De 10 beste superfoods voor mannen

Wat zijn de beste superfoods voor mannen? Je leest het in deze blog post!

Superfoods. Iedereen heeft weleens van ze gehoord, maar wat is nou zo super aan ze? En wat zijn de beste superfoods voor mannen die fitter willen worden?

Ik ging op onderzoek uit en vele uren, online bestellingen en proeverijen later mep ik nu als proefpersoon kinderlijk eenvoudig een ENORM fucking gat in elke stalen deur die ik tegenkom…

Tenminste, dat hoopte ik stiekem van tevoren.

In de echte wereld werd ik ondertussen helaas geen superheld, maar werd ik wel blij van mijn ervaringen met superfoods die ik in deze blog post graag met je deel.

Maar eerst even het volgende…

Goed om te weten (zelfs over de beste superfoods)

 1. Een superfood is niet hetzelfde als een wondermiddel voor al je gezondheidsproblemen ouwe. Allerlei gezondheidsvoordelen worden toegeschreven aan superfoods, maar deze zijn lang niet allemaal wetenschappelijk aangetoond. Doe net als ik je huiswerk voor je ergens mee begint.
 2. Een aantal superfoods kunnen ook negatieve gevolgen voor je gezondheid hebben als je teveel ervan neemt, als je allergisch bent of als je medicijnen gebruikt. Zoals rapper Ice Cube ooit zei: “check yourself before you wreck yourself!”
 3. Betekent dit alles dat superfoods troep zijn die je door de plee moet spoelen? Natuurlijk niet! Je moet realistisch zijn, zeker, maar hou ook een open mind. Iedereen reageert namelijk anders op bepaald eten en drinken.

En nu we dat achter de rug hebben: klaar voor ons lijstje met beste superfoods voor mannen? Daar gaan we dan…

1Beste superfoods #1: Acai bessen

Acai bessen zijn een goed voorbeeld van superberries die je echt eens moet proberenHerkomst: acai bessen groeien aan de Acai palmboom, een palmboom soort die voorkomt in Midden-Amerika en Zuid-Amerika. De bessen van de Acai palmboom zijn donkerpaars van kleur, ongeveer even groot als een grote druif en worden twee keer per jaar geoogst. Elke palmboom levert daarbij zo’n 600 tot 1.000 bessen op.

Fun fact: Zuid-Amerikanen eten al eeuwen acai bessen en in sommige delen van het continent bestaat zelfs de helft van elke maaltijd uit de bessen!

Waarom zijn acai bessen gezond?
Als superfood maken acai bessen onderdeel uit van een groepje “superberries” vanwege de volgende redenen:

 • Acai bessen bevatten veel plantensterolen, een stofje wat helpt om cholesterol te verlagen. En nu in normaal Nederlands: deze bessen zijn goed voor je hart, want ze supporten een betere bloedsomloop en bloedsamenstelling.
 • De bessen helpen ook bij het afvallen omdat ze vetophopingen in het lichaam kunnen verlagen.
 • Nog een reden waarom acai bessen één van de beste superfoods zijn: ze geven een boost aan je immuunsysteem. De besjes schijnen namelijk phytochemicalieën te bevatten die besmette cellen kunnen doden voordat ze zich vermenigvuldigen. Deze bessen genezen natuurlijk niet alles, maar maken je wel gezonder.

2Baobab poeder

Één van de beste superfoods is baobab poederHerkomst: baobab poeder is afkomstig van een fruitsoort die groeit aan de Baobab boom. De Baobab boom groeit op droge, fucking hete savannen in Afrika en Australië en staat bekend om haar bijzondere uiterlijk. Daarmee bedoel ik overigens niet bijzonder zoals de vleesjurk van Lady Gaga, maar bijzonder als in MOOI.

Baobab fruit droogt een maand of 6 aan de takken van haar boom, waarna van de gedroogde witte pulp uit het binnenste van het fruit baobab poeder wordt gemaakt.

Waarom is baobab poeder gezond?
Baobab poeder hoort zeker thuis in ons lijstje met beste superfoods omdat het deze gezondheidsvoordelen met zich mee brengt:

 • 2-3 theelepels baobab poeder bevatten 33% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Vitamine C is goed voor je immuunsysteem, maar ook voor de energieafgifte in je lichaam: het verlaagt vermoeidheid en ondersteunt je metabolisme.
 • Baobab poeder zit boordevol oplosbare vezels die helpen bij het reguleren van je bloedsuikerspiegel. Waarom is dat cool? Omdat je energieniveau daardoor beter op peil blijft en je minder pieken en dalen zult ervaren.
 • Vezels helpen overigens ook bij vetverbranding en bij de spijsvertering!

3Chiazaad

Wist je dat de Maya's chiazaden als supergranen zagen?Herkomst: chiazaad is zwart of wit van kleur en afkomstig van de Salvia hispanica, een bepaald type muntplant die groeit in Midden-Amerika.

Fun fact: chiazaad is old school, want al in 3500 voor Christus gebruikten de Azteken het als één van de belangrijkste onderdelen van hun dieet. Oude beschavingen zoals de Maya’s zagen chiazaden als “supergranen” en geloofden dat ze er bovennatuurlijke krachten van kregen, omdat de zaden ze energie zouden geven.

Waarom is chiazaad gezond?
Chiazaad mag niet missen in een lijst met de top 10 superfoods want:

 • 100 gram van het goedje bevat ongeveer 20% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid calcium. Calcium zorgt voor sterkere, gezondere botten en die komen natuurlijk van pas in de gym ouwe!
 • In chiazaad zitten veel mineralen, waaronder fosfor, magnesium, mangaan en ijzer. Dit zijn voedingsstoffen die je gebruikt tijdens het sporten, dus bij deze reden #2 waarom chiazaad één van de beste superfoods voor sporters is.
 • Chiazaden bevatten veel zink en helpen je lichaam hierdoor bij het aanmaken van leptine. Leptine is een hormoon wat o.a. je eetlust en energieafgifte reguleert: je zult minder snel honger hebben en je minder snel moe voelen. Hoe chill is dat?

4Beste superfoods #4: Gerstegras

Gerstegras is een goed voorbeeld van een superfoodHerkomst: gerstegras wordt gemaakt van het blad van gerst, een graansoort die al in de tijd van de Romeinen werd gebruikt. Vaak is het zo dat hoe jonger de gerst plant is, hoe gezonder het gerstegras zal zijn.

Waarom is gerstegras gezond?
Gerstegras maakt binnen de superfoods onderdeel uit van dezelfde groep als chiazaad: de groep van de supergranen. Dit kunnen de mogelijke gezondheidsvoordelen zijn van deze superfood:

 • Gerstegras bevat superveel vitamines: vitamine A, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B6, foliumzuur, vitamine C, vitamine E en vitamine K. Enkele voordelen van deze vitamines: een beter immuunsysteem, een gezonde huid, een gezonder hart, een beter energieniveau en sterkere botten.
 • Net als chiazaad bevat gerstegras behoorlijk wat elektrolyten, waaronder magnesium, ijzer en zink. Aangezien je deze stofjes gebruikt tijdens het sporten is gerstegras een aanrader voor in je post workout shake.
 • Last but not least: het is goed voor de spijsvertering en gezondheid van je darmen.

5Goji bessen

Goji bessen horen thuis in elk lijstje met de beste superfoods voor dudes!Herkomst: goji bessen zijn het fruit van de boksdoorn, een plant die familie is van o.a. de aardappel, tomaat en aubergine. De bessen zijn oranjerood van kleur, worden al duizenden jaren gebruikt in de Chinese geneeskunde en staan bekend als een superfruit.

Waarom zijn goji bessen gezond?

 • Goji bessen zijn een goede bron van vitamine C en versterken het immuunsysteem waardoor je minder snel ziek wordt. Vitamine C ondersteunt daarnaast ook je stofwisseling.
 • De bessen bevatten ook een ruime hoeveelheid vitamine A, nóg een vitamine die een boost geeft aan je afweer- en immuunsysteem.
 • In goji bessen zitten veel vezels. Deze helpen o.a. bij het managen van je bloedsuikerspiegel en bij de verbranding van vet.

Zoals je ziet: goji bessen horen met recht thuis in een lijst met de beste superfoods.

Tip: probeer eens gedroogde goji bessen toe te voegen aan een kippensoep. Het maakt je kippensoep extra lekker én extra gezond.

6Beste superfoods #6: Lijnzaad

Dit is een voorbeeld van lijnzaadHerkomst: lijnzaad is het zaad van vlas en veel mensen kennen het als ingrediënt voor vogelvoer. Maar hier is een fun fact voor je ouwe: lijnzaad werd al in de prehistorie gebruikt als bron van vezels, voor het maken van touw, visnetten en kleding en nog veel meer. Kijk… dát is nog eens old school!

Tegenwoordig wordt lijnzaad gebruikt om lijnzaadolie te maken, de enige olie die meer basis omega 3 vetzuren bevat dan basis omega 6 vetzuren.

Waarom is lijnzaad gezond?

 • Lijnzaad zit boordevol gezonde vetten en vezels waardoor je langer een voldaan gevoel hebt na het eten en (als het goed is!) minder gaat snacken. Hierdoor kan lijnzaad je helpen bij het kwijtraken van die bierbuik!
 • Lijnzaad kan helpen bij het verlagen van je cholesterol en daarmee bij het afvallen.
 • Lijnzaad bevat bepaalde fytonutriënten (lignines) die antivirale eigenschappen hebben. Deze fytonutriënten kunnen verkoudheid en griep voorkomen en hun hevigheid ook nog eens verlagen.

7Maca poeder

Maca poeder is één van de beste superfoods omdat het zowel je fysieke als mentale prestaties een boost kan gevenHerkomst: maca poeder wordt gemaakt van de macawortel, een kruidachtige plant die op grote hoogte (2400-4400 meter) groeit in Peru en Bolivia. Tegenwoordig hoef je gelukkig geen yeti’s of berggeiten te begroeten om eraan te komen, maar vroeger was dat wel anders! Toch blijft het lastig om aan verse macawortel te komen en daarom wordt het goedje vaak in poedervorm verkocht.

Fun fact: maca wordt al duizenden jaren gebruikt voor medicinale doeleinden. Tijdens het tijdperk van de Inca’s vond men maca zelfs zoveel waard dat alleen het koningshuis ’t mocht gebruiken.

Waarom is maca poeder gezond?
Naar mijn mening is maca poeder één van de beste superfoods vanwege de volgende redenen:

 • Wetenschappelijk aangetoond: maca poeder is goed voor de sex drive en vruchtbaarheid van mannen. Daarnaast verbetert het ook nog eens je humeur door gevoelens van depressie en spanning te verlagen.
 • Maca poeder is goed voor je uithoudingsvermogen tijdens het sporten… of tijdens andere fysieke activiteiten (zie hierboven hehe).
 • Maca verbetert je leervermogen en geheugen, blijkt uit meerdere onderzoeken. Hoe cool is dat? Een superfood die zowel je fysieke als mentale prestaties kan verbeteren!

Tip: voeg wat maca poeder toe aan een eiwitshake die je neemt vóór het sporten voor wat extra power tijdens je training!

8Matcha

Op nummer 8 in onze lijst met top 10 superfoods staat matchaHerkomst: groene thee staat bekend als de gezondste soort thee omdat het niet verwerkt/bewerkt is. Matcha thee is groene thee in het kwadraat, want als je het drinkt drink je namelijk een volledig theeblad in poedervorm. Matcha is hierdoor ’s werelds sterkste groene thee.

Matcha poeder komt uit Japan, werd tegelijkertijd met het Zen boeddhisme geïntroduceerd en werd bekend als hét ingrediënt voor de thee ceremonie. De thee ceremonie viert het bijzondere van het gewone, het mooie aan het simpele en gaat helemaal om het zijn in het hier en nu. Plat gezegd: een chill pil drinken dus!

Waarom is matcha gezond?
Omdat matcha een hele sterke variant is van groene thee vergroot het de gezondheidsvoordelen van groene thee uit. Dit is te merken aan het volgende:

 • Matcha bevat antioxidanten, polyphenolen en een aantal andere stoffen die je immuunsysteem verbeteren.
 • Daarnaast is matcha goed voor je hart en voor het verlagen van cholesterol dankzij de rijkelijke hoeveelheid van het stofje EGCG die erin zit.
 • Een ander goedje wat in matcha thee zit is L-theanine. L-theanine helpt bij het boosten van alfa-golven in de hersenen. Say what? Alfa-golven zorgen voor een gevoel van ontspanning zonder slaperigheid, een soort mentale alertheid die veel mensen ervaren tijdens het mediteren.

Zoals je ziet zijn er meer dan genoeg redenen om matcha één van de beste superfoods te noemen.

9Quinoa

Dit is een voorbeeld van quinoaHerkomst: quinoa wordt vaak geplaatst in het groepje van supergranen binnen de superfoods, maar is in werkelijkheid niet een graansoort. Quinoa is namelijk (verre) familie van de suikerbiet en spinazie en niet van granen als gerst en tarwe.

Anyways, de cultivering van quinoa begon ten tijde van de Inca’s die het de moeder van alle granen noemden. Het was vaste kost voor ze en tegenwoordig is quinoa dat nog steeds voor meerdere indianenstammen in de Andes.

Waarom is quinoa gezond?

 • In quinoa zitten behoorlijk wat vezels die o.a. helpen bij het reguleren van je bloedsuiker en je spijsvertering. Bonus: vezels helpen je ook bij het verbranden van vet.
 • Mineralen: quinoa bevat enorm veel magnesium, zink, ijzer en kalium. Ondertussen zit er ook een stofje in wat fytinezuur heet en de opname van voorgenoemde mineralen moeilijker maakt. Daarom wordt bij het quinoa koken vaak aangeraden om de quinoa eerst af te spoelen/te weken: dit verlaagt de hoeveelheid fytinezuur en verhoogt daarmee de opname van gezonde mineralen.
 • Quinoa verbetert de stofwisseling en helpt daarmee bij het afvallen, want des te sneller en meer calorieën je verbrand, des te sneller je af zult vallen.

10Beste superfoods #10: Tarwegras

Dit is een voorbeeld van tarwegras, een superfood uit de tijd van het Oude EgypteHerkomst: tarwegras wordt gemaakt van de eerste (jongste) blaadjes van de tarweplant en werd voor het eerst gebruikt in het Oude Egypte zo’n 5.000 jaar geleden omdat men geloofde in haar gezondheidsvoordelen. In het Westen werd tarwegras pas rond de jaren ’30 van de vorige eeuw (her)ontdekt.

Tegenwoordig is tarwegras verkrijgbaar in o.a. sapvorm, poedervorm en als plantje (om zelf thuis te cultiveren).

Waarom is tarwegras gezond?
Tarwegras is zonder twijfel één van de beste superfoods omdat het:

 • Tjokvol vitamines zit: vitamine A, vitamine C, vitamine E, vitamine K en alle B vitamines. Als gevolg van het eten of drinken van tarwegras geef je een boost aan je immuunsysteem, worden je hart en bloedsomloop gezonder, verlaag je je cholesterol en nog veel meer.
 • Tarwegras voorkomt geheugenverlies en verbetert de oog-hand coördinatie. Het is dus ook een superfood voor de hersenen.
 • Ook het vermelden waard: tarwegras verhoogt je metabolisme en kan je daarom helpen bij het kwijtraken van die extra kilo’s waar je zo graag van af wilt komen.

Tip: als je tarwegras een keer wilt proberen dan raad ik je aan om er een sapje van te maken met een slowjuicer. Bij onder andere Bestenu vind je een handig overzicht van de beste slowjuicers om aan de slag te gaan met tarwegras.

Tot zover de top 10 superfoods voor dudes. Ik hoop dat je ervan genoten hebt!

Mocht je het nog niet hebben gedaan: Like & deel deze blog post, laat hieronder een comment achter en volg ons op Facebook en Twitter.

DISCLAIMER: Ik ben geen medische professional, personal trainer of diëtist. In deze blog post deel ik m’n mening over een bepaald onderwerp op basis van mijn persoonlijke ervaringen. Raadpleeg altijd eerst een arts voor je tips omtrent je gezondheid volgt.

Michael is sinds 2014 bezig met fitness, voeding en fashion. Zijn tips & tricks voor afvallen en spiergroei vind je terug bij o.a. My Protein, Krachttraining.net, Gymjunkies, The Hike en Goed Eten Gezond Leven. Michael’s reviews en advies qua mode zijn ook bij meerdere websites en bladen terug te vinden.

Reageer nu

Vul hier je reactie in!
Vul hier je naam in

3 × 4 =