen terug te vinden.

2 Reacties

Reageer nu

Vul hier je reactie in!
Vul hier je naam in

5 − 2 =